Καταγγελίες δημάρχου για μη τήρηση της εκεχειρίας - Τι συμβαίνει με τους αμάχους

Metrosport Team05 Μαρτίου 2022

Ώρες αγωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς 10 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, αναμένεται ακόμα ένα δραματικό 24ωρο με τις μάχες του ρωσικού στρατού εναντίον του ουκρανικού να μαίνονται σε μεγάλες πόλεις και γύρω από το Κίεβο.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, ενώ διακόπηκε πριν καν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση αμάχων από την πόλη μετά τις καταγγελίες του δημάρχου ότι δεν τηρείται η εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία, καταγγέλλοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υιοθετούν μέτρα απομονώνοντας τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί ο 3ος γύρος των διαπραγματύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Οι προσφυγικές ροές προς πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε»

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Vadym Boichenko εξέδωσε σύντομη δήλωση σήμερα το πρωί, αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στην πόλη από τις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Η Ρωσία συμφώνησε να τηρήσει κατάπαυση του πυρός έως τις 16.00 στην πόλη - κλειδί του λιμανιού, η οποία αντιμετωπίζει "ανελέητες επιθέσεις" εδώ και ημέρες.

Ο κ. Μποϊτσένκο δήλωσε: "Αγαπητοί κάτοικοι της Μαριούπολης, από σήμερα αρχίζει η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού της πόλης.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά, όπως πάντα έλεγα, η Μαριούπολη δεν είναι δρόμοι και σπίτια. Η Μαριούπολη είναι οι κάτοικοί της, είστε εσείς και εγώ.

Το κύριο καθήκον μας ήταν και παραμένει πάντα η προστασία των ανθρώπων.

"Σε συνθήκες που η γενέτειρά μας δέχεται συνεχώς ανελέητα πυρά από τους κατακτητές, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δώσουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους, δηλαδή σε εσένα και σε εμένα, να φύγουν από τη Μαριούπολη με ασφάλεια".

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.