Ράσφορντ vs Χάλαντ: Ο πιο φορμαρισμένος Άγγλος απέναντι στη μηχανή των γκολ

Κωστής Παναγιώτου14 Ιανουαρίου 2023

Η σημερινή ημέρα (14/1) στην Premier League ξεκινάει με ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην Ευρώπη και στην Αγγλία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι, στο Ολντ Τράφορντ (14:30), με την ελπίδα των οπαδών της αυτή τη φορά να μην γνωρίσει ακόμα ένα διασυρμό από τη συμπολίτισσα.

Η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων δεν αποδεικνύει τη μεγάλη διαφορά των δύο συλλόγων σε όλα τα επίπεδα, από αγωνιστικό μέχρι το οργανωτικό. Παρόλα αυτά ο Τεν Χαγκ έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει ένα σύνολο με αρχή, μέση και τέλος, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια έλειπε από τους "κόκκινους διαβόλους". Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η «αναγέννηση» του Μάρκους Ράσφορντ, με τον Ολλανδό τεχνικό να αξιοποιεί το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει βγει τα τελευταία χρόνια από τις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ.

Στο άλλο στρατόπεδο ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε το καλοκαίρι να πάει κόντρα σε όσα μας είχε δείξει τα χρόνια που κάθεται στον πάγκο της Σίτι, επιλέγοντας να αποκτήσει έναν επιθετικό περιοχής, αλλά όχι οποιονδήποτε. Το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Έρλινγκ Χάλαντ. Ο Νορβηγός δικαίωσε τον Ισπανό τεχνικό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο του, βομβαρδίζοντας τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τη φανέλα των "πολιτών".

Με τη φόρα του Ράσφορντ για να μειώσει και άλλο τη διαφορά

Μετά τη διακοπή του Μουντιάλ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζει την ανοδική της πορεία και πλέον έχει μπει για τα καλά σε τροχιά τριάδας, έχοντας 35 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο από την Νιούκαστλ, με την οποία ισοβαθμούν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ βρίσκεται στο -4 από τη Σίτι (39 β.) και στο -9 από την πρωτοπόρο Άρσεναλ (44 β.).

Οι «κόκκινοι διάβολοι» μετρούν 4 σερί νίκες στην Premier League και 8 συνεχόμενες σε όλες τις διοργανώσεις, σε αυτό διάστημα ο Ράσφορντ έχει πετύχει 8 τέρματα (3 στο πρωτάθλημα) και δύο ασίστ, όντας ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ομάδας του, αλλά και ο πιο φορμαρισμένος Άγγλος.

Ο 24χρονος επιθετικός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το σύλλογο, καθώς είναι γέννημα θρέμμα του Μάντσεστερ και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία. Παρόλα αυτά από το Φεβρουάριο του 2016 που έκανε το ντεμπούτο με την κόκκινη φανέλα, κανένας προπονητής (εξαίρεση ο Σόλσκιερ) δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του, μέχρι να έρθει στην ομάδα ο Τεν Χαγκ, οποίος έχει βγάλει στην επιφάνεια τον παλιό καλό εαυτό του Ράσφορντ.

Μάλιστα, ο διεθνής Άγγλος είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Premier League μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ο Ράσφορντ έχει σημειώσει 7 γκολ σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, μετά την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων των συλλόγων, αφήνοντας πίσω του τους Χάλαντ, Κέιν, Μαχρέζ και Ενκέτια, οι οποίοι έχουν πετύχει 4 τέρματα έκαστος.

Ο 24χρονος επιθετικός έχει αγωνιστεί σε όλους τους αγώνες της Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα, έχοντας 17 συμμετοχές (βασικός σε 15 παιχνίδια) 7 γκολ (5.5 xG) και 3 ασίστ, με αποτέλεσμα να είναι ο συνήθης ύποπτος όταν η μπάλα πηγαίνει στα αντίπαλα δίχτυα για τους "κόκκινους διαβόλους".

Οι αριθμοί του Μάρκους Ράσφορντ στην Premier League:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

35.9

Τελικές

2.4

Τελικές εντός εστίας

1.1

xG

0.32

Πάσες-Κλειδιά

0.7

Πάσες

17.1 (77%)

Πάσες στην επίθεση

12.5 (73%)

Ντρίπλες

1.2 (45%)

Ο Ράσφορντ είναι πρώτος σε xG και σε επιτυχημένες ντρίπλες για τη Γιουνάιτεντ και δεύτερος πίσω από τον Άντονι (οποίος έχει αγωνιστεί σε 8 ματς στο πρωτάθλημα) σε τελικές και σε τελικές εντός εστίας για την ομάδα του.

Ο πιο απειλητικός παίκτης της Premier League…με διαφορά από τον δεύτερο

Η Σίτι πηγαίνει στο ντέρμπι του Μάντσεστερ "λαβωμένη", αφού γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Σαουθάμπτον στο EFL Cup, σε μια αναμέτρηση που δεν κατάφερε να καταγράψει ούτε μια τελική εντός εστίας, Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2018, όταν και ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ (3-0) στα προημιτελικά του Champions League.

Την ίδια ώρα, τα όσα έχει πετύχει ο Χάλαντ στην καριέρα του και πόσο μάλλον στην πρώτη του θητεία στην Premier League τρομάζουν. Ο Νορβηγός επιθετικός από την έναρξη της σεζόν έχει μπει με το πόδι στο γκάζι και δεν λέει να πατήσει φρένο, με το ένα γκολ να διαδέχεται το άλλο.

Όπως αναφέραμε και πριν ο Γκουαρδιόλα το καλοκαίρι αποφάσισε να πάει κόντρα στα στοιχεία που θέλει να διαθέτουν οι παίκτες του που αγωνίζονται στην επίθεση, προτιμώντας συνήθως ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να παίξουν με άνεση και εκτός του κουτιού, βοηθώντας στην ανάπτυξη της ομάδας. Ο Χάλαντ δεν είναι ένας τέτοιος παίκτης, αλλά δεν είναι και ένας συνηθισμένος επιθετικός περιοχής, καθώς ο 22χρονος Νορβηγός μπορεί να μην συμμετάσχει τόσο ενεργά στην ανάπτυξη της ομάδας του, αλλά ταυτόχρονα να είναι ο στράικερ που περιμένει μέσα στην αντίπαλη περιοχή για να τελειώσει τις φάσεις. Το σωματικά του προσόντα σε συνδυασμό με την ταχύτητα και τα τελειώματά του δημιουργούν ένα κράμα ποδοσφαιριστή που οι αντίπαλες άμυνες αδυνατούν περιορίσουν.

Ο Χάλαντ σε διάστημα λίγων μηνών στην Premier League έχει καταφέρει να βάλει το όνομά του δίπλα σε θρύλους του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αρχικά έγινε ο μοναδικός παίκτης της PL που σημειώνει χατ-τρικ σε τρεις διαδοχικούς εντός έδρας αγώνες, ενώ έγινε και ο ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει πιο γρήγορα από τον καθένα τρία χατ-τρικ, πετυχαίνοντάς το μόλις σε 8 αγώνες.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε μόλις 14 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα για να φτάσει τα 20 γκολ. Και αν αυτό από μόνο του δεν σας πείθει, παραθέτουμε μερικά ονόματα που χρειάστηκαν διπλάσια και τριπλάσια παιχνίδια από τον Νορβηγό για να φτάσουν τα 20 τέρματα στην Premier League. Ο Ανρί πέτυχε το 20ο του γκολ στην 34η συμμετοχή του, ο Σαλάχ έφτασε τα 20 τέρματα στο 35ο παιχνίδι του, ο Κέιν στο 40ο αγώνα του έφτασε τα 20 γκολ και ο Σουάρεζ χρειάστηκε 50 συμμετοχές για να πανηγυρίσει το 20ο τέρμα στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Βέβαια, αν κάποιος νομίζει ότι η δουλειά του Νορβηγού είναι μόνο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, κάνει λάθος. Ο 22χρονος επιθετικός πέρα από το σκοράρισμα μπορεί και να δημιουργεί, καθώς είναι ο δεύτερος σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών για τους "πολίτες", έχοντας δημιουργήσει 8 μεγάλες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, πίσω μόνο από τον Ντε Μπρόινε (18).

Ο Χάλαντ πριν από το ντέρμπι του Μάντσεστερ μετράει 21 γκολ σε 15 αναμετρήσεις (15 ως βασικός) στην Premier League, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος σκόρερ τόσο της Σίτι, όσο και του πρωταθλήματος, ενώ είναι και ο πιο απειλητικός παίκτης της PL έχοντας 14.5 xG, με τον δεύτερο Χάρι Κέιν να έχει 10.5 xG.

Οι αριθμοί του Έρλινγκ Χάλαντ στην Premier League:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

24.9

Τελικές

4.1

Τελικές εντός εστίας

2.1

xG

0.9

Πάσες-Κλειδιά

1.0

Πάσες

10.7 (76%)

Πάσες στην επίθεση

6.8 (69%)

Ντρίπλες

0.3 (42%)

Θα καταφέρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη φόρα του Ράσφορντ να διευρύνει το νικηφόρο σερί της ή θα πέσει πάλι θύμα της παρέας του Χάλαντ; Λίγες ώρες έμειναν για να μάθουμε.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.