Προτάσεις της ΕΠΣΜ στον δήμο Θεσσαλονίκης για το γηπεδικό πρόβλημα

Metrosport Team06 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή έστειλε η ΕΠΣ Μακεδονίας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα με θέμα την έλλειψη αγωνιστικών χώρων και κακή συντήρηση των υπαρχόντων.

 Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Σταύρο Καλαφάτη, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τον τομέα Μακεδονίας Θράκης, σε όλους τους βουλευτές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, στον Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στην Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, στον Πάρι Μπίλλια, αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, στον Νικόλαο Ζεϊμπέκη, Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον Εφραίμ Κυζιρίδη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών ΄Εργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στον Αναστάσιο Τζήκα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Θ. HELEXPO Α.Ε. 

Αναλυτικά: Κύριε Δήμαρχε, σας είναι γνωστό το τραγικό πρόβλημα έλλειψης αγωνιστικών χώρων και δη του ποδοσφαίρου στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, της κακής συντήρησης των υπαρχόντων με ιδιαίτερα κρούσματα τραυματισμών, καθώς και της έλλειψης σχεδιασμού και δέσμευσης αθλητικής γης για την δημιουργική πνοή αθλητικών χώρων στην πόλη μας. Πρόσφατα, με παρεμβάσεις που ανατρέχουν σε 30ετία και πλέον, επιτέλους ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης και δημιουργίας προπονητηρίου - θέλουμε να πιστεύουμε 8Χ8 τουλάχιστον – στην Νέα Ελβετία, στο βανδαλισμένο από χρόνια αθλητικό κέντρο του Δήμου μας. 

Η έκταση της παρέμβασης εκεί, μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, παρά το γεγονός ότι ο χώρος όπως είναι, θα μπορούσε ίσως να αποδώσει και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 για την κάλυψη των αναγκών των σωματείων της Ε’ κοινότητας και της ανάπτυξης τμημάτων υποδομών τους. Η ανάπτυξη αυτή των τμημάτων υποδομών των σωματείων, επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία με την δημιουργική σύζευξη παιδιών και γονέων, προάγει το κοινωνικό-πολιτικό και αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι του τόπου μας, καταπολεμά την παιδική παχυσαρκία, στην οποία δυστυχώς καταλαμβάνουμε την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, προωθεί τις αξίες του αθλητικού ιδεώδες και, ταυτόχρονα, καταπολεμά την ανεργία με την απασχόληση νέων ανθρώπων, γυμναστών-προπονητών. 

Παράλληλα, στην προοπτική δημιουργίας νέων γηπέδων ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ, για την τέλεση αγώνων, μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία του αθλητικού τουρισμού, που τόσο πολύ στερείται η πόλη μας, λόγω της τραγικής έλλειψης υποδομών, όπως άλλωστε τονίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο αθλητικού τουρισμού, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Philoxenia 2022. Η πόλη και οι λογικές των αρχόντων της πρέπει να απεγκλωβιστεί από την λογική πως δεν γίνεται γήπεδο ή προπονητήριο στο κέντρο της πόλης (π.χ. στην ανάπλαση μέρους της Δ.Ε.Θ. ή στο παραλιακό μέτωπο). Σε όλες τις σύγχρονες πόλεις το αθλητικό μέρος συνυπάρχει αρμονικά δίπλα στο περιβάλλον ακόμα και σε εμβληματικά μνημεία, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, δίπλα από τον Πύργο του Άιφελ (σας παραθέτουμε σχετική φωτογραφία). 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωσή μας, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με 200 ενεργά σωματεία στην δύναμή της, με 20.000, περίπου, αθλητές στα πρωταθλήματά της, από ηλικίας 5 ετών έως ανδρών και βετεράνων (εκτιμώμενο απασχολούμενο κοινό με αθλητές, παράγοντες, γονείς, διαιτητές, προπονητές, γιατρούς, παρατηρητές, φιλάθλους άνω των 100.000 ανθρώπων στο νομό Θεσσαλονίκης ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ), με ιστορία που κοντεύει τα 100 χρόνια το 2024, σας καλεί για την ολική ανατροπή στον σχεδιασμό, την δημιουργία νέων χώρων γηπέδων και προπονητηρίων. 

Ιδιαίτερα στο πολεοδομικό, σε κάθε ελεύθερο χώρο, είναι αρκετά τα πάρκα και δεν χρειάζονται μόνο αυτά, η κοινωνία έχει και άλλες πρωτεύουσες ανάγκες. Άμεση πρότασή μας προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι η δημιουργία 2 νέων γηπέδων ποδοσφαίρου 11Χ11 και ενός προπονητηρίου 9Χ9 στην τεράστια έκταση 160 στρεμμάτων που δημιουργείται με τις σχετικές απαλλοτριώσεις και ενοποιήσεις στον ευρύτερο χώρο της Νέας Ελβετίας -κεραμοποιείου Αλατίνη. Η δημιουργία αυτή θα δώσει λύση στο αδιέξοδο επί δεκαετίες ολόκληρες της στέγασης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, των άστεγων σωματείων που ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο και θα είναι ένας αθλητικός πνεύμονας υγείας, ανάπτυξης, οικονομίας, ψυχαγωγίας και τουρισμού για την πολύπαθη πόλη μας. 

Η εκτιμώμενη έκταση που απαιτείται είναι μόλις το 1/8 του συνολικού χώρου των 160 στρεμμάτων της συνολικής ανάπλασης (2 γήπεδα ποδοσφαίρου 100Χ70 =14 στρέμματα, 1 βοηθητικό 9Χ9 περίπου 4 στρέμματα, συνολικά 20, περίπου, μαζί με βοηθητικούς χώρους αποδυτηρίων). Είναι η μεγάλη ευκαιρία, η ιστορική στιγμή για την βαθιά τομή που για πάντα θα χαρακτηρίζει το αυτοδιοικητικό και πολιτικό δυναμικό της πόλης μας σε πραγματικά δημιουργικό, με όραμα για την πόλη και τις ανάγκες της. Σας καλούμε για ΑΜΕΣΗ υλοποίηση επί του σχεδιαστικού μέρους που διεξάγεται αυτή την περίοδο και την εν συνεχεία κατασκευή τους. 

Παράλληλα, σας υπενθυμίζουμε το υπόμνημα με προτεινόμενους χώρους που σας υποβάλλαμε για την δημιουργία προπονητηρίων σε διάφορα σημεία της πόλης. Έχει αποσταλεί και επιδοθεί στους Αντιδημάρχους Αθλητισμού (διαχρονικά) και Βιώσιμης Κινητικότητας. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση, καθώς και συνάντηση μαζί σας, με θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας, που θα χαροποιήσει τα σωματεία, τους παράγοντες, προπονητές και χιλιάδες αθλητές μας. Η υιοθέτηση της πρότασής μας, είναι από μόνη της ένα προεκλογικό πρόκριμα για τις υποψηφιότητές σας ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.