Πώς η ΕΠΟ υπονόμευσε το κύρος και την αξιοπιστία των εφετών

Δημήτρης Κανελλάκης15 Ιουλίου 2020

 Καθώς εμείς στην Ελλάδα έχουμε από το 2017 μια διοίκηση στην ομοσπονδία του ποδοσφαίρου η οποία αδυνατεί να προστατεύσει την αυτονομία της, ευτυχώς, υπάρχει το CAS που το έκανε με την προ ημερών απόφαση του. Έστω για τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και τους τακτικούς δικαστές που τα στελεχώνουν, τους οποίους η ΕΠΟ εξέθεσε ανεπανόρθωτα με την περσινή απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της να καταργήσει από τον ΚΑΠ το άρθρο για την πολυϊδιοκτησία και να εκχωρήσει την σχετική αρμοδιότητα στην ΕΕΑ.  

Με αυτή την απόφαση η ΕΠΟ ουσιαστικά "ευνούχισε" τους τακτικούς δικαστές, αφενός, ενώ παραιτήθηκε, αφετέρου, του κορυφαίου δικαιωματός της: να ορίζει, δηλαδή, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου τα του οίκου της. Αυτό που έκανε η ΕΠΟ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία : αφαίρεσε από τον εαυτό της το δικαίωμα με τους κανόνες του ποδοσφαίρου να εξετάζεται - και να δικάζεται - μια καταγγελία για πολυϊδιοκτησία και το έδωσε σε μια κρατική επιτροπή, βάζοντας από το... παράθυρο και την Πολιτεία στο παιχνίδι.  

Θα μείνει στην ιστορία η διοίκηση Γραμμένου για αυτή την απόφασή της. Μία απόφαση εξαιτίας της οποίας είχαμε όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ανακοίνωση - κόλαφο του CAS, όταν το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο επιλήφθηκε της υπόθεσης. Μία απόφαση η οποία, εκτός των άλλων, οδήγησε ήδη στην παραίτηση τους δύο από τους τρεις δικαστές της Επιτροπής Εφέσεων, ενώ έχει ως αποτέλεσμα και την απροθυμία των αναπληρωματικών να συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. Κατάφερε, δηλαδή, η ΕΠΟ να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν από τους κορυφαίους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριζόταν η προσπάθειά της για την εξυγίανση: τους τακτικούς δικαστές.  

Τους έδωσε... βορά στις διαθέσεις όσων τις τελευταίες ημέρες τους απαξιώνουν και τους αποδομούν, ενώ, αν δεν είχε εκχωρήσει την αρμοδιότητα στην ΕΕΑ τα δικαιοδοτικά της όργανα θα ήταν αυτά στα οποία θα κρίνονταν η υπόθεση και το κύρος των δικαστών δεν θα πληγωνόταν. Άνοιξε τεράστια πληγή η ΕΠΟ. Και με αποφάσεις οι οποίες, στην πράξη, ακυρώνουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά της στο πλαίσιο της αυτονομίας της, και με την υπονόμευση, εξαιτίας κάποιων απ' αυτές τις αποφάσεις, του κύρους και της αξιοπιστίας των δικαιοδοτικών οργάνων της.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.