Πρωταθλήτρια Κόσμου η Αργεντινή μετά από 36 χρόνια, συγκλονιστικοί Μέσι και Εμπαπέ

Πέτρος Χαριζακλής18 Δεκεμβρίου 2022

Το άξιζε, το ήθελε, το πίστεψε. Η Αργεντινή μετά από 36 ολόκληρα χρόνια είναι Πρωταθλήτρια Κόσμου για τρίτη φορά στην ιστορία της κερδίζοντας με 4-2 τη Γαλλία στα πέναλτι (2-2 κανονική διάρκεια, 3-3 παράταση). Αυτό είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατακτά ο Λιονέλ Μέσι στην τελευταία του διοργάνωση τέτοιου επιπέδου με την Εθνική Αργεντινής.

H «αλμπισελέστε» ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο όμως ο Μπαπέ κράτησε ζωντανή τη Γαλλία και με δύο γκολ στο τέλος έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί είδαμε δύο ομάδες να χάνουν αρκετές ευκαιρίες, την Αργεντινή με τον Μέσι να ξαναμπαίνει μπροστά στο σκορ και τον Μπαπέ να φέρνει ξανά το ματς στα ίσια. Τελικά νικήτρια στα πέναλτι ήταν η Αργεντινή με 4-2, με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να αποκρούει ένα και ο Τσουαμενί έχασε άλλο ένα από πλευράς Γαλλίας.


Τρομερός Ντι Μαρία, ανύπαρκτη Γαλλία

Η Αργεντινή στο πρώτο κομμάτι του τελικού με την Γαλλία, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και βρέθηκε περισσότερες φορές στην περιοχή των «τρικολόρ».

Στο 17ο λεπτό, υπέροχο 1-2 του Μέσι με τον Ντε Πολ, αυτός προσπαθεί να ξαναδώσει στον αρχηγό του στο ύψος του πέναλτι, δεν φτάνει την μπάλα, όμως αυτή καταλήγει πίσω του στον Ντι Μαρία, που σουτάρει με το δεξί, πολύ ψηλά.

Στο 21ο λεπτό η «αλμπισελέστε» κέρδισε πέναλτι. Ο Ντι Μαρία έκανε ντρίμπλα στον Ντεμπελέ, ο Γάλλος εξτρέμ τον άγγιξε με το χέρι και ο Μαρτσίνιακ έδειξε την άσπρη βούλα, σε ένα τουλάχιστον αυστηρό πέναλτι. Ο Λιονέλ Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Γιορία και άνοιξε το σκορ.

Στο 36’ , κλέψιμο της Αργεντινής και εκπληκτική πάσα με το εξωτερικό από τον Μέσι στον Άλβαρες, εκείνος έδωσε στον Μακ Άλιστερ που έφυγε μόνος του στην αντεπίθεση, πριν μπει στην περιοχή έδωσε απέναντι στον Ντι Μαρία ο οποίος πλάσαρε για το 2-0.

Επέστρεψε από την κόλαση με Μπαπέ

Στο 59' διαγώνιο σουτ του Άλβαρες με τον Γιορίς να μπλοκάρει με δεύτερη προσπάθεια.

Αν και μέχρι το 70' η Γαλλία δεν υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο, η ομάδα του Ντεσάμπ επέστρεψε στο ματς και έστειλε το ματς στην παράταση.

Πρωταγωνιστής και των δύο τερμάτων ήταν ο Κιλιάν Μπαπέ, με τον Γάλλο σούπερ σταρ να μειώνει στο 80' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών κέρδισε ο Μουανί από μαρκάρισμα του Οταμέντι.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Μπαπέ με τρομερό τελείωμα πέφτοντας έπειτα από πάσα του Μουανί, έφερε το ματς στα ίσια. Η φάση ξεκίνησε από τον Κομάν που έκλεψε την μπάλα, έδωσε στον Ραμπιό και εκείνος στον Τουράμ που έκανε το 1-2 με τον Μπαπέ που σκόραρε.

Η τελευταία ευκαιρία να «κλέψει» το ματς στην κανονική διάρκεια ήταν στο 97'. Φοβερό σουτ του Μέσι έξω από την περιοχή και μαγική απόκρουση του Γιορίς που έδιωξε σε κόρνερ.

Προβάδισμα ξανά με Μέσι, τρομερός Μπαπέ

Η Αργεντινή μετά την ισοφάριση στην κανονική διάρκεια από τον Μπαπέ, ανέβασε την απόδοσή της στην παράταση. Στο 105’ είχαμε υπέροχο συνδυασμό από Παρέδες με Μέσι, ο οποίος βγάζει μόνο του τον Λαουτάρο δεξιά, αυτός κοντρολάρει αντί να σουτάρει και τον προλαβαίνει ο Ουπαμεκανό.

Στο 106’ η βαθιά μπαλιά στον Λαουτάρο Μαρτίνες που φεύγει στην πλάτη της γαλλικής άμυνας, καθυστερεί ξανά και ο Ουπαμεκανό βρίσκεται δίπλα του και τον ενοχλεί, σκαστό σουτ και άουτ. Στο 108ο λεπτό ο Μέσι έκανε το σουτ με τον Γιορίς να πέφτει στην πλευρά του και να διώχνει.

Αφού η «αλμπισελέστε» απείλησε δύο φορές με Λαουτάρο και μία Μέσι, φτάσαμε στο 108' για να πάρει ξανά το προβάδισμα η Αργεντινή. Οι δύο παίκτες συνδυάστηκαν, με τον Μέσι να δίνει στον Λαουτάρο και εκείνος να σουτάρει δυνατά. Ο Γιορίς απέκρουσε και ο Μέσι πήρε το ριμπάουντ πετυχαίνοντας το 3-2.

Στο 115’ ο Μπαπέ έκανε το σουτ εκτός περιοχής, ο Παρέδες κάνει το χέρι και ο Μαρτσίνιακ έδωσε πέναλτι. Ο Γάλλος σούπερ σταρ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Μαρτίνες και έγραψε το 3-3. Πέντε λεπτά αργότερα, τεράστια ευκαιρία για την Γαλλία με τον Κόλο Μουανί να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Στο 123’ τρομερή επέμβαση του Μαρτίνες στο τετ-α-τετ του Μουανί και στην αμέσως επόμενη φάση, η Αργεντινή βγάζει αντεπίθεση και ο Λαουτάρο με κεφαλιά στέλνει την μπάλα άουτ μετά από σέντρα του Μέσι.

Στη διαδικασία των πέναλτι η Αργεντινή ήταν πιο εύστοχη. Πρώτη εκτέλεσε η Γαλλία, με τον Μπαπέ να ευστοχεί για το 1-0. Ο Μέσι απάντησε για το 1-1. Στη συνέχεια ο Κομάν εκτέλεσε όμως ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απέκρουσε.

Το δεύτερο πέναλτι της Αργεντινής εκτέλεσε ο Ντιμπάλα που ήταν εύστοχος, με τον Τσουαμενί να χάνει το επόμενο της Γαλλίας, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Επειτα, ήταν η σειρά του Παρέδες να ευστοχήσει για το 3-1, με τον Μουανί να μειώνει σε 3-2.

Το τελευταίο πέναλτι εκτέλεσε ο Μοντιέλ και έστειλε την Αργεντινή στα ουράνια.


Αργεντινή (Σκαλόνι): Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91’ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (121’ Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64’ Ακούνια), Φερνάντες, Ντε Πολ (102’ Παρέδες), ΜακΚάλιστερ (116’ Πετζέλα), Μέσι, Άλβαρες (102’ Λαουτάρο Μαρτίνες)

Γαλλία (Ντεσάμπ): Γιορίς, Κουντέ (121’ Ντισασί), Βαράν (113’ Kονατέ), Ουπαμεκανό, Ερναντές (71’ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96’ Φοφανά), Γκριεζμάν (71’ Κομάν), Ντεμπελέ (41’ Μουανί), Ζιρού (41’ Τουράμ), Εμπαπέ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.