Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους αμάχους στη Μαριούπολη - «Θέμα ωρών να πέσει»

Metrosport Team21 Απριλίου 2022

Κρίσιμες ώρες για τους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη καθώς και για τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιώτες, που την υπερασπίζονται μέσα από την χαλυβουργία Azovstal.

Το Κίεβο ζητά «συνομιλίες άνευ όρων» ενώ ο επικεφαλής των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ υποστηρίζει ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η εκεχειρία της Μ. Τετάρτης για την απομάκρυνση των αμάχων απέτυχε ενώ ούτε το και το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της πόλης έως χθες το απόγευμα έγινε δεκτό παρά το ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που συνεχίζουν την υπεράσπιση της χαλυβουργίας «μπορούν να επιβιώσουν μόλις λίγες ημέρες ή ώρες», όπως δήλωσε ο διοικητής τους Σεργκέι Βολίνα.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ειρηνευτικό σχέδιο από τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Μόσχα απέστειλε στο Κίεβο ένα κείμενο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης μίλησε για ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου», προσθέτοντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κιέβου». Δεν έθεσε ωστόσο χρονικό περιθώριο για το πότε πρέπει να απαντήσει η ουκρανική πλευρά.

Το Κίεβο πάντως εκτιμά ότι η κύρια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, αναφέρει ότι οι επιθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις όπως το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο «είναι πιθανόν δοκιμαστικές», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.