Ο Γιάννης Ράλλης στο Metropolis για τους τραυματισμούς Βέρνμπλουμ και Ζαμπά

Metrosport Team04 Ιουνίου 2020

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Πάσα, πάσα, σουτ» φιλοξενήθηκε ο Ιωάννης Ράλλης, πρώην γιατρός του ΠΑΟΚ (είχε συνεργασία και με τον Άρη) και μίλησε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ένας αθλητής έναν σοβαρό τραυματισμό, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις Βέρνμπλουμ και Ζαμπά, αλλά και για την επανέναρξη της Super League 1.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η ψυχολογική υποστήριξη βοηθάει πολύ τόσο έναν αθλητή, όσο και έναν απλό πολίτη για να αποθεραπευτεί. Με το που είδαμε την κατάσταση στην Ιταλία και πριν το lockdown στην χώρα μας παίρναμε μόνο επείγοντα περιστατικά γιατί δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί ο ιός. Κλείσαμε τα ιατρεία μας και πολλοί μας έστελναν μέσω βίντεο που πονούσαν για να τους βοηθήσουμε όσο γίνεται. Όσοι έρχονται κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό και η δυσκολία είναι ότι δεν μπορεί να έχει συνοδό μαζί του ο ασθενής. Έτσι, γίνεται πιο έντονη η σχέση μας μαζί με τον ασθενή. Πιστεύω και βλέποντας άλλες χώρες συμπεριφερθήκαμε πολύ σωστά και πήραμε έγκαιρα μέτρα. Για εμάς ήταν και είναι ακόμα άγνωστος ο νέος ιός και είναι πολύ επικίνδυνος. Στη Σουηδία επειδή τυχαίνει να μένει και ο αδερφός μου και η χώρα είχε μεγάλο αριθμό θανάτων σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Πλέον, τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ελλάδα, όμως δεν θα πρέπει να καθησυχάσουμε. Να συνεχίσουμε να κρατούμε αποστάσεις και να βάζουμε μάσκα εκεί που χρειάζεται».

Για το αν συμφωνείτε με την επανέναρξη της Super League 1:

«Εγώ δεν θα ξεκινούσα το Πρωτάθλημα όμως αρχίζει για οικονομικούς λόγους. Να παρθούν περισσότερα μέτρα, ώστε να προφυλαχθούν οι ποδοσφαιριστές από τραυματισμούς κι όχι από κορωνοϊό. Μπορεί να είναι δύσκολοι οι τραυματισμοί γιατί δυο μήνες ήταν χωρίς αγώνα και ομαδικές προπονήσεις και απότομα σε λίγο χρονικό διάστημα θα δώσουν μια σειρά πολλών αγώνων. Θα υπάρχει μεγάλη πίεση και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί. Οι ομάδες έχουν έναν μήνα περίπου να ξεκουραστούν μετά το τέλος της χρονιάς. Τώρα, με τον κορωνοϊό οι παίκτες έχουν κάτσει το διπλάσιο. Σημαντικό είναι οι ποδοσφαιριστές τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα που είχαμε καραντίνα. Σε ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων καλής προετοιμασίας θα αποφύγουμε τραυματισμούς».

Για το πώς θα ξεκινήσει η νέα σεζόν:

«Η επόμενη περίοδος των ποδοσφαιριστών θα είναι μακράν πιο μεγάλη και θα έχουν λιγότερο χρόνο για να πάρουν ανάσες. Γιατί πέρα από τα εγχώρια, υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια».

«Ο ιός ακόμα είναι άγνωστος και υπάρχουν αθλητές που τους βρήκαν 5-6 φορές θετικούς στον κορωνοϊό. Για να εμφανίσει κάποιος παίκτης πρόβλημα με το αναπνευστικό ή θα το είχε από πριν ή θα το εμφάνιζε μετά».

Για το πώς αντιμετωπίζει ένας αθλητής σοβαρό τραυματισμό:

«Έχει να κάνει με την ηλικία, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε αθλητής την περίοδο που παθαίνει τον τραυματισμό και το πώς το αντιμετωπίζει ψυχολογικά ώστε να επανέλθει στους ρυθμούς που ήταν. Όταν επανέρχεται πρέπει να μπει πιο δυναμικά για να αποκτήσει ο παίκτης αυτοπεποίθηση. Μετά τον βάζεις σταδιακά να αγωνιστεί σε κάποια φιλικά παιχνίδια και μετέπειτα να επιστρέψει σε φουλ ρυθμούς».

Για τον τραυματισμό του Βέρνμπλουμ:

«Ο αχίλλειος είναι ιδιαίτερος τραυματισμός για όλους τους αθλητές ανεξαρτήτους αθλήματος. Όλοι στην ομάδα ήθελαν να τον δουν ξανά όπως ήταν πριν τον τραυματισμό. Πολλά παίζουν ρόλο για να επιστρέψει ένας παίκτης μετά από σοβαρό τραυματισμό».

«Εγώ είχα την τύχη να εργαστώ με τον Σάντος και σημαντικό στις ομάδες είναι οι προσωπικότητες που υπάρχουν. Σε κάθε σύλλογο πρέπει να υπάρχει ομαδικότητα και αρχηγός της ομάδας είναι ο προπονητής. Υπήρχαν όμως και πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Πάντως, η τριετία με τον Σάντος και τους παίκτες που αποτελούνταν η ομάδα εκείνη την περίοδο δεν μπορώ να την ξεχάσω. Τσιρίλο και Φωτάκης είχαν κάποια θέματα και κάναμε τα πάντα ώστε να τους βοηθήσουμε».

Για τον τραυματισμό του Ζαμπά:

«Δεν είναι συχνό αυτό που συνέβη με τον Ζαμπά και κανείς θέλει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σ΄ αυτόν που το βιώνει είναι δύσκολο, αλλά δεν μπορείς να ρίξεις κάπου συγκεκριμένα το φταίξιμο. Σίγουρα η αποθεραπεία είναι πιο δύσκολη και το διάστημα για να επανέλθεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερο».

Για το αν επιστρέψει σε ομάδα:

«Είναι δύσκολο να επιστρέψω σε ομάδα λόγω υποχρεώσεων, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.