Πώς η απουσία φιλάθλων εξαφανίζει το πλεονέκτημα της γηπεδούχου ομάδας;

Παναγιώτα Χαλκιά18 Μαΐου 2020

Ο κορωνοϊός έβαλε φρένο σε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Τα πρωταθλήματα έβαλαν λουκέτο, οι παίκτες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, μπήκαν σε καραντίνα και οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς ενημέρωναν καθημερινά για τις εξελίξεις. Για τα εκατομμύρια φιλάθλους, δεν υπήρχε κάτι άλλο στο μενού παρά μόνο επαναλήψεις αγώνων. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες για να δεις τους αθλητές στη σέντρα.

Η αρχή έγινε στη Γερμανία. Η Bundesliga άνοιξε τις πόρτες της στις 16 Μαϊου, το τόπι κύλησε ξανά και ο Χάλαντ μας έδειξε ότι όλα ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Πέρασε, όμως, και ο ιός έφερε αλλαγές στο άθλημα. Αρχικά οι αλλαγές αυξήθηκαν και από τρεις έγιναν πέντε ενώ μετέπειτα έγινε γνωστό ότι τα εναπομείναντα παιχνίδια θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Μια ενέργεια που αφαιρεί από την γηπεδούχο ομάδα έναν παίκτη, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν το πιο δυνατό της χαρτί.

Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι όταν η κερκίδα είναι γεμάτη και το παιχνίδι στραβώσει για την ομάδα, οι οπαδοί με το ρυθμό τους δίνουν φτερά στα πόδια των παικτών και αναγκάζουν το γήπεδο να γείρει. Κάτι που επιβεβαιώνουν αρκετές μελέτες οι οποίες προσθέτουν και την επίδραση τους στη συμπεριφορά του διαιτητή.

Οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Τι γίνεται, όμως, όταν οι οπαδοί απουσιάζουν; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομάδες τιμωρούνται με ποινή της διεξαγωγής των αναμετρήσεων τους χωρίς την παρουσία φιλάθλων λόγω επεισοδίων, ρατσιστικής συμπεριφοράς ή κάποιας άλλης παράβασης. Ερευνητές μπήκαν στη διαδικασία να μελετήσουν το κατά πόσο επηρεάζεται ή όχι η απόδοση ενός συνόλου από την απουσία της γεμάτης εξέδρας. Μελετήθηκαν, λοιπόν, 191 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στα πρωταθλήματα της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας μετά το 2002.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τον κανόνα. Οι φίλαθλοι έχουν το δικό τους ρόλο στο παιχνίδι. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι η γηπεδούχος ομάδα κέρδισε το 46% του χρόνου με γεμάτη κερκίδα ενώ το ποσοστό ήταν χαμηλότερο κατά 10 μονάδες όταν εκείνοι απουσίαζαν.  Ίσχυε το ακριβώς αντίθετο για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι είχαν το 26% με κόσμο και το 34% χωρίς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι γηπεδούχοι σκοράρουν λιγότερο όταν δεν υπάρχουν οπαδοί.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι η απουσία των φιλάθλων από την κερκίδα επηρεάζει το παιχνίδι για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μια ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας θα λάβει 0,5 λιγότερες κίτρινες όταν απουσιάζει ο κόσμος και ο δεύτερος ότι αποδίδεται λιγότερος χρόνος καθυστερήσεων.

Φυσικά, η έρευνα δεν έχει σκοπό να ρίξει ευθύνες στους διαιτητές αλλά έρχεται για να δικαιολογήσει κάποιες αποφάσεις τους καθώς και εκείνοι είναι άνθρωποι και επηρεάζονται από προκαταλήψεις και την υψηλή πίεση που ασκείται από την εξέδρα. Έτσι, λοιπόν, η είσοδος του VAR είναι σημαντική καθώς το παιχνίδι γίνεται πιο δίκαιο.

Το παιχνίδι αλλάζει

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το ποδόσφαιρο θα αλλάξει ουσιαστικά τους επόμενους μήνες. Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι γηπεδούχοι θα κερδίζουν λιγότερο συχνά. Οι ομάδες που έχουν περισσότερους εντός έδρας αγώνες σε σύγκριση με τους εκτός ενδέχεται να μην τα πάνε τόσο καλά και κατά συνέπεια αυτό θα επηρεάσει την πορεία για την ανάδειξη του πρωταθλητή αλλά και τον υποβιβασμό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.