Προτάξαμε την δημόσια υγεία και ασφάλεια ως βασικό στόχο στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στέφανος Αβραμίδης01 Νοεμβρίου 2020

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΠΚΑ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έχει πλέον γίνει από όλους αντιληπτό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στους δήμους είναι τεράστιες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχοντας και το πρώτο κρούσμα της χώρας, βρέθηκε από την αρχή στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την προστασία του πληθυσμού, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ανακατεύθυνε τη στοχοθεσία του προτάσσοντας την δημόσια υγεία και ασφάλεια ως νέο βασικό του στόχο.

Απολυμάνσεις σε δημοτικά κτίρια και δημοσίους χώρους, παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με προγράμματα «βοήθειας στο σπίτι» στους ηλικιωμένους δημότες, ενεργοποίηση δικτύου εθελοντών, επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού των δημοτικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα γυμναστικής στη δημοτική τηλεόραση, ήταν μόνο ορισμένα από τα πολλά μέτρα που ελήφθησαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του lockdown.

Και φυσικά μία δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης προς δημότες και επιχειρήσεις την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρείχε στον υψηλότερο βαθμό: Πλήρης απαλλαγή δημοτικών τελών για τις υποχρεωτικά κλειστές επιχειρήσεις, πλήρης απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου ατελώς, απαλλαγές από την καταβολή μισθωμάτων σε δημοτικά ακίνητα, αναστολή πληρωμών και δόσεων ρυθμίσεων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα κλπ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της νόσου COVID-19 υπήρξε δριμύς για το δημοτικό ταμείο.

Από τη μία πλευρά, οι δαπάνες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την πολιτική προστασία εκτινάχθηκαν. Από την άλλη, τα έσοδά από την οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν ταχύτατα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα η εισπραξιμότητα περιορίστηκε κατά περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ η επιστροφή στην πρότερη κανονικότητα προφανώς απέχει.

Η νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση με τον περιορισμό των δαπανών και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και έργων εθνικών και ευρωπαϊκών, έστησαν από την αρχή τον Δήμο γερά στα πόδια του, βάζοντάς τον σε στέρεα θεμέλια αποτρέποντας τον κίνδυνο του «ανοίγματος της ψαλίδας».

Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η δημοτική διοίκηση καταφέρνει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει γενναίες μειώσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 12,5% για όλους τους Θεσσαλονικείς. Αθροιστικά μάλιστα, 25% μείωση δημοτικών τελών οριζοντίως μέσα σε μόλις 14 μήνες από την ημέρα που ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέλαβε τα ηνία του Δήμου.

Ο Δημοτικός Προϋπολογισμός για το 2021 διέπεται εκ των πραγμάτων από το πνεύμα της πανδημικής κρίσης. Μεγαλύτερο ποσό σε κονδύλια απολυμάνσεων και ευρύτερων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Νέες προτεραιότητες και νέοι τρόποι δράσης σε κεντρικούς άξονες όπως περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πολιτική, πολιτική προστασία.

Αντιλαμβανόμενοι μάλιστα τον αντίκτυπο της πανδημίας στις θέσεις εργασίας ενισχύονται οι πρωτοβουλίες όσον αφορά την πρόσβαση στην ψηφιακή εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Βασική πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η παροχή μεγαλύτερης στήριξης σε πολιτικές πρόληψης με έμφαση στους νέους και τους πιο ευάλωτους.

Μέσω του γραφείου εργασίας προωθούνται ημερίδες και workshops ανάπτυξης και αναβάθμισης εργασιακών δεξιοτήτων.

Τον επόμενο μήνα μάλιστα ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης εργασίας. Μέσω ενός προηγμένου καινοτομικού συστήματος αντιστοίχησης, που λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις των εργοδοτών και τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, γίνεται η σχετική ζευγοποίηση.

Η διαδικασία συντελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά δίχως ανθρώπινη επαφή, γεγονός που έχει πρόσθετη αξία εν καιρώ πανδημίας.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.