Ενέργεια: Αυτή είναι η εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης

Metrosport Team06 Μαΐου 2022

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, πραγματοποιείται η εξειδίκευση των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσε από χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός.

Η ενημέρωση γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση συντονίζει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η εξειδίκευση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Τόνισε ότι η χώρα έχτισε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, παρά τους ισχυρούς «τριγμούς» που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων:

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο - Ιούνιο διευρύνονται σημαντικά. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ.

Το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί για καταναλωτές από το Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο 2022. Η επιδότηση θα επιδίδεται στους λογαριασμούς μέσω IBAN των καταναλωτών. Το κόστος των μέτρων αυτών έχει υπολογιστεί 280 εκατ.

Συνεχίζει να επιδοτείται για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο η τιμή του πετρελαίου κίνησης (κόστος μέτρων 45 εκατ. ευρώ)

Από τον Ιούλιο του 2022 ενισχύεται οριζόντια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ειδικού μηχανισμού, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής είναι παραμένουν σταθερές.

Θα επιδοτηθούν γενναία τα οικιακά τιμολόγια για νοικοκυριά, μικρομεσαίες και αγροτικές επιχειρήσεις (Κόστος μέτρων 800 εκατ. ευρώ)

«Με αυτές τις παρεμβάσεις που εξαντλούν το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες αγωνίες της κοινωνίας. Θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όμως η ευθύνη δεν μας αφήνει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και ευστάθεια», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Οικονομικών.

Η εξειδίκευση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης από τον Κώστα Σκρέκα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

Τον Μάιο - Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Όλα τα νοικοκυριά θα δουν γενναίες μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση για το μήνα Μάιο αφορά το μήνα Μάιο θα είναι για όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για κατανάλωση έως 300 kWh η επιδότηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 86%.

Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται η επιδότηση συνεχίζεται με ποσό 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα

Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια δραστική κίνηση στην αγορά ενέργειας μέσω ειδικού μηχανισμού. Αποσυνδέονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς.

Αναστάλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα εφαρμογής του ειδικού μηχανισμού.

sdna.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.