Πούτιν: «Καθάρισα όλους τους πράκτορες της CIA μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000»

Metrosport Team13 Δεκεμβρίου 2021

Τη συμμετοχή πρακτόρων της CIA στη ρωσική κυβέρνηση του Μπόρις Γιέλτσιν τη δεκαετία του 1990 και την εκδίωξή τους αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τόνισε μάλιστα το γεγονός ότι οι Αμερικανοί πράκτορες εν συνεχεία τιμωρήθηκαν και στις ΗΠΑ λόγω του πλουτισμού που είχαν πετύχει κατά την διάρκεια της «μαύρης» περιόδου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όταν η διαφθορά δημιούργησε μέσα σε μία νύχτα πάμπλουτους ολιγάρχες που άρπαξαν την κρατική περιουσία.

Σημειώνει μάλιστα ότι τα στελέχη αυτά κατέφτασαν στην Ρωσία μέσω της περιβόητης USAID, μίας οργάνωσης με βιτρίνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που όμως κατά πολλούς θεωρείται το «μακρύ χέρι» της CIA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθάρισε τους πάντες στις αρχές της δεκαετίας του 2000» και αργότερα αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας καθώς συμμετείχαν σε ρωσικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Αν και ο Πούτιν δεν κατονόμασε αυτούς τους πράκτορες της CIA, θα μπορούσε να αναφερόταν στους συμβούλους Andrei Shleifer και Jonathan Hay.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι τη δεκαετία του 1990, η ρωσική κυβέρνηση είχε μέλη από το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ την γνωστή CIA ή αλλιώς «The Company» όπως χαρακτηρίζεται στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχα ήδη καθαρίσει τους πάντες, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπως αποδείχθηκε, τα μέλη του προσωπικού της CIA των ΗΠΑ υπηρετούσαν ως σύμβουλοι και επίσημοι υπάλληλοι της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι πράκτορες διώχθηκαν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή συμμετείχαν σε προσωπικό πλουτισμό συμμετέχοντας σε ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες.

Την άνοιξη του 2013, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί αξιωματικοί πληροφοριών στη δεκαετία του '90 εργάζονταν στον κύκλο του Ανατόλι Τσουμπάις , ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Περιουσίας και επέβλεπε την ιδιωτικοποίηση.

Τιμωρήθηκαν για πλουτισμό

«Μετά την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγήθηκαν σε δίκη για το γεγονός ότι, κατά παράβαση των νόμων της χώρας τους, πλούτισαν με τις δραστηριότητές τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και δεν είχαν το δικαίωμα να το κάνουν ως εν ενεργεία αξιωματικοί των πληροφοριών. Σύμφωνα με το νόμο, τους απαγορεύτηκε να ασκούν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν μπορούσαν να αντισταθούν - στη διαφθορά, ξέρετε», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με πηγή του RIA Novosti , ο Πούτιν θα μπορούσε να αναφέρεται για τους συμβούλους της ρωσικής κυβέρνησης σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων - Τζόναθαν Χέι και Αντρέι Σλάιφερ.

Προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ζεράρ Λατορτύ που επέστρεψε από τις ΗΠΑ, εγκατέστησε ως πρόεδρο τον Μπονιφάς Αλεξάντρ.

Πηγή: Defence.net.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.