Πορπόδης: «Η Θεσσαλονίκη βάλλεται, είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»

Metrosport Team11 Νοεμβρίου 2020

Ο Κώστας Πορπόδης, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Παπανικολάου, μιλώντας στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο», τόνισε πως η 3η φάση του κορωνοϊού κορυφώνεται αλλά τα νοσοκομεία ελέγχουν την εμπόλεμη κατάσταση.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τη μάχη που είναι σε εξέλιξη:

«Η αλήθεια είναι ότι ζούμε την κορύφωση της τρίτης φάσης του κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η κατάσταση είναι δραματική και μοιάζει με εμπόλεμη, αλλά είναι ακόμη ελεγχόμενη και γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το προσωπικό. Η Θεσσαλονίκη βάλλεται».

Για την κατάσταση στο πνευμονολογικό του Παπανικολάου:

«Η κλινική γνωρίζει καλύτερα μετά το 1ο και 2ο κύμα. Υπήρξαν αρκετές ενέργειες για να οργανωθούμε ώστε να υποδεχθούμε το 3ο κύμα. Αναπτύχθηκαν νέες κλίνες. Ο κόσμος παρακολουθείται στο μέγιστο της προσπάθειάς των γιατρών. Είχαμε πάνω από 50 εισαγωγές στην προηγούμενη εφημερία. Έχουμε τρεις μονάδες ΜΕΘ που γίνονται όλες Covid στο Παπανικολάου. Όλες οι κλινικές είναι για Covid. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι μεταβλητές γιατί κάποιοι μπαίνουν, κάποιοι βγαίνουν και κάποιοι δυστυχώς αποβιώνουν. Είναι μετρημένες οι κενές θέσεις, στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Για το αν δικαίως υπάρχει αυτή η κινητοποίηση ή απλώς πρόκειται για μια γρίπη πιο ισχυρή;

«Δεν είναι χρόνος ν’ ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και να μπούμε σε αντιπαράθεση με τους αρνητές. Δεν είναι ο φονικότερος των ιών. Αλλά είναι πολύ πιο επιθετικός από τη γρίπη, έχει μεγαλύτερη διασπορά και χτυπάει πιο εύκολα τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί όμως όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για εμάς. Υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο, αλλά είναι για την επόμενη χρονιά. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Η μάσκα ισοδυναμεί μ’ ένα μικρό Lockdown. Αποδυναμώνουμε τον ιό και μειώνουμε την μετάδοσή του. Η μάσκα προστατευτεί. Ακόμη και η κακή χρήση της μάσκας υπερτερεί πολύ της μη χρήσης μάσκας».

Για το τι θεωρεί σημαντικό πλην της μάσκας;

«Καλό είναι να τηρούμε τις αποστάσεις. Το πλύσιμο χεριών με τα αντισηπτικά είναι να περιορίσουμε διάφορες λοιμώξεις. Η απόσταση πέραν των 2 μέτρων και η χρήση μάσκας είναι τα καλύτερα που μπορούμε να κάνουμε».

Για το αν έχει βελτιωθεί ο τρόπος που αμυνόμαστε:

«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Στο 1ο κύμα η αλήθεια είναι ότι είχαμε οργανωτικά προβλήματα. Τώρα είμαι πολύ πιο έτοιμοι, έχουμε σχέδιο δράσης και το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.