Ποτσέκο: Ένας σεσημασμένος τρελός ή μια ιδιοφυία;

Κωστής Παναγιώτου14 Σεπτεμβρίου 2022

Γραφικός, τρελός, αυθόρμητος, παρορμητικός, εκκεντρικός, παθιασμένος είναι μερικοί από τους πολλούς χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στον Τζιανμάρκο Ποτσέκο, όχι τώρα στο EuroBasket 2022, ανέκαθεν τον ακολουθούσαν από τότε που φορούσε σορτσάκι και αλώνιζε στα παρκέ της Ιταλίας, δίνοντάς του το παρατσούκλι "La Mosca Atomica", δηλαδή "η ατομική μύγα".

O 50χρονος ομοσπονδιακός της Εθνικής Ιταλίας έδωσε μια παράσταση άνευ προηγουμένου στο παιχνίδι με τη Σερβία. Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης δεν έκατσε λεπτό στον πάγκο του, διαμαρτυρόμενος συνεχώς στους διαιτητές είτε είχε δίκιο, είτε όχι. Ο σκοπός του ήταν τα καταφέρει να κάνει τον αγώνα ροντέο, προκαλώντας σύγχυση στην ομάδα Σβέτισλαβ Πέσιτς. Και το κατάφερε.

Ο Ποτσέκο ήξερε εξ αρχής πως ήταν αδύνατο να παίξει στα ίσια τους Σέρβους και με όπλο την τρέλα του έκανε άνω κάτω το παιχνίδι. Η στιγμή της αποβολής του είναι για πολλούς το σημείο που άλλαξε τη ροή του αγώνα. Και ως ένα σημείο έχουν δίκιο, αλλά πριν την αποβολή του είχε καταφέρει ήδη να δηλητηριάσει το μυαλό των Σέρβων, μετά απλά έδωσε το έναυσμα την ολική ανατροπή.

Ένα μικρό στατιστικό θα πείσει και τους πιο άπιστους ότι ο Ποτσέκο με την αποβολή, τα φιλιά και τις αγκαλιές του στους παίκτες του επηρέασε ο τελικό αποτέλεσμα. Την ώρα που Ιταλός τεχνικός κατευθυνόταν στα αποδυτήρια η ομάδα του βρισκόταν πίσω με 4 πόντους και επέμεναν 4:43 για τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Ο άσημος σε πολλούς Μάρκο Σπίσου είχε σε εκείνο το χρονικό διάστημα 6 πόντους (1/3 τρίποντα) και μια ασίστ. Μετά την αποβολή του προπονητή του είχε 16 πόντους (5/6 τρίποντα), 5 ασίστ και 2 κλεψίματα. O γκαρντ της Βενέτζια ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας στο ματς.

Η νίκη της "σκουάντρα ατζούρα" είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ιταλικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τα ΜΜΕ της χώρας να παραμερίσουν την Κυριακή (11/9) το βράδυ το ποδόσφαιρο και τη Formula 1 και να ασχοληθούν με τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Τα σκισμένα πουκάμισα και το ροζ μαλλί που εντυπωσίασε τον Ντάνκαν

Το επισημάναμε και παραπάνω ο Ποτσέκο δεν έγινε ξαφνικά ο άνθρωπος που τραβάει πάνω τα βλέμματα και τα φώτα, ήταν ανέκαθεν έτσι. Το εκρηκτικό του ταπεραμέντο και το πάθος που ζει τους αγώνες ήταν το σήμα κατατεθέν του από όταν ήταν παίκτης.

To 1999 στους τελικούς της Βαρέζε με τη Μπενετόν ο νυν προπονητής της Ιταλίας αποφάσισε να εμφανιστεί στο παρκέ με ροζ μαλλί. Εκείνη τη σεζόν η Βαρέζε κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα στην ιστορίας της. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιστορία με εκείνον και τον Τιμ Ντάνκαν. Την ίδια χρονιά η Βαρέζε συμμετείχε στο McDonald's Open, αντιμετωπίζοντας τους Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, στο FilaForum ( νυν Mediolanum Forum ) του Μιλάνο. Μετά ο τέλος του αγώνα ο Ντάνκαν σε μια ερώτηση δημοσιογράφου για τους αντιπάλους, είπε χαρακτηριστικά: «αυτός με το ροζ μαλλί με εντυπωσίασε…».

Το 2019 όντας προπονητής της Σάσαρι έφτασε μέχρι τον τελικό του Europe Cup απέναντι στη Βούρτζμπουργκ. Στο πρώτο παιχνίδι στην Ιταλία η Σάσαρι νίκησε (89-84) και στη Γερμανία ήθελε ακόμα μια νίκη για να πανηγυρίσει τον τίτλο, όπως και έγινε (79-81).

Ο Ποτσέκο ενθουσιασμένος και τρελαμένος από την επιτυχία κατευθύνθηκε προς τους οπαδούς της ομάδας του, σκίζοντας το πουκάμισό του και πανηγυρίζοντας μαζί τους.

Αυτή δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που το είχε κάνει. Το 2014 είχε σκίσει πάλι το πουκάμισό του, αλλά τότε όχι από χαρά, αλλά από νεύρα. Βρισκόταν στον πάγκο της αγαπημένης του Βαρέζε ως πρώτος προπονητής και αντιμετώπιζε την Αρμάνι Μιλάνο. Σε μια φάση του αγώνα οι διαιτητές σφυρίζουν φάουλ υπέρ της Αρμάνι και ο Ποτσέκο βγήκε έξω από τα ρούχα του, κυριολεκτικά, καθώς μετά την αποβολή με δεύτερη τεχνική ποινή έγινε έξαλλος, σκίζοντας το πουκάμισό του.

Ο καυγάς με τον Τάνιεβιτς του στοίχισε το χρυσό

Ο έντονος χαρακτήρας του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας ήταν πολλές φορές και το μεγάλο του πρόβλημα. Ο Ποτσέκο είναι ένας άνθρωπος που δεν κάνει δεύτερες σκέψεις και αυτό το 1999 του κόστισε πολύ.

Στο EuroBasket 1999 στη Γαλλία η Ιταλία ήταν ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με τον τότε νεαρό Ποτσέκο να μοιάζει ιδανική περίπτωση για να πλαισιώσει την παντοδύναμη ομάδα του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, αλλά ένας καυγάς μεταξύ των δύο ανδρών σήμανε και τον αποκλεισμό του Ποτσέκο από την Εθνική, η οποία επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό φαβορί, νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης την Ισπανία (64-56).

Οι σχέσεις των δύο αποκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τον Τάνιεβιτς να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Ποτσέκο όταν έμαθε ότι ανέλαβε την "σκουάντρα ατζούρα". Μάλιστα, σε μια συνέντευξη του θέλησε να αποκαλύψει τον λόγο που τελικά ο Ποτσέκο κόπηκε τότε από το EuroBasket.

«Σε εκείνη την ομάδα ο Ποτσέκο θα ήταν χρήσιμος γιατί είχε διαφορετικά τεχνικά προσόντα από τους άλλους, θα μπορούσε να ήταν ο άνθρωπος που θα έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο και θα ανέτρεπε το παιχνίδι. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για αυτόν τον αποκλεισμό. Νομίζεις όμως ότι εγώ που ζω και αγαπώ την Τεργέστη θα πήγαινα να διώξω έναν άνθρωπο από την Τεργέστη; Απλώς έπρεπε να του δώσω έναν ρόλο που δεν άντεχε εύκολα, δεν θα ήταν το πρώτο βιολί στην ομάδα. Οι πιθανότητες να γίνει αυτό εξανεμίστηκαν στο τουρνουά του Ακρόπολις και το ξεκαθαρίσαμε αμέσως», είχε αναφέρει ο Τάνιεβιτς.

O ανώτερος βοηθός του Ποτσέκο όπως ο Ομπράντοβιτς με τον Ίβκοβιτς

Μετά τη μικρή αναδρομή στο παρελθόν, ας επιστρέψουμε στο σήμερα και πως η Ιταλία έφτασε στα προημιτελικά. Στο φετινό EuroBasket ο 50χρονος Ιταλός έχει γίνει το πρόσωπο της διοργάνωσης, από το σόου που έδωσε με τους Πλάβι, μέχρι τη δήλωση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «αν έβλεπα βίντεο του θα έπεφτα σε κατάθλιψη, ευτυχώς η Ελλάδα έχει και ανθρώπινους παίκτες».

Ο Ποτσέκο μπορεί να ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, αλλά δεν είναι μόνος του, έχει από πίσω του έναν άνθρωπο που έχει φάει τους πάγκους με το κουτάλι και το όνομα αυτού, Κάρλο Ρεκακλάτι.

Ο 76χρονος τεχνικός αποσύρθηκε το 2018 και μέχρι σήμερα έμενε μακριά από τους πάγκους, μέχρι που ήρθε η πρόταση από Ιταλία και τον Ποτσέκο, με τον οποίο γνωρίζονται από το κοινό τους πέρασμα στη Βαρέζε και στην Εθνική. Ο Ρεκακλάτι σε πρόσφατη συνέντευξη του εξήγησε το νέο του ρόλο στους "σκουάντρα ατζούρα".

«Ο ανώτερος βοηθός είναι μια επιπλέον και νέα φιγούρα για το μπάσκετ. Μου έκανε εντύπωση όταν είδα τη Σερβία του Ομπράντοβιτς με τον Ίβκοβιτς στον πάγκο, όχι ως βοηθό αλλά ως έμπειρο προπονητή, να συνεισφέρει τις ιδέες του. Ο Ποτσέκο με ρώτησε αν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Για μένα είναι μια νέα περιπέτεια, θα ανακαλύψουμε τη μέθοδο αυτή μόνο ζώντας τη, αλλά ο αυστηρός σεβασμός των ρόλων θα είναι ο οδηγός», είχε τονίσει ο 76χρονος.

Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο μπορεί να είναι τρελός, γραφικός, αυθόρμητος, παρορμητικός, εκκεντρικός, παθιασμένος αλλά έχει μπασκετικό IQ και η αποβολή του στον αγώνα με τη Σερβία δεν ήταν μια στιγμή επιπολαιότητας, αλλά μια στρατηγική κίνηση. Σήμερα (14/9, 18:15) η Ιταλία κοντράρεται με τη Γαλλία και σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν το ταξίδι του Ποτσέκο και της παρέας του στο φετινό EuroBasket θα ρίξει τίτλους τέλους ή θα συνεχίσουν να μας τρελαίνουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.