Πολεμικό Ναυτικό: Οι πυραυλάκατοι… «ελεύθεροι σκοπευτές» που τρέμουν οι Τούρκοι!

Metrosport Team01 Ιουνίου 2021

Οι πυραυλάκατοι κλάσης Ρουσσέν ή Super Vita, θεωρούνται από τα πλέον ολοκληρωμένα και προηγμένα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς είναι οι πιο σύγχρονες μονάδες επιφανείας που έχει ο Στόλος μας. Σχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πρόκειται για πλοία μικρά σε μέγεθος, που λόγω των αντιπλοϊκών πυραύλων που μεταφέρουν μπορούν να βυθίσουν πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Από τις πρώτες τορπιλακάτους το 1966 ως σήμερα το ρητό παραμένει το ίδιο: πρωτοπορία, ταχύτητα, ισχύ πυρός. Οι τρεις αυτές έννοιες έχουν εμποτιστεί στο μυαλό και το πνεύμα των πληρωμάτων.

Η κύρια τακτική που ακολουθούν οι πυραυλάκατοι είναι η γρήγορη ανάπτυξη και η απόκρυψη στα πλέον ανορθόδοξα μέρη, πίσω από βραχονησίδες, μέσα σε κολπίσκους σε όλο το Αιγαίο, το οποίο τα πληρώματα γνωρίζουν σαν… την παλάμη του χεριού τους. Άλλωστε το Αρχιπέλαγος διαθέτει πάρα πολλά σημεία απόκρυψης σε εξαιρετικά απόκρυμνα σημεία, δύσκολα να εντοπιστούν και να προσβληθούν, σε κάθε νησίδα ή βραχονησίδα.

Κατά τη διάρκεια μιας «ναυμαχίας», οι πυραυλάκατοι λειτουργούν συνήθως αυτόνομα και ανεξάρτητα, ειδικά από την στιγμή που θα αγκιστρωθούν πίσω από μια βραχώδη ακτή και θα περιμένουν το θήραμα τους. Τορπίλες και πυροβόλα αποτελούν θανάσιμους κινδύνους για τα εχθρικά πλοία. Με άλλα λόγια, λειτουργούν όπως ένας ελεύθερος σκοπευτής, είναι δηλαδή καλά κρυμμένα και χτυπούν τον εχθρό τους από τόπο και χρόνο που δεν το περιμένει.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα πριν μερικές ημέρες, φωτογραφίες από τη δράση των πυραυλακάτων του Στόλου μας. Η απόκρυψη και η στοχοποίηση του εχθρού είναι εμφανής:

Πηγή: enoplos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.