«Πρεμιέρα» σήμερα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια- Σε αυτούς συστήνονται

Metrosport Team14 Σεπτεμβρίου 2022

«Πρεμιέρα» σήμερα για τους εμβολιασμούς με την «νέα γενιά» εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον. 

Τα νέα διδύναμα εμβόλια στοχεύουν στην υποπαραλλαγή που «σήκωσε» το επιδημικό κύμα του περασμένου Δεκεμβρίου συν το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού (Ουχάν) και χορηγούνται ως αναμνηστική δόση αποκλειστικά. Προϋποτίθεται, δηλαδή, η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού που περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων (Pfizer/BionTech, Moderna) ή του πρωτεϊνικού εμβολίου (AstraZeneca) ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για τοn γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, αναμένονται και οι πρώτες παραλαβές των επικαιροποιημένων εμβολίων των Pfizer/BioNTech για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τις υπαίτιες της επιδημικής έξαρσης του καλοκαιριού. Τα «ενισχυμένα» εμβόλια -μαζί με την τήρηση των μέτρων προστασίας- αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις από ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες «πολύ πιθανό αλλά όχι βέβαιο» όπως το χαρακτήρισε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), λόγω της κυριαρχίας του «Κένταυρου» ή υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75, κρούσμα του οποίου καταγράφεται πλέον και στη χώρα μας.

Σε ποιους συστήνεται ο εμβολιασμός

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόση με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό σε:

• όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2 εδώ -> hyperlink https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1283888/epikairopoiimena-emvolia-se-poious-sustinetai-anamnistiki-dosi-apo-tin-epitropi-emvoliasmon/ ) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
• διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.