Πολωνία: Προεδρικό βέτο για την ευκολότερη πρόσβαση στο «χάπι της επόμενη ημέρας»

Metrosport Team29 Μαρτίου 2024

Ο συντηρητικός πρόεδρος τη Πολωνίας, άσκησε βέτο σε απόφαση που αφορά στην διευκόλυνση της πρόσβασης γυναικών στο λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας.

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda άσκησε βέτο σε πρόταση αποκατάστασης νόμου, που είχε επιβάλλει η προηγούμενη εθνικιστική κυβέρνηση. Ο πληθυσμός της Πολωνίας, κατά πλειοψηφία καθολικός, έζησε ένα νομοθετικό «πισωγύρισμα» σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα των γυναικών στην αναπαραγωγή, όταν το δεξιό κόμμα PiS που κυβέρνησε επί 8 χρόνια, σκληρύνει τη νομοθεσία απέναντι στην πρόσβαση στην αντισύλληψη. Σύμφωνα με τον νόμο απαιτείτο η συνταγή γιατρού το 2017.

Η κυβένρηση Τουσκ, που ανέλαβε τα ηνία τον Δεκέμβριο του 2023 δεσμεύτηκε να αλλάξει τη νομοθεσία και να περάσει νόμο για πιο εύκολ πρόσβαση στην συγκεκριμένη αντισυλληπτική μέθοδο για γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω. Αλλά ο Duda άσκησε βέτο στην απόφαση με την προεδρία να δηλώσει ότι η στάση αυτή αφορά στον «σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και την προστασία των παιδιών».

Ο Duda, δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το νομοσχέδιο καθώς διευκολύνει την πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι «χωρίς ιατρική επιτήρηση και προσπερνά τον ρόλο και την ευθύνη των γονιών» όπως ανέφερε σχετική δήλωση της προεδρίας. Ο Duda είναι ανοιχτός στην ελάφρυνση των περιορισμών αλλά μόνο σε ό,τι αφορά σε γυναίκες από 18 ετών και άνω.

Η βουλευτής της αριστερής παράταξης Magdalena Biejat επέκρινε το προεδρικό βέτο κάνοντας λόγο για μία «επιβλαβή» απόφαση. «Τα νεαρά κορίτσια θα πρέπει αν έχουν πρόσβαση σε επέιγουσα αντισύλληψη όπως και οι ενήλικες γυναίκες, καθώς και αυτά μπορούν να μείνουν έγκυος» είπε στους δημοσιογράφους.

«Είναι κρίμα που ο πρόεδρος παραμένει απέναντι από τις Πολωνές γυναίκες» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Katarzyna Lubnauer σε ανάρτησή της στα social media. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους εμπόδια.

Η κυβέρνηση περίμενε μία τέτοια αντίδραση και είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα την παρακάμψει επιτρέποντας στους φαρμακοποιούς να δίνουν με συνταγογράφηση το χάπι.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο. Είμαι σε επαφή με τους φαρμακοποιούς Το χάπι αυτό θα είναι διαθέσιμο με φαρμακευτική συνταγή» ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Izabela Leszczyna.

Η άμβλωση είναι μεν νόμιμη στην Πολωνία μόνο όμως στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη προκύψει μετά από σεξουαλική επίθεση, ή αιμομιξία, ή απειλεί τη ζωή ή την υγεία της μητέρας.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.