Ραφαέλ Καμάτσο: Ένα χαμένο ταλέντο… ψάχνει την εξιλέωση στον Άρη

Κωστής Παναγιώτου24 Ιουνίου 2022

Όταν η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ τον εντάσσει στο δυναμικό της, αυτό κάτι δείχνει για τον Ραφαέλ Καμάτσο. Όμως, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός αποφάσισε να φύγει και μέχρι σήμερα ψάχνει την εξιλέωσή του, με το περιβάλλον του Άρη να μοιάζει για εκείνον το πιο ιδανικό για να ανεβάσει ξανά την καριέρα του.

Ο Καμάτσο πήρε μια γενναία απόφαση το καλοκαίρι του 2019, αφήνοντας το Νησί και τη Λίβερπουλ για να επιστρέψει στην ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά μέχρι σήμερα αυτή του η απόφαση τον κυνηγάει, έχοντας αφήσει πάνω του την ρετσινιά του χαμένου ταλέντου.

Την τελευταία τριετία ο 22χρονος ψάχνει τον τρόπο να επαναφέρει την καριέρα του στο δρόμο που ήταν το 2016, προσπαθώντας μέσω του Άρη να ακουστεί ξανά το όνομά του στην Ευρώπη.

Η "κόντρα" με τον Κλοπ

Ας πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Το 2016 η Λίβερπουλ αποφάσισε να επενδύσει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αρχικά θα εντάσσονταν στις αναπτυξιακές ομάδες του συλλόγου και μετέπειτα όσοι είχαν τα προσόντα θα έκαναν το παραπάνω βήμα στην πρώτη ομάδα.

Και ο Καμάτσο ήταν μια τέτοια περίπτωση, οι "κόκκινοι" τον κάνουν δικός τους, σε ηλικία 16 ετών, βλέποντας ένα παιδί με ταλέντο και όρεξη για δουλειά. Τα πρώτα χρόνια ο νεαρός ποδοσφαιριστής δικαιώνει την απόφαση των ανθρώπων της Λίβερπουλ, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις πρώτα στην U18 και στη συνέχεια στην U23, συνολικά αγωνίστηκε σε 70 αναμετρήσεις, μετρώντας 25 γκολ και 14 ασίστ, σε διάστημα δύο χρόνων.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2019 ήρθε η στιγμή που περίμενε. Όχι μόνο συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τον αγώνα με τη Γουλβς, στο πλαίσιο του 3ου γύρου του FA Cup, αλλά ξεκίνησε βασικός, αγωνιζόμενος σε όλο το 90λεπτο. Ο Κλοπ είδε στο πρόσωπο του Πορτογάλου το back up του Αλεξάντερ Άρνολντ, βάζοντας τον στο δεξί άκρο της άμυνας.

«Είναι καλός στις αμυντικές προκλήσεις, είναι επιθετικός ποδοσφαιριστής και από ένα φουλ μπακ χρειάζεσαι αυτές τις δεξιότητες. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι απελπιστικά μόνος στο γήπεδο και ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης θα προσπαθήσουν να τον καταβάλλουν», είχε πει ο Γερμανός τεχνικός.

Αυτή ήταν και η αιτία που ο Καμάτσο διαφώνησε με τον προπονητή των «κόκκινων», λέγοντας: «Δεν είμαι δεξιός αμυντικός, είμαι επιθετικός που βάζει γκολ. Αυτό είναι το DNA μου. Δεν ξέρω ποιανού είναι η ιδέα, αλλά θα αποδείξω ότι κάνουν λάθος με το ποδόσφαιρό μου».

Εν τέλει αποφάσισε να επιστρέψει στην Πορτογαλία και να μπει κάτω από τις φτερούγες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία ξόδεψε 5 εκατομμύρια ευρώ για τον αποκτήσει.

Ψάχνοντας τη δικαίωσή του

Οι πρώτες μέρες του στα "λιοντάρια" ήταν δύσκολες, με ένα μυϊκό τραυματισμό στην αρχή της σεζόν να τον κρατάει εκτός δράσης. Η έλευση του Πορτογάλου τεχνικού Σίλας ήταν και η αφετηρία για την ενεργοποίηση του Καμάτσο, πραγματοποιώντας 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, των οποίων οι 19 στο πρωτάθλημα.

Τα στατιστικά το Καμάτσο τη σεζόν 2019/20 στην Liga Portugal:

Ανά αγώνα

Επαφές

24.3

Επιτυχημένες πάσες

12.6 (85%)

Επ. πάσες πάνω από τη σέντρα

7.0 (71%)

Πάσες-Κλειδιά

0.5

Τελικές

0.8

Επιτυχημένες ντρίπλες

0.9 (72%)

Heatmap

Παρότι η παραγωγικότητά του ήταν σχεδόν μηδενική, με ένα γκολ και μια ασίστ, έδειξε πως πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή με ταλέντο και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, έχοντας τη δυνατότητα να παίξει και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Βέβαια, στα φτερά της επίθεσης μπορεί να ξεκλειδώσει όλα τα προσόντα του, καθώς συγκλίνει προς την αντίπαλη περιοχή ή τρέχει κατά μήκος της πλάγιας γραμμής, διαθέτοντας και τα δύο πόδια είτε για εκτέλεση, είτε για σέντρα.

Μάλιστα, ο Κλοπ δεν τον ξέχασε, όπως αποκάλυψε ο πατέρας του, Εουκλίντες Καμάτσο, έχοντας επικοινωνία με τον ποδοσφαιριστή για να τον συγχαρεί για το γκολ που πέτυχε στο Κύπελλο, δείχνοντας πως διατηρούν καλή σχέση μεταξύ τους.

«Ο Ραφαέλ ήταν ακόμα πιο χαρούμενος όταν έλαβε την κλήση από τον Γιούργκεν Κλοπ για να τον συγχαρεί για το γκολ. Στην πραγματικότητα, αντάλλαξαν συγχαρητήρια, καθώς ο Ράφαελ τον συνεχάρη επίσης για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων», είχε πει χαρακτηριστικά ο πατέρας του.

Ο Σίλας τελικά αποχώρσε από τη Σπόρτινγκ, με το νέο τεχνικό της ομάδας, Ρουμπέν Αμορίμ, να βάζει τον Καμάτσο στη λίστα με τους παίκτες για δανεισμό.

Τη σεζόν 2020/21 αγωνίστηκε στη Ρίο Άβε, μετρώντας 11 συμμετοχές με 3 γκολ, αγωνιζόμενος στο αριστερό άκρο της επίθεσης, φανερώνοντας πάλι κάποια καλά στοιχεία του παιχνιδιού του. Η ανυπομονησία του, όμως, να δείξει πως αξίζει τον οδηγούσε πολλές φορές να υπερεκτιμά τις δυνατότητες του, σουτάροντας από μεγάλη απόσταση ή προσπαθώντας να κάνει το κάτι παραπάνω σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Πέρυσι φόρεσε την φανέλα της Μπελενένσες, με την οποία κατέγραψε 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μια στο Κύπελλο, με μόλις μια ασίστ. Αλλά χωρίς να καταφέρει να κάνει το παραπάνω βήμα που ψάχνει εδώ και τρία χρόνια.

Τα στατιστικά το Καμάτσο τη σεζόν 2021/22 στην Liga Portugal:

Ανά αγώνα

Επαφές

24.3

Επιτυχημένες πάσες

10.3 (78%)

Επ. πάσες πάνω από τη σέντρα

7.7 (72%)

Πάσες-Κλειδιά

0.6

Τελικές

1.3

Επιτυχημένες ντρίπλες

0.9 (52%)

Heatmap

Η θέληση του ποδοσφαιριστή να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη αποτελεί και το μεγαλύτερο όπλο που έχει στα χέρια του ο Χερμάν Μπούργος, οποίος με σωστή διαχείριση και καθοδήγηση μπορεί να βγάλει πάλι στην επιφάνεια όσα είδαν πριν έξι χρόνια οι άνθρωποι της Λίβερπουλ στον Ραφαέλ Καμάτσο.

Ο Πορτογάλος έχει αδιαμφισβήτητα την ποιότητα να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και αν τέλει επιτευχθεί η συμφωνία με τη Σπόρτινγκ ο Αργεντινός τεχνικός των κίτρινων καλείται να βάλει ξανά τον 22χρονο στο σωστό δρόμο.

Data: SofaScore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.