Που ‘ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια (εκείνα)…

Αρις Νικολάκης06 Μαρτίου 2021

Άλλο το τότε κι άλλο το τώρα. Με καλύτερο το τότε από το τώρα. Δίχως δεύτερη κουβέντα εκείνα τα ντέρμπι ΠΑΟΚ Άρης είχαν διαφορετικά χρώματα. Χρώματα οποία άγγιζαν ευαίσθητες χορδές της ψυχής. Και τα ένιωθαν ζώντας τα εντονότερα οι παλαιότεροι. Οι τυχερότεροι, κατά την πάντα ταπεινή μας, άποψη. Σε γήπεδα… αγκαλιά στα οποία χωρούσαν κι οι μεν κι οι δε! Όταν η Θεσσαλονίκη ήταν μία γειτονιά. Κι οι Θεσσαλονικείς μία παρέα!

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι λοιπόν, να ξεφυλλίσουμε την ιστορία του el classico του ελληνικού βορρά. Κυριακή κοντά γιορτή εξάλλου…

Πάμπλο Γκαρσία κι Άκης Μάντζιος (ξαν)γράφουν ιστορία στα el classico της μακεδονικής πρωτεύουσας. Την έγραψαν στο Α΄ γύρο του τρέχοντος Πρωταθλήματος. Την γράφουν ξανά στο Β’ καθώς είναι οι αντίπαλοι προπονητές οι οποίοι πριν παραστούν σε αυτά ως προπονητές του ΠΑΟΚ και του Άρη παρέστησαν ως παίκτες τους επί σκηνής el classic…

Προπονητές πάντως, μπαρουτοκαπνισμένοι σε αυτά τα ντέρμπι με πέρασμα κι από τους δύο πάγκους είναι μόλις έξι. Με πρώτο τον εμβληματικό ηγέτη του Άρη, τον Κλεάνθη Βικελίδη. Το μακεδονικό τανκ!

Η «σημαία» του Χαριλάου είχε σηκωθεί στον «ιστό» της Τούμπας για μία αγωνιστική περίοδο, την 1956-1957. Την επόμενη πάντως, επέστρεψε από τον ΠΑΟΚ στον Άρη Και τότε και για αρκετές δεκαετίες μετά φίλοι, παράγοντες και παίκτες των δύο ομάδων μαζί τα έπιναν στις ταβέρνες, μαζί πήγαιναν στα γήπεδα. Μαζί έβλεπαν τα ντέρμπι, μαζί έφευγαν. Ωραία χρόνια!

Ο Κλεάνθης Βικελιδης ήταν ο πρώτος με παρελθόν και στους δύο πάγκους προπονητής. Ακολούθησαν: Μπράνκο Στάνκοβιτς (Άρης 1973, ΠΑΟΚ 1976), Τάις Λίμπρεχτς (Άρης 1984, ΠΑΟΚ 1986), Γιώργος Παράσχος (Άρης 1998, ΠΑΟΚ 2006), Ντούσαν Μπάγεβιτς (ΠΑΟΚ 2000, Άρης 2007)…

Ο Γιώργος Φοιρός μετρά - ανάμεσα σε 96 προπονητές (οι 33 ημεδαποί κι οι 66 αλλοδαποί) οι οποίοι κάθισαν στους πάγκους των δυο ομάδων από το 1959 μέχρι σήμερα.- τις περισσότερες παρουσίες (11) σε αυτά τα ντέρμπι της μακεδονικής πρωτεύουσας.

Το πρώτο el classico της Α’ Εθνικής στη Θεσσαλονίκη έγινε Νοέμβριο του 1959 στο Χαριλάου, με νικητή τον ΠΑΟΚ (0-1). Φεβρουάριο του 1960 έγινε το δεύτερο παρουσία 12.000 φιλάθλων στην ημιτελή Τούμπα. Έληξε ισόπαλο (0-0) χάρη στις εκπληκτικές αποκρούσεις του Λάκη Πρόγιου για τους γηπεδούχους και του Βαγγέλη Πετράκη για τους φιλοξενούμενους. Ο Άρης έπαιξε με παίκτη λιγότερο. Αποβλήθηκε ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας καθώς… αντιμίλησε (sic) στον Ιταλό ρέφερι Τζιοβάνι Τζεμέλι.

Παρεμπιπτόντως, όταν κάποτε έγινε συζήτηση, για να αναλάβει τον ΠΑΟΚ ο «Αμερικάνος» είχε απαντήσει: «Σε μία άλλη εποχή, σε έναν άλλον πλανήτη! Το αίμα νερό δε γίνεται…».

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι σε εκείνο το el classic αρχές του 1960 έπαιξαν:

Για τον ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Κατηκαρίδης, Χαβανίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης.

Και για τον Άρη: Πετράκης, Νανάκος, Τριανταφύλλου, Γιαννακόπουλος, Κεμαλίδης, Παπαδόπουλος, Παπουτσόπουλος, Σισμανίδης, Παναγούλιας, Καλλιοντζής, Πασχαλίδης.

Τα γκολ στα ντέρμπι επί Α΄ Εθνικής πιστώνονται σε 148 παίκτες. Ο Αλέκος Αλεξιάδης με 7 γκολ σε 7 διαφορετικά ντέρμπι από το 1964 μέχρι το 1975. Το 1973 – μετά από την ετήσια τιμωρία του για τα επεισόδια του Κυπέλλου, στο Χαριλάου - πέτυχε το νικητήριο γκολ στο ντέρμπι της Τούμπας.

Με 5 γκολ έπονται Γιώργος Κούδας, Γιώργος Σκαρτάδος και Κώστας Παπαϊωάννου του Άρη. Με 4 γκολ Βαγγέλης Συρόπουλος, Βασίλης Δημητριάδης κι Άγγελος Χαριστέας, Σταύρος Σαράφης και Γιώργος Κωστίκος.

Αυτά για σήμερα. Ημέρα είναι κι αύριο για αναφορές στην ιστορία αλλά… Σε εκείνα τα χρόνια, τα ωραία χρόνια!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.