Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τον Πτωχευτικό Κώδικα της Κυβέρνησης

Metrosport Team22 Οκτωβρίου 2020

Κατά του νέου πτωχευτικού κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, τάσσεται σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών και σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας.

«Με το νομοσχέδιο της ΝΔ πτωχεύουν όλοι, όχι μόνο οι επιχειρήσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα πτωχεύει ένας μισθωτός και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πτωχευμένος χάνει τα πάντα, ό,τι έχει και δεν έχει τη στιγμή που πτωχεύει και από την επόμενη μέρα οφείλει να δίνει ό,τι βγάζει που ξεπερνά τα 600 ευρώ, για περισσότερα από τρία χρόνια», δηλώνει η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τονίζει:

“Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία για τους έντιμους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση έτσι οδηγεί σε μαζικές πτωχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες.

Μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους. Συναντήθηκα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των δικηγορικών συλλόγων που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το πτωχευτικό, άκουσα τις διαφωνίες τους με την πρόταση της Κυβέρνησης και ένιωσα την αγωνία τους για το μέλλον.

Ένα μέλλον για το οποίο θα αγωνιστούμε, όπως πάντα, μαζί. Είμαστε η μόνη παράταξη που προστάτευσε πραγματικά την πρώτη κατοικία σε πολύ δύσκολες εποχές.

Είμαστε η μόνη παράταξη που στήριξε και στηρίζει τη μεσαία τάξη. Το Κίνημα Αλλαγής θα παλέψει για να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Μια ευκαιρία που υπηρετεί και την ανάπτυξη της χώρας, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του ζητάει την απόσυρση του Πτωχευτικού Κώδικα.

“Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν παίρνει περιθώριο βελτιώσεων. Επιβεβαιώνεται η οριστική παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι' αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Πρέπει να προστατευθούν τα λαϊκά στρώματα και το δικαίωμά τους στη λαϊκή στέγη και να απαγορευθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τις λαϊκές οικογένειες”, λένε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΓ του ΜέΡΑ25:

«Κάνοντας την Κρίση ευκαιρία, η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα αφού πρώτα λεηλάτησε το Ελληνικό Δημόσιο και συρρίκνωσε τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, τώρα προσανατολίζεται στην αρπαγή και της ελάχιστης ιδιωτικής τους περιουσίας.

Κάθε Πτωχευτικός Νόμος είναι ένα εργαλείο στα χέρια των ισχυρών εξουσίας και αναδιανομής περιουσιών. Παρόλα αυτά, σε χώρες που δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε απέραντες Χρεοδουλοπαροικίες, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους χρεοκοπημένους που, έτσι, επιστρέφουν ευκολότερα στην οικονομική ζωή.

Στην «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», όμως, αντί για δεύτερη ευκαιρία σε πτωχευμένους μικρομεσαίους, όπως υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του δίνει το σύνθημα για την τελική επέλαση των αρπακτικών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των θυμάτων της Κρίσης.

Ο νέος νόμος δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών (δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες οι οποίοι (α) ευθύνονται για την δεκαετή Κρίση και (β) συνεταιρίζονται σήμερα με τα ξένα funds),τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν την περιουσία εκείνων που έφεραν σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 θα αναδείξουν στην Ολομέλεια της Βουλής το τεχνικό σκέλος αυτού του πλιάτσικου αλλά και την γενικότερη σημασία για το μέλλον της χώρας: Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο οι ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων μικρομεσαίων θα μεταφερθούν από Έλληνες κυρίως σε ξένους, από τους πολλούς στους λίγους, από ανθρώπους της δουλειάς σε κερδοσκόπους. Και, βέβαια, την μέγιστη ειρωνεία ότι την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν οι κομμουνιστές, όπως τους έλεγε η Δεξιά, αλλά η Νέα Δημοκρατία στο όνομα φιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.