Προσοχή στα... ανάποδα πόδια Παγιέ, Ουντέρ

Metrosport Team13 Απριλίου 2022

Γράφει ο Τάσος Ματθαίου

Με τη βοήθεια της INSTAT , της μεγαλύτερης παγκοσμίως πλατφόρμας ανάλυσης και στατιστικής, αναλύουμε την Μαρσέιγ: τι έκανε στον πρώτο αγώνα και κυρίως τι θα πρέπει να προσέξει ο Δικέφαλος του Βορρά στο ματς της Τούμπας και που να “χτυπήσει” τη γαλλική ομάδα. Η ανάλυση έγινε πριν οριστικοποιηθεί η απουσία του Μίλικ.

Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ

-Την ποιότητα των Παγιέ - Ουντέρ:

Ο Δικέφαλος θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει τη μεγάλη ποιότητα των Παγιέ - Ουντέρ. Οι δύο ακραίοι των Μασσαλών είναι όπως είδαμε εξαιρετικοί με τη μπάλα στα πόδια και παίζοντας με ανάποδα πόδια πέτυχαν να αλλάξουν πλευρές και να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Επίσης οι δυο τους επιχείρησαν 9 από τα 16 σουτ της ομάδας έχοντας συνολικά 4 στο στόχο και 1 από τα 2 γκολ. Τέλος, είναι εξαιρετικοί αμφότεροι στις εκτελέσεις των στατικών των Γάλλων.

-Ποιος θα αντικαταστήσει τους Ζέρσον και Καμαρά

Λόγω της απουσίας του Ζέρσον στον άξονα είναι πιθανό το ρόλο του Βραζιλιάνου να τον αναλάβει ο Γκεντουζί. Ο Γαλλομαροκινός μέσος η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ματς κινήθηκε σε ρηχά νερά εξαιτίας κυρίως της ανάγκης της ομάδας του να τον κατεβάζει χαμηλά για να βοηθά στην ανάπτυξη. Έτσι βρισκόταν αρκετά μακριά από την περιοχή του Δικεφάλου και ήταν ακίνδυνος για την εστία του Πασχαλάκη. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Γκεντουζί να πάρει μέτρα στο γήπεδο και να προσπαθήσει να κάνει ό,τι ο Ζέρσον στον πρώτο αγώνα. Οπότε θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή διότι και ο Γκεντουζί αρέσκεται στο να δοκιμάζει τα πόδια του.

Ερωτηματικό υπάρχει και στον τρίτο χαφ των Γάλλων. Με την απουσία, επίσης, λόγω καρτών του Καμαρά είναι πιθανόν ο Ρονζιέ ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως ως δεξιός μπακ να πάρει θέση στην τριάδα των χαφ και να αφήσει την πλευρά στον Ισπανό Λιρόλα που την Κυριακή ξεκουράστηκε στην εντός έδρας νίκη των Μασσαλών επί της Μονπελιέ με 2-0. Ο Ρονζιέ μπορεί να παίζει κυρίως ως μπακ είναι, όμως, ένας παίκτης που μπαίνει πολύ κεντρικά και δημιουργεί υπεραριθμίες στον άξονα. Άλλωστε, το πρώτο γκολ της Μαρσέιγ επί της Μονπελιέ ξεκινά από δική του κάθετη στον χώρο προς τον Αρίτ. Ο 27 χρόνος Γάλλος έχει αγωνιστεί αρκετές φορές φέτος στις θέσεις των χαφ.

Τέλος, αν ο Τσαρ δεν ξεκινήσει λόγω ίωσης τότε τη θέση του πιθανότερα στα στόπερ θα πάρει ο Λουάν Πέρες και αριστερά στην πτέρυγα θα παραμείνει ο Κολάσινατς.

-Τι θα γίνει με τον Μίλικ

Αν ο Πολωνός είναι απόλυτα έτοιμος, είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα τον αντιμετωπίσει από την έναρξη της αναμέτρησης. Σ' αυτή την περίπτωση ο Πολωνός χρειάζεται μεγάλη προσοχή όχι μόνο για το ότι είναι ο πρώτος σκόρερ του κλαμπ με 20 τέρματα αλλά γιατί είναι ένας φορ που του αρέσει να χαμηλώνει πολύ, να παίζει ανάμεσα στις γραμμές, στα μεσοδιαστήματα, και να δημιουργεί πολλά προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Έτσι λόγω και της υψηλής τεχνικής του κατάρτισης βοηθά και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας, του επίσης τιμωρημένου, Χόρχε Σαμπάολι. Αν δεν ξεκινήσει ο Μίλικ θα ξεκινήσει είτε ο Αρίτ ,ο οποίος είναι ένας πολύ ευέλικτος ποδοσφαιριστής που κινείται αρκετά στον χώρο και έπαιξε στη θέση αυτή την Κυριακή είτε ο Μπακαμπού που είχε ξεκινήσει στο ματς της προηγούμενης Πέμπτης. Να θυμίσουμε ότι είναι τιμωρημένος και ο φορ Ντιενγκ.

Τι συνέβη στη Μασσαλία στον πρώτο αγώνα

Από πλευράς στατιστικής η Μαρσέιγ έκανε 563 πετυχημένες μεταβιβάσεις με υψηλό ποσοστό (89%). Ο ΠΑΟΚ ήταν εξίσου πολύ καλός σε αυτό τον τομέα έχοντας πετύχει 469 πάσες με το υψηλό ποσοστό 90%. Οι Γάλλοι ήταν κυρίαρχοι στις μονομαχίες έχοντας 58%-42% όπως και συντριπτικά καλύτεροι στις εναέριες μονομαχίες 73%-27%. Η κατοχή έκλεισε στο 53-47 υπέρ της Μαρσέιγ απόρροια του ότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στο β΄ ημίχρονο κράτησε παραπάνω τη μπάλα στα πόδια της. 22 φορές μπήκε η μπάλα στην περιοχή του ΠΑΟΚ έναντι 5 σε αυτή των Γάλλων. Τέλος, ένα σημαντικό στοιχείο που μας δίνουν οι αριθμοί είναι τα σουτ. Η Μαρσέιγ επιχείρησε 16 σουτ έχοντας 10 στο στόχο ποσοστό πολύ υψηλό (63%) έναντι μόλις 3 στο σύνολο για το Δικέφαλο με μόλις 1 στον στόχο αυτό που μεταφράστηκε σε γκολ από το πόδι του Ελ Καντουρί.

Εκεί πρέπει να χτυπήσει ο Δικέφαλος

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πρέπει ξεκάθαρα να πάρει σαν γνώμονα την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου στο Βελοντρόμ. Οταν ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο και να οχλήσει τους “Φωκαείς” έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα των παικτών του Σαμπάολι. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να διατηρήσει παραπάνω τη μπάλα στα πόδια του και να είναι πιο τολμηρός στην τελική προσπάθεια. Η Μαρσέιγ γενικά είναι μια ομάδα που δέχεται πολλά γκολ στην φάση της αμυντικής μετάβασης. Επειδή επιτίθεται με πολλούς παίκτες και γενικά όλη η ομάδα είναι ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, ο ΠΑΟΚ όταν θα ανακτήσει την κατοχή θα πρέπει να παίξει γρήγορα στο χώρο και να βρει ανοργάνωτη την άμυνα των Μασσαλών που γενικά έχει και αργές επιστροφές. Επίσης στην προσπάθειά της η Μαρσέιγ για άμεση ανάκτηση της μπάλας πιέζει πολύ άναρχα και αυτό μπορεί ο ΠΑΟΚ να το εκμεταλλευτεί κάλλιστα αρκεί να έχει καθαρό μυαλό στην τελική πάσα.

Ένα ακόμη πρόβλημα των Μασσαλών είναι τα πολλά ατομικά λάθη που κάνουν κυρίως οι στόπερ της ομάδας. Εξάλλου, από ένα τέτοιο λάθος και ένα κλέψιμο του Λύρατζη έξω από την περιοχή τους ήρθε το γκολ του Καντουρί μετά από την εκπληκτική ασίστ- τακουνάκι του Ζίβκοβιτς.

Ζίβκοβιτς και Άκπομ μπορούν στο χώρο να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην άμυνα των Μασσαλών. Ας κρατήσουμε και το δεδομένο της μη χρήσης του VAR. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει VAR ίσως ο ΠΑΟΚ να πρέπει να παίξει στο όριο του οφσάιντ στην πλάτη της γαλλικής άμυνας που έτσι κι αλλιώς παίζει αρκετά ψηλά. Άλλωστε, να θυμίσουμε ότι το γκολ του Ζέρσον στο πρώτο ματς ήταν οφσάιντ και με τη χρήση του Βαρ θα ακυρωνόταν.

Τέλος, η Μαρσέιγ έχει αρκετά προβλήματα και με τις στατικές φάσεις είτε αυτές προέρχονται από κόρνερ είτε από φάουλ Ειδικότερα δε στο πρώτο δοκάρι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Θα πρέπει λοιπόν ο Δικέφαλος του Βορρά όταν του παρουσιαστούν ευκαιρίες για ένα καλό χτύπημα είτε από κόρνερ είτε από φάουλ να είναι ακριβής στις εκτελέσεις του για να δημιουργήσει πρόβλημα στην άμυνα των Γάλλων.

*Τάσος Ματθαίου

Πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων της εταιρείας INSTAT

Πιστοποιημένος scouter της βρετανικής εταιρείας IPSO

Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης)

Κάτοχος διπλώματος UEFA B'

Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης (INSA) .

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.