Ρόκα: «Φαβορί για το Euro η Γαλλία, καθοριστικός ο Κουρτουά, ψάχνει ταυτότητα η Ισπανία»

Πέτρος Χαριζακλής11 Ιουνίου 2021

Γεννημένος στην επαρχία του Αλικάντε, στην πόλη Οριουέλα, ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα Κασές (όπως είναι το πλήρες όνομά του) βγάζει το ψωμί του την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, με μικρά διαλείμματα σε Ισπανία, Φινλανδία και Κύπρο. Ο Μανουέλ Ρόκα τελείωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη χώρα μας και εδώ πάλι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα.

Τα δύο σημαντικά αυτά γεγονότα στην καριέρα του συνέβησαν στον Ολυμπιακό Βόλου, αρχικά ως τερματοφύλακας και στη συνέχεια ως βοηθός προπονητή και ως πρώτος προπονητής. Ο Ρόκα έχει περάσει και από τον πάγκο του Ηρακλή, ωστόσο από το καλοκαίρι του 2020 άφησε για λίγο την προπονητική και είναι σκάουτερ και αναλυτής αγώνων του Παναθηναϊκού.


Γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι σαν δεύτερο σπίτι του ενώ μιλάει και την ελληνική γλώσσα. Ετσι εμείς του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το Euro 2020 που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Ο Ρόκα έβγαλε το δικό του φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, σχολίασε μια πιθανή έκπληξη αλλά και το πόσο θα επηρεαστούν οι ομάδες από τον κορωνοϊό. Ξεχώρισε τον τερματοφύλακα που του αρέσει περισσότερο ενώ μίλησε για την κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα του, Ισπανία, αλλά και για την Ελλάδα που για τρίτη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση δεν κατάφερε να είναι στα τελικά.

-Σε λίγες μέρες ξεκινάει το Euro 2020. Πως το περιμένεις;

«Είναι ένα Euro πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε δει. Οι ποδοσφαιριστές έχουν πίσω τους μια περίεργη χρονιά. Περιμένω να δούμε επιθετικό ποδόσφαιρο, διαφορετικά μοντέλα παιχνιδιού και διαφορετικές τακτικές. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι ένα Euro με καλό ποδόσφαιρο και πολλά γκολ».

-Για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Πιστεύεις πως θα παίξει ρόλο στα παιχνίδια;

«Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές έχουν συνηθίσει να παίζουν σε διαφορετικές χώρες, να ταξιδεύουν, όταν παίζουν με τις ομάδες τους στην Ευρώπη, επομένως δεν νομίζω να επηρεάσει τη συγκέντρωση των παικτών και την απόδοσή τους στο γήπεδο. Ελπίζω οι οπαδοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μερικά παιχνίδια, με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας».

-Είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει στην εποχή της πανδημίας. Πιστεύεις πως θα παίξεις ρόλο, ειδικά αν υπάρξουν κρούσματα;

«Ναι πιστεύω πως σε περίπτωση κρουσμάτων θα επηρεάσει κάποια αποτελέσματα. Όμως οι ομάδες έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθούν τα κρούσματα κορωνοϊού».

-Βλέπεις πως υπάρχει φαβορί; Ποια ομάδα μπορεί να κάνει την έκπληξη;

«Η Γαλλία πάντα είναι φαβορί γιατί είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και γιατί έχει παγκοσμίου κλάσης ποδοσφαιριστές. Εκπληξη μπορεί να είναι η Κροατία, έχει εξαιρετικούς παίκτες».

-Ησουν τερματοφύλακας σαν ποδοσφαιριστής. Ποιόν τερματοφύλακα ξεχωρίζεις;

«Ο Κουρτουά είχε μια εξαιρετική σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης και βλέπω πως μπορεί να είναι καθοριστικός για την εθνική του ομάδα, το Βέλγιο».


-Τι πορεία πιστεύεις πως θα κάνει η πατρίδα σου, η Ισπανία;

«Νομίζω πως η Ισπανία βρίσκεται σε μια φάση που αλλάζει ο κύκλος της προηγούμενης ομάδας. Πρέπει να βρούμε το σωστό στυλ παιχνιδιού για τους παίκτες που έχουμε, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε πως παίζουμε όπως στην εποχή του Τσάβι και του Ινιέστα. Πρέπει να βρούμε νέα ταυτότητα».

-Πως βλέπεις την απόφαση του Λουίς Ενρίκε να μην καλέσει κανέναν παίκτη της Ρεάλ;

«Ο Λουίς Ενρίκε είναι ο προπονητής μας και πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις του. Όταν ένας παίκτης φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας, δεν υπάρχουν χρώματα ή ομάδες».

-Το γεγονός πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο Euro είναι αποτέλεσμα της πτώσης γενικά του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Νομίζω πως και η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να την προσαρμόσει στους σημαντικούς παίκτες που έχει. Νομίζω πως η σταθερότητα είναι σημαντική για να φτιαχθεί μια ανταγωνιστική ομάδα. Οι σημαντικοί παίκτες πρέπει να αισθανθούν την υποστήριξη του τεχνικού επιτελείου για να δημιουργήσουν ένα συμπαγές σύνολο. Πρέπει να παίξουν με απαραίτητη αυτοπεποίθηση και να μην σκέφτονται πως θα χάσουν την θέση τους στην εθνική ομάδα με μια κακή εμφάνιση».

-Είναι η τρίτη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση, είτε Euro είτε Μουντιάλ, που λείπει η Εθνική Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό;

«Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση μπροστά. Μια πρόκληση που θα διασφαλίσει πως τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα στο μέλλον. Απλά πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία γιατί οι Ελληνες ποδοσφαιριστές είναι πολύ ταλαντούχοι».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.