Το Πολεμικό Ναυτικό προμηθεύεται τέσσερις νέες φρεγάτες

Metrosport Team05 Ιουνίου 2021

Στα σκαριά είναι η προμήθεια τεσσάρων φρεγατών, συνολικού ύψους 5 δις ευρώ, από το Πολεμικό Ναυτικό, μετά από συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου και του Α/ΓΕΝ, Στυλιανού Πετράκη, και του Πρωθυπουργού, για να υπάρξει ενημέρωση για τα μέχρι ώρας αποτελέσματα της επιχειρησιακής αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, αλλά και για τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ως προς την πορεία υλοποίησης του εν λόγο εξοπλιστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για εσωτερική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών. Να σημειώσουμε πως η αξιολόγηση των οχτώ συνολικά προσφορών που έχουν κατατεθεί και η σχετική βαθμολογία που έλαβε κάθε μια από αυτές από τη πλευρά των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αποτέλεσμα τριών παραμέτρων, του βεληνεκούς των όπλων που θα φέρουν και της εμβέλειας δράσης τους, της ανθυποβρυχιακής τους ικανότητας και προστασίας και της δυνατότητα τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία εναέριες απειλές. 

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ θα κομίσει σήμερα στον πρωθυπουργό τους σχετικούς φακέλους με τις εν λόγω αξιολογήσεις. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ως προς το επιχειρησιακό σκέλος στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η γαλλική, η γερμανική και η ολλανδική πρόταση, έχοντας πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους, με την μια να υπερτερεί η να υστερεί της άλλης σε επιμέρους τομείς που εξετάστηκαν. 

Από εκεί και έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες προτάσεις, μεταξύ άλλων και η αμερικανική η οποία σε επιχειρησιακό επίπεδο, μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τους αρμόδιους επιτελείς του ΠΝ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.