Ρ. Αμπράμοβιτς: Οδήγησε την Τσέλσι από το ναδίρ στο ζενίθ

Παναγιώτα Χαλκιά04 Μαρτίου 2022

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι καθώς μέσω προσωπικής ανακοίνωσης γνωστοποίησε ότι αφήνει τη διαχείριση των πρωταθλητών Ευρώπης στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου.

Η απόφαση του ήρθε λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πίεσης που ασκήθηκε από το αγγλικό κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της 20χρονης ιδιοκτησίας οι «μπλε» απόλαυσαν την πιο επιτυχημένη περίοδο στην 106χρονη ιστορία τους. Κέρδισαν τον τίτλο του πρωταθλήματος μετά από 50 χρόνια στη δεύτερη σεζόν παρουσίας του Ρώσου μεγιστάνα στο τιμόνι ενώ πανηγύρισαν άλλα δυο πρωταθλήματα.

Κέρδισαν δύο φορές το Λιγκ Καπ και είχαν τρεις απίστευτους θριάμβους στο Κύπελλο Αγγλίας σε τέσσερα χρόνια. Πήραν στην αγκαλιά τους το τρόπαιο του Champions League δυο φορές ενώ εκτός από την ήττα στον τελικό το 2008 έχουν φτάσει στα ημιτελικά τέσσερις φορές.

Φυσικά, η θητεία του δεν είχε μόνο χαμόγελα και επιτυχίες. Υπήρξαν διαμάχες και η ομάδα είχε έξι προπονητές σε οκτώ χρόνια.

Κάποιοι τον αγαπούν, άλλοι τον μισούν. Αναμφισβήτητα, όμως, τα εκατομμύρια του έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην άνοδο της Τσέλσι και, ίσως, χωρίς την παρουσία του να μην είχε τόσες πολλές και συναρπαστικές στιγμές.

Το metrosport.gr επέλεξε κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της ομάδας από τον Ιούνιο του 2003, όταν και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έγινε για πρώτη φορά γνωστό όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η πρόσληψη του Μουρίνιο

Όταν ο Πορτογάλος τεχνικός ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου το καλοκαίρι του 2004, κατέστη φανερό ότι το μέλλον επιφύλαζε σπουδαία πράγματα. Διέθετε την αυτοπεποίθηση που συνδεόταν με την επιτυχία και ένα βιογραφικό που περιελάμβανε την κατάκτηση ενός Champions League με την Πόρτο.

Έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο αφού χαρακτήρισε τον εαυτό του «Special One». Η περίοδος του Μουρίνιο στην Τσέλσι ήταν όντως ξεχωριστή και αν δεν είχε τσακωθεί από τον Αμπράμοβιτς, θα μπορούσε να πετύχει περισσότερο πράγματα.

Το φοβερό φάουλ του Άλεξ κατά της Λίβερπουλ

Ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια στην εποχή του Αμπράμοβιτς ήταν ο συναρπαστικός αγώνας των προημιτελικών του Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ, που έληξε 4-4.

Έχοντας το 1-3 στο «Άνφιλντ» η Τσέλσι υποδέχθηκε τους «κόκκινους» στο γήπεδο τους. Η Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ διέγραψε τα κακώς κείμενα του πρώτου αγώνα και είχε πάρει ήδη το προβάδισμα 2-0 από το 28’.

Ο Χίντινγκ μείωσε για την Τσέλσι αλλά με δυο κολλητά γκολ (81,82) οι «κόκκινοι» επέστρεψαν. Το ματς επιφύλαζε ένα ακόμη τέρμα. Απλά δεν ήξερες ποια από τις δυο θα το πετύχει. Τότε ο Λάμπαρντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την Τσέλσι στα ημιτελικά.

Κόντρα Μουρίνιο με τους οπαδούς της Λίβερπουλ

Ο Μουρίνιο ήταν, είναι και θα είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα των γηπέδων. Η χειρονομία σιγής που έκανε προς τους φίλους της Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Κάρλινγκ το 2005 ήταν η αιτία να αποβληθεί.

Ήταν μια από τις στιγμές που ο Πορτογάλος έδειξε όλη την αλαζονεία και το πάθος που τον έκανε τόσο δημοφιλή στο Λονδίνο και κατάφερε να εξοργίσει τους αντίπαλους οπαδούς.

Έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε Κύπελλο Αγγλίας στο Νέο Γουέμπλεϊ

Οι «μπλε» είχαν κερδίσει τον τελευταίο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο παλιό Γουέμπλεϊ το 2000 όταν και κέρδισαν την Άστον Βίλα με 1-0. Έτσι, ήταν ορθό να διεκδικήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το τρόπαιο στο νέο γήπεδο. Χρειάστηκαν 116 λεπτά για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα ο Ντιντιέ Ντρογκμπά στον τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό ήταν και το τελευταίο τρόπαιο του Μουρίνιο στην Τσέλσι.

Το γκολ του Τζο Κόουλ τη σεζόν 2005-2006

Υπήρξε ένας ξεχωριστός παίκτης που διέθετε ταλέντο, δεξιότητες και πείνα για το παιχνίδι. Η καριέρα του στην Τσέλσι είχε σκαμπανεβάσματα αλλά χωρίς αμφιβολία η καλύτερη του στιγμή ήταν στο παιχνίδι με τη Γιουνάιτεντ στο τέλος της περιόδου 2005-2006.

Ο Κόουλ βρήκε δίχτυα και έδειξε ποια ομάδα ήταν κυρίαρχος. Διέσχισε όλη την άμυνα της Γιουνάιτεντ και βρήκε δίχτυα βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα σε μια εξαιρετική σεζόν.

Το πρώτο γκολ του Μακελελέ

Μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην εποχή Αμπράμοβιτς ήταν ο Κλοντ Μακελελέ. Ο Γάλλος έφερε την «επανάσταση» στη θέση του. Ξεχώρισε για τα σκληρά τάκλιν και για την αξιοπιστία του αλλά δεν ήταν ποτέ παραγωγικός. Το 2005 στο παιχνίδι της Τσέλσι με την Τσάρλτον ανέλαβε να εκτελέσει ένα πέναλτι. Έκανε μια από τις χειρότερες εκτελέσεις, το έχασε αλλά πήρε το ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Οι συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο και από τον πάγκο έτρεξαν πάνω του και πανηγύρισαν μαζί του.

Νίκη επί της Άρσεναλ στο Champions League του Wayne Bridge

Πριν από τον Αμπράμοβιτς, οι «μπλε» δυσκολευόταν να κερδίσουν τους αντιπάλους τους στο Βόρειο Λονδίνιο όσο και αν προσπαθούσαν. Έτσι, όταν η κλήρωση έφερε στο δρόμο τους την Άρσεναλ και μετά την ισοπαλία (1-1) στο «σΣτάμφορντ Μπριζ», οι ελπίδες για πρόκριση μειώθηκαν αισθητά.

Στο Χάιμπουρι ο Ρέγιες έδωσε το προβάδισμα στους «κανονιέρηδες», ο Λάμπαρντ ισοφάρισε και η Τσέλσι χρειαζόταν ακόμη ένα γκολ για να προκριθεί. Καθώς ο χρόνος περνούσε, οι ελπίδες έκαναν φτερά. Τότε ο Γουέιν Μπριτζ, ο αριστερός μπακ των «μπλε», έπαιξε το ένα δυο με τον Γκούντγιοσεν, μπήκε στην περιοχή και σκόραρε.

Ήταν η πρώτη σημαντική νίκη επί της Άρσεναλ, η οποία ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν. Ο Ρανιέρι ξέσπασε σε πανηγυρισμούς που έμειναν αξέχαστοι.

Το πέναλτι του Λάμπαρντ στον ημιτελικό του Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ

Λίγες ημέρες μετά την απώλεια της μητέρας του ο Φρανκ Λάμπαρντ βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να αναλάβει την εκτέλεση ενός πέναλτι όταν η μπάλα έκαιγε. Στόχευσε σωστά και η Τσέλσι πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Champions League.

Κύπελλο και Πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα και το Κύπελλο είναι ένα σημάδι απόλυτης κυριαρχίας και λίγοι σύλλογοι κατάφεραν να το πετύχουν. Η Τσέλσι ήταν η πιο εντυπωσιακή ομάδα και άξιζε πλήρως την επιτυχία αυτή. Ο Κάρλο Αντσελότι φρόντισε να δημιουργήσει ένα ικανό σύνολο που έδειξε την ανωτερότητα της σε όλη τη διάρκεια της κούρσας για τίτλο.

Νίκη επί της Μπαρτσελόνα

Η κόντρα ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα την περίοδο 2004-2005 θα μείνει αξέχαστη. Το πρώτο παιχνίδι έληξε υπέρ των Καταλανών με 2-1 και με έντονα παράπονα για τη διαιτησία του Αντρές Φρισκ από τους «μπλε». Ο διαιτητής είχε… ιδιωτική συνομιλία με τον Φρανκ Ράικαρντ στην ανάπαυλα του αγώνα και λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου απέβαλε τον Ντρογκμπά.

Ωστόσο, η ρεβάνς είχε την υπογραφή του Τζον Τέρι. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που έληξε 4-2 η Τσέλσι πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.