Πρόσφυγες: Καταγγελίες για κρίση πείνας στα camps – Διάψευση από την κυβέρνηση

Metrosport Team25 Ιανουαρίου 2022

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση ότι προκαλεί κρίση πείνας στα camps των προσφύγων, σύμφωνα με τον Guardian.

Αποφάσεις που ελήφθησαν με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις οργανώσεις, την εγκατάλειψη των προσφύγων, οι οποίοι παλεύουν εδώ και μήνες να βρουν αρκετά τρόφιμα ώστε να επιβιώσουν.

«Είναι αδιανόητο που άνθρωποι στην Ελλάδα πεινούν», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα η Μάρθα Ρούσου της International Rescue Comittee. «Χωρίς να φταίνε σε τίποτα, έχουν πέσει στα κενά της νομοθεσίας και της πολιτικής».

Η IRS εκτιμά ότι το 40% των διαμενόντων σε camp – δηλαδή περίπου 6.000 πρόσφυγες – δεν έχουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους για την επιβίωσή τους, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων σε εκείνους που δεν βρίσκονται πλέον σε στάδιο επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου τους.

Χιλιάδες πεινασμένα παιδιά

Ο Guardian αναφέρει ότι ανησυχητικά υψηλό ποσοστό των προσφύγων αυτών είναι παιδιά, αφού περίπου το 40% των διαμενόντων σε κρατικές εγκαταστάσεις είναι ανήλικοι.

«Δάσκαλοι σε τοπικά δημοτικά σχολεία αναφέρουν ότι τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο νηστικά και χωρίς να έχουν καν ένα σνακ που να μπορούν να φάνε στη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Παρά το γεγονός ότι 16.559 πρόσφυγες είναι καταγεγραμμένοι ως διαμένοντες σε camps της ελληνικής ενδοχώρας, πλέον οι συμβάσεις με εταιρείες catering προβλέπουν μερίδες μόλις για 10.213 άτομα, αποκαλύπτει η έκθεση.

«Ανοησίες»

Το υπουργείο μετανάστευσης διαψεύδει κάθετα οποιαδήποτε καταγγελία για κρίση πείνας στους καταυλισμούς. Ο Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο, περιέγραψε τις καταγγελίες ως «ανοησίες» και υποστήριξε ότι έχουν κατασκευαστεί από τις ΜΚΟ.

«Αν υπάρχουν δέκα πρόσφυγες στη χώρα που τους έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε τρόφιμα, θα παραιτηθώ», δήλωσε στον Guardian. «Αν μια κρίση πείνας είχε ξεσπάσει στ’ αλήθεια, θα είχαμε εξεγέρσεις και διαδηλώσεις. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ευρωπαία επίτροπο σε εβδομαδιαία βάση και την έχουμε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τη σίτιση, ότι όλοι όσοι δικαιούνται να τη λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων και των αναξιοπαθούντων, έχουν υποστήριξη».

Υποστήριξη υπό όρους

Όμως σε γραπτή ανακοίνωση το υπουργείο επανέλαβε ότι βάσει της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μόνο όσοι αιτούνται διεθνούς προστασίας θεωρούνται «ωφελούμενοι που δικαιούνται τις υλικές προϋποθέσεις υποδοχής, επομένως και σίτιση».

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι διαμένοντες σε camps που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν πληθύνει, παρά τους διεθνείς επαίνους περί επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου εκ μέρους των Αθηνών.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.