Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς, «Αίαντες» και drones

Metrosport Team17 Νοεμβρίου 2020

Δρακόντεια είναι τα μέτρα σήμερα (17/11) στην Αθήνα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η ΕΛ.ΑΣ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Το σχέδιο για την πρωτεύουσα αναλυτικά περιλαμβάνει:  

Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας.  

Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.  

Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.  

Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων, αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.  

Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.  

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.  

Στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones.  

Αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. 

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ . 

Τέλος, πέντε κεντρικοί σταθμοί του μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) κλείνουν από τις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της παρεμπόδισης συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.