Ρεσιτάλ ταχύτητας και δεξιοτεχνίας οι Βραζιλιάνοι, οι Κροάτες πέρασαν γιατί... φοβήθηκαν οι Ιάπωνες

Στέλιος Γρηγοριάδης06 Δεκεμβρίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Βραζιλιάνοι και Κροάτες έκλεισαν το ραντεβού τους στους 8, πανεύκολα οι μεν, πολύ δύσκολα οι δε. Παραλίγο να γίνει το «μπαμ» από τους Ιάπωνες, τελικά όμως σημασία έχει ότι προχώρησαν άλλα δύο φαβορί, άλλα δύο από τα μεγάλα ονόματα. Ετσι, ακόμη αναζητείται η ομάδα-έκπληξη, εκείνη που θα μπει σφήνα στα μεγαθήρια, όπως συνηθίζεται σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα πια, υποψήφιοι γι' αυτή τη σφήνα είναι μόνο η Ελβετία που αντιμετωπίζει σήμερα την Πορτογαλία και το Μαρόκο που παίζει με την Ισπανία. Για να δούμε.

Οι Βραζιλιάνοι πρόσφεραν σε όλο τον πλανήτη μια απολαυστική παράσταση. Ενα ρεσιτάλ φαντασίας, ταχύτητας και δεξιοτεχνίας. Βρήκαν απέναντί τους μια αδύναμη και... αφελή σε αγωνιστική στρατηγική Νότια Κορέα και έκαναν πάρτι στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο, λίγο δεν τους βγήκαν οι φάσεις, λίγο κράτησαν δυνάμεις και έριξαν ρυθμό, λίγο έγιναν πιο συμπαγείς οι Νοτιοκορεάτες, που πέτυχαν και ένα φοβερό γκολ κι έτσι κατέληξε το ματς στο 4-1 και τώρα οι Βραζιλιάνοι περιμένουν τους Κροάτες για να ξαναπατήσουν γκάζι.

Κακά τα ψέματα. Μιλάμε για μια Εθνική ομάδα που, διαχρονικά, έχει τους περισσότερους θαυμαστές και υποστηρικτές σε όλη τη γη. Με μια επιτυχία των Βραζιλιάνων χαίρονται οι πάντες... πλην Αργεντινών. Με καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνει αυτό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κι από την άλλη, όπως και να το κάνουμε, η στόφα των Βραζιλιάνων είναι διαφορετική σ' αυτό το άθλημα. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να... εξευρωπαϊσουν λίγο το στιλ τους, να πειθαρχήσουν δηλαδή το ανεξέλεγκτο μπρίο τους και να μάθουν να παίζουν περισσότερο για τη νίκη και λιγότερο για το θέαμα. Το έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια και να που μετά από μια 20ετία χωρίς κατάκτηση Μουντιάλ προβάλλουν ως νούμερο 1 φαβορί για την κατάκτηση του φετινού. Ειδικά μετά από εκείνο το απίστευτο 7-1 από τους Γερμανούς, αναθεώρησαν πολλά για την αγωνιστική φιλοσοφία που πρέπει να έχει η ομάδα τους.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν σώνει και καλά ότι η Βραζιλία θα το «σηκώσει». Πρέπει να κερδίσουν τους Κροάτες, πρέπει να κερδίσουν και τους Αργεντίνους, αν εκείνοι περάσουν το εμπόδιο των Ολλανδών, για να φτάσουν στον τελικό. Και εκεί να νικήσουν και τους Γάλλους, αν εκείνοι νικήσουν τους Αγγλους και τους νικητές του ζευγαριού που θα πρκύψει από τους δύο που θα προκριθούν στους σημερινούς αγώνες. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό όντως να δούμε έναν τελικό ανάμεσα στα δύο κορυφαία φαβορί, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι αντίπαλοι.

Οι Ιάπωνες... φοβήθηκαν να κερδίσουν. Μπήκαν στο ματς μια χαρά, προηγήθηκαν, πήγαν στα αποδυτήρια καβάλα στο άλογο, αλλά, από τη στιγμή που ισοφαρίστηκαν, έχασαν τον μπούσουλα. Κι ύστερα, στα πέναλτι, τους έκοψε κρύος ιδρώτας. Να εκτελείς τέσσερα πέναλτι και τα τρία να σου τα αποκρούσει ο τερματοφύλακας δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Αδοξος αποκλεισμός και πρόκριση για την Κροατία, αλλά αυτό ήταν το αυτονόητο και δεν θα έπρεπε να λαχταρήσει τόσο, αφού μιλάμε για τη φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ. Προφανώς, αυτή την πρόκριση δικαιούται να την πανηγυρίσει περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, ο τερματοφύλακάς της, ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.