Ρίτσου Ντόαν: Ο φιλόδοξος game changer της Ιαπωνίας

Πέτρος Χαριζακλής04 Δεκεμβρίου 2022

Ο Ρίτσου Ντόαν είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και ένας από τους βασικούς λόγους που η ασιατική ομάδα προκρίθηκε στους «16». Ο 24χρονος εξτρέμ της Φράιμπουργκ πέτυχε δύο καθοριστικά γκολ στις νίκες κόντρα στα μεγαθήρια Γερμανία και Ισπανία. Στην πρεμιέρα κόντρα στην Ισπανία, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 71’ και σκόραρε τέσσερα λεπτά αργότερα το 1-1 με αριστερό πλασέ, βοηθώντας την Ιαπωνία στην ανατροπή. 

Την Πέμπτη (1/12), μπήκε στο ημίχρονο του αγώνα κόντρα στην Ισπανία και τρία λεπτά αργότερα έφερε το ματς στα ίσια με ωραία ντρίμπλα και υπέροχο αριστερό σουτ έξω από την περιοχή. Ενδιάμεσα, στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα ξεκίνησε βασικός αλλά δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Πάμε να δούμε όμως την ιστορία και την καριέρα του Ντόαν.



Ο Ρίτσου Ντόαν είναι ένας αριστεροπόδαρος εξτρέμ που έχει πολύ καλό σουτ, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ντρίμπλα ενώ του αρέσει να παίζει στο ένας με έναν. O game changer της Ιαπωνίας γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1998 στην πόλη, Αμαγκασάκι. Μια βιομηχανική πόλη της ασιατικής χώρας, με περίπου 450.000 κατοίκους. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ουρακάζε, όπου έμεινε μέχρι τα 13. Όσο πήγαινε στο δημοτικό σχολείο, πήγαινε και στο ποδοσφαιρικό σχολείο της Βίσελ Κόμπε για να βελτιώσει την τεχνική του. Το 2011 άλλαξε ομάδα. Πήγε στις ακαδημίες της Γκάμπα Οσάκα. Μιας ομάδας στην πόλη Οσάκα, πληθυσμού 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά μόλις 18 χιλιόμετρα από το σπίτι του. Για να καταλήξει στην Γκάμπα Οσάκα, απέρριψε πρώτα προτάσεις από τις Τσερέζο Οσάκα, Βίσελ Κόμπε και Ναγκόγια Γκράμπους.

Το 2012 κέρδισε τριπλ κράουν της ηλικιακής κατηγορίας, κατακτώντας τρεις τίτλους με την Γκάμπα Οσάκα Κ15. Τρία χρόνια αργότερα έγινε μέλος της πρώτης ομάδας, αν και ακόμη πήγαινε σχολείο. Σε ηλικία 16 ετών και 344 ημέρων ο Ντόαν έκανε ρεκόρ νεότερου παίκτη στο ματς Γκάμπα Οσάκα-Σεούλ για το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Εκανε παράλληλα το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Γκάμπα Οσάκα. Τον Μάρτιο του 2016 και ενώ ήταν βασικό στέλεχος της Κ23 της ομάδας, δέχθηκε πρόταση από την PSV Αϊντχόφεν όμως την απέρριψε μετά από συμβουλή του Ουσάμι που βρισκόταν στη γερμανική Μπουντεσλίγκα.

To Mουντιάλ Κ20 και η ευκαιρία της Ευρώπης

Στο Μουντιάλ Κ20 του 2017 (Μάιος-Ιούνιος) που έγινε στη Νότια Κορέα, ο Ντόαν πέτυχε τρία γκολ με την Κ20 της Ιαπωνίας και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στη φάση των «16» όπου και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ, Βενεζουέλα. Η FIFA τον ονόμασε «Ιαπωνα Μέσι». Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Ντόαν τελικά έκανε το βήμα για την Ευρώπη. Και συγκεκριμένα για την Ολλανδία. Όχι όμως για την PSV. Μετακόμισε στην Γκρόνινγκεν με δανεισμό και οψιόν αγοράς, έχοντας παίξει μόλις σε 25 παιχνίδια της πρώτης ομάδας της Γκάμπα Οσάκα. Στις 13 Αυγούστου έκανε ντεμπούτο με την ολλανδική ομάδα και 40 μέρες αργότερα πέτυχε και το πρώτο του γκολ. Το καλοκαίρι του 2018 υποχρέωσε με τις εμφανίσεις του την Γκρόνινγκεν να τον αποκτήσει έναντι 1,7 εκατ.ευρώ. Στα συνολικά δύο χρόνια που έμεινε στη Γκρόνινγκεν, ο 24χρονος πέτυχε 16 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ σε 66 παιχνίδια.



Στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2019 η PSV τελικά τον έπεισε να υπογράψει σε εκείνη, τρία χρόνια αργότερα από την πρώτη της προσφορά. Χρειάστηκε να βγάλει από τα ταμεία της 7,5 εκατομμύρια ευρώ και έγινε ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης στην ιστορία του συλλόγου. Ο Ντόαν έκανε μια καλή πρώτη χρονιά, παίζοντας συνολικά σε 27 παιχνίδια με 3 γκολ και 3 ασίστ. Μάλιστα συμμετείχε και σε τέσσερις αγώνες Γιουρόπα Λιγκ με την ολλανδική ομάδα.

Εδειξε πως μπορεί στην Μπουντεσλίγκα

Τον Σεπτέμβριο του 2020 πήγε ως δανεικός στην Αρμίνια Μπίλεφελντ που είχε ανέβει στην Μπουντεσλίγκα και έψαχνε ποιοτικούς παίκτες για να την βοηθήσουν να σωθεί. Εγινε βασικό γρανάζι της γερμανικής ομάδας και με 5 γκολ και 3 ασίστ σε 35 παιχνίδια, κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να παραμείνει στην κατηγορία. Η Αρμίνια ήθελε να τον αποκτήσει, όμως ο covid-19 και τα προβλήματα που έφερε στις ομάδες, δεν της επέτρεψαν να τον αγοράσει.


Ο 24χρονος σαμουράι επέστρεψε στην Ολλανδία και στην ομάδα που ανήκε, την PSV. Στη δεύτερη χρονιά κατέγραψε 39 συμμετοχές, 11 γκολ και 3 ασίστ. Βελτίωσε δηλαδή τα νούμερά του, όμως δεν ήταν αναντικατάστατος. Ωστόσο στο τέλος της χρονιάς κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο στην Ευρώπη, παίρνοντας το Κύπελλο Ολλανδίας κόντρα στον Αγιαξ (2-1).

Η δεύτερη βελτιωμένη χρονιά του στην Ολλανδία και η εμπειρία από τη Μπουντεσλίγκα, ανάγκασαν τη Φράιμπουργκ να τον αγοράσει. Εδωσε 8,5 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές Ιουλίου για να τον κάνει δικό της και ήδη μέχρι να σταματήσει το γερμανικό πρωτάθλημα για το Μουντιάλ, ο Ντόαν μετρούσε 22 αγώνες, 4 γκολ και 4 ασίστ.


Στην Εθνική Ανδρών της Ιαπωνίας κλήθηκε πρώτη φορά πριν 4 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018. Συνολικά μετράει 32 συμμετοχές (20 σε φιλικά) και 5 γκολ με τους «σαμουράι», όμως μετά από τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ πιθανότατα θα βρίσκεται πιο συχνά στις κλήσεις και για τα επίσημα παιχνίδια.

Οσα πρέπει να ξέρετε για τον Ντόαν

-Είναι λάτρης του Baseball και των Γιομιούρι Τζάιαντς. Σε συνέντευξή του έχει πει πως ο τόπος καταγωγής του και η οικογένειά του τον επηρέασαν για να γίνει οπαδός αυτής της ομάδας.

-Το επίθετο Ντόαν είναι πολύ γνωστό στο Βιετνάμ. Όταν η Ιαπωνία έπαιξε κόντρα στο Βιετνάμ στο Ασιατικό Κύπελλο το 2019, πολλοί δημοσιογράφοι αναρωτήθηκαν αν έχει βιετναμέζικες ρίζες. Ωστόσο οι γονείς του είναι και οι δύο Ιάπωνες.

-Oταν ήταν μικρός έπαιζε κάθε απόγευμα ποδόσφαιρο με τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του. Ο ένας παίζει ακόμη επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ιαπωνία.

-Σε συνέντευξή του έχει παραδεχθεί πως δεν είναι χαρούμενος με την μέχρι τώρα καριέρα του. Εχει φιλοδοξία να φτάσει μέχρι την κορυφή της Ευρώπης και να παίξει σε μία εκ των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

-Ονειρό του είναι να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, για να το πετύχει χρειάζεται να δουλέψει ακόμη περισσότερο.

-Eχει αδυναμία στα ρολόγια και έχει αγοράσει αρκετά από γνωστή ιαπωνική εταιρεία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.