Προβατάς: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί αχυράνθρωπος ο Καλπαζίδης»

Metrosport Team12 Φεβρουαρίου 2020

Η ΕΕΑ δημοσίευσε το σκεπτικό της εισήγησης της για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για την καταγγελία του Ολυμπιακού περί πολυϊδιοκτησίας. Ο γνωστός νομικός, Σωκράτης Προβατάς, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι του Δικεφάλου θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει στην αλλαγή προσώπων της Επιτροπής ενώ τόνισε ότι η απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων θα είναι πιο αντικειμενική. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδειχθεί οτι ο Ιωάννης Καλπαζίδης είναι «αχυράνθρωπος». 

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το σκεπτικό της ΕΕΑ: «Εάν δεν έχουμε διαβάσει τη δικογραφία δεν μπορούμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Η ΕΕΑ γνωμοδότησε και το ερωτηματικό είναι η αλλαγή των δύο μελών της. Το ότι άλλαξε δύο μέλη είναι νόμιμο αλλά το ερώτημα είναι πόσο ηθικό είναι. Ο καθένας θα απαντήσει με τη δική του ηθική. Η απόφαση είναι γνωμοδότηση η οποία προσβάλλεται στα διοικητικά δικαστήρια και στο CAS.

Η εισήγηση αυτή σε πρώτη φάση μπορεί να ακούγεται λογική αλλά δεν μπορεί να μιλάμε με λογική όταν μιλάμε νομικά. Άλλο τα νομικά άλλο η λογική. Νομικά δεν υπάρχει ζήτημα πολυιδιοκτησίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Ξάνθης καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος μέτοχος που να έχει μετοχές και στις δύο ΠΑΕ. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί αυτό. 

Επιπλέον, ο νόμος απαγορεύει να υπάρχει συγγένεια μέχρι δευτέρου βαθμού στους μετόχους δύο διαφορετικών ΠΑΕ. Εάν λοιπόν μιλάμε για έναν μακρινό συγγενή του Σαββίδη δεν μπορούμε με το επιχείρημα αυτό να πούμε ότι είναι αχυράνθρωπος ο Καλπαζίδης. Θα δούμε αν αποδειχθεί στα δικαστήρια, το πόρισμα της ΕΕΑ δεν το αποδεικνύει. Είναι τρομερά δύσκολο να αποδειχθεί. Χρειάζονται ατράνταχτα στοιχεία που θα τον ξεμπροστιάζουν. Εδώ κινούμαστε στο δρόμο του υποθετικού.

Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι εάν πέσει ο ΠΑΟΚ ή εάν πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, που, όπως έγιναν τα πράγματα, θα βγει πρωταθλητής, πιστεύω ότι θα καταλήξουμε στην αφαίρεση βαθμών, αλλά ότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν με ενδιαφέρει ποιος έχει την ευθύνη αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω όμως ότι μπορεί να είναι και λάθος η άποψή μου, γιατί δεν έχω πλήρη γνώση όλων των στοιχείων της υπόθεσης.

Δεν μπορεί κανείς να πει τι θα αποφασισθεί. Εάν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια τότε εκεί η απόφαση θα είναι πιο σίγουρη και πιο αντικειμενική. Εκεί οι δικαστές είναι τακτικοί οι δικαστές. Θεωρώ ότι ήταν λάθος του ΠΑΟΚ που δεν αντέδρασε στην αλλαγή των προσώπων της ΕΕΑ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.