«Quatar-gate»: Γιατί όλα τα ιστορικά σκάνδαλα παίρνουν την κατάληξη -gate ;

Metrosport Team12 Δεκεμβρίου 2022

Qatargate, Sofagate, Partygate και πολλά άλλα «…gates». Φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε «παράδοση» τα σκάνδαλα να παίρνουν πάντοτε αυτή την κατάληξη. Η λέξη «gate» μεταφράζεται στα ελληνικά ως «θύρα» ή «πύλη», ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και μια διαφορετική χροιά.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κατάρ που από εμιράτο της Μέσης Ανατολής, με το gate μετατρέπεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο χρηματισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το BBC εξηγεί πως φτάσαμε μια λέξη που δεν έχει καμία σχέση με τα σκάνδαλα να έχει μετατραπεί σε συνώνυμο του σκανδάλου.

Όλα ξεκίνησαν με το Watergate, που στην πραγματικότητα είναι ένα κτιριακό συγκρότημα στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, βέβαια, είναι και ένα από τα πιο διάσημα σκάνδαλα της ιστορίας των ΗΠΑ, που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Νίξον. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1972 στις ΗΠΑ μετά από μια διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων «Γουότεργκεϊτ» στην Ουάσιγκτον.

Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, το οποίο οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση. Λόγω του σκανδάλου παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα, από τους οποίους 48 βρέθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεδρίας Νίξον. Το εν λόγω σκάνδαλο συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε ένα χρόνο η λέξη χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ από τα ΜΜΕ της χώρας, που έφτασε να… γίνει συνώνυμη του σκανδάλου.

Το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα επόμενου gate σκανδάλου, σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, είναι τον Αύγουστο του 1972 στο National Lampoon: «Υπάρχουν επίμονες φήμες στη Ρωσία για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Εμπλεκόμενοι στο ‘Volgagate’ είναι μια ομάδα φιλελεύθερων αξιωματούχων». Ακολούθησε το το «Winegate» το 1973 στη Γαλλία και μετά σειρά άλλων σκανδάλων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.