Προς ακύρωση της απόφασης για άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων

Metrosport Team28 Ιανουαρίου 2021

Βήματα προς τα πίσω είναι έτοιμη να κάνει η Επιτροπή των Ειδικών, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, αλλά και η παρουσία μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας εντείνουν τον προβληματισμό των επιστημόνων για ένα νέο κύμα πίεσης του ΕΣΥ το επόμενο δίμηνο.
Ως «επικίνδυνοι μήνες» χαρακτηρίζονται ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, καθώς παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.
Η πλειοψηφίας των ειδικών ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων τα τελευταία εικοσιτετράωρα και δηλώνουν ότι αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν να υπάρξει επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ»

Έκτακτη συνεδρίαση

Η αύξηση, άλλωστε, του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, αφού αυτά άγγιξαν τα 858 πανελλαδικά, σήμανε αυτόματα συναγερμό, με τους επιδημιολόγους που μετέχουν στην Επιτροπή των ειδικών να συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις 7 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να επανεξετάσουν την απόφαση ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, αλλά και να συνεκτιμήσουν την τρέχουσα εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
ια τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε το άνοιγμά τους, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται ακόμη η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, αλλά και τα δεδομένα από όλη την επικράτεια αναφορικά με τη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.

Το φάντασμα της μετάλλαξης

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά δεδομένα θα βαρύνουν στις αποφάσεις των ειδικών, στα οποία κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι ποιοτικές μεταβλητές, όπως η παρουσία της μετάλλαξης του ιού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας υποστήριξε χθες πως «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα», ενώ δεν έκρυψε πως «περιμέναμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα».
Μοναδικό στοιχείο, το οποίο φαίνεται προσώρας να γέρνει προς την άλλη μεριά την πλάστιγγα των ειδικών είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, οι οποίοι έφτασαν χθες τους 214.000. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι ο κυβερνητικός στόχος για 200.000 εμβολιασμούς για τον μήνα Ιανουάριο επετεύχθη κιόλας από χθες, δίνει ανάσες στο δημόσιο σύστημα υγείας ως προς τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή τους ηλικιωμένους.

Τριτώνει το lockdown

Ταυτόχρονα, τον προβληματισμό τους καταθέτουν οι επιστήμονες και αναφορικά με την μεταδοτικότητα του ιού λόγω της νέας μετάλλαξης, θεωρώντας πλέον πιθανό και ένα τρίτο, πιο σκληρό ακόμα lockdown. Μιλώντας στον Θέμα 104,6, «φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος υποστήριξε πως βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα, ενώ χαρακτήρισε τη μετάλλαξη στην κοινότητα πιο τοξική, «πιο μολυσματική».
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.