Πόλεις που έγιναν γνωστές από τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες

Πέτρος Χαριζακλής03 Ιανουαρίου 2024

Το 2024 μπήκε με ευχές για υγεία, χαρά και ευτυχία, το ποδόσφαιρο όμως δεν σταματάει σε αρκετές χώρες. Βέβαια στην Κεντρική Ευρώπη έχουμε διακοπή χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών, όμως η Μεσόγειος, οι Κάτω Χώρες και η Βρετανία παίζουν κανονικά ποδόσφαιρο. 

Με αφορμή την εξαιρετική πορεία της φετινής Λεβερκούζεν αλλά και τη συμμετοχή της Λανς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το Metrosport.gr ετοίμασε ένα θέμα για πόλεις που έγιναν γνωστές από τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες καθώς ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό ή ήταν πόλεις-φαντάσματα. Για να πάμε να τις δούμε.

Αγγλία: Μπέρνλι, Λούτον, Γουλβερχάμπτον

Ξεκινώντας από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ, πολλοί άνθρωποι δεν θα είχαν γνώση της πόλης Μπέρνλι, αν δεν ήταν η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα. Εκτός αν είστε λάτρης της γεωγραφίας, το Μπέρνλι των 73.000 κατοίκων δεν είναι πιο γνωστή πόλη που θα σας έρθει στο μυαλό από το Ηνωμένο Βασιλείο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη Λούτον, με την πόλη να ήταν γνωστή και για τα καπέλα που φτιάχνονται σε εργοστάσιο της περιοχής και έκλεισε το 2002, εκτός από την ομάδα. Το Γουλβερχάμπτον έχει 263.000 κατοίκους, όμως λόγω της εγγύτητας με το Μπέρμπιγχαμ δεν είναι γνωστή πόλη. Βέβαια οι ποδοσφαιρόφιλοι τη γνωρίζουν λόγω των Γουλβς, της ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίζεται στο «Μολινό».


Ισπανία: Βιτόρια, Χετάφε, Βιγιαρεάλ

Η Βιτόρια-Γκαστέιθ είναι μια πόλη 250.000 κατοίκων στον Ισπανικό Βορρά. Κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα 5 καλύτερα μέρη για να ζήσεις στην Ισπανία, με υψηλή κατάταξη σε ποιότητα ζωής και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η ποδοσφαιρική ομάδα ονόματι Αλαβές που πήρε το όνομα από την περιφέρεια, έβαλε στον χάρτη τη Βικτόρια και εκτός Ισπανίας. Τον Μάιο του 2001 η Αλαβές έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ουέφα όπου ηττήθηκε με 5-4 στην παράταση από τη Λίβερπουλ.


Η Χετάφε από το 2004 είναι σταθερά στη La Liga. Η ισπανική ομάδα εδρεύει στην ομώνυμη πόλη των 180.000 κατοίκων και είναι προάστιο της Μαδρίτης. Αν δεν είστε ποδοσφαιρόφιλος, θα γνωρίζετε την πόλη από το εργοστάσιο της Airbus ή μπορεί να μην τη γνωρίζετε και καθόλου. Στην Ισπανία υπάρχει και τρίτη πόλη ξακουστή περισσότερο για την ποδοσφαιρική της ομάδας, περισσότερο από την ίδια την πόλη. Ο λόγος για τη Βιγιαρεάλ. Το «κίτρινο υποβρύχιο», όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας κατέκτησε το Europa League τον Μάιο του 2021 στα πέναλτι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ισπανική πόλη των 50.000 κατοίκων, με το γήπεδο «Θεράμικα» να χωράει ούτε τους μισούς κατοίκους, έγινε ξακουστή λόγω του επιτεύγματος της ομάδας.

Ιταλία: Μπέργκαμο, Λέτσε, Σασσουόλο

Το Μπέργκαμο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Αν σας ρωτήσουν μια πόλη της Ιταλίας, υπάρχουν δεκάδες άλλες που θα σας έρθουν πρώτα στο μυαλό. Η πόλη των 120.000 κατοίκων έγινε γνωστή για την εκατόμβη νεκρών κατά τη διάρκεια του Covid-19, αλλά η ομάδα της, η Αταλάντα, την κάνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια. Γνωστή για τον ασβεστόλιθο που εξάγεται στην Ιταλία και στην Ευρώπη, η πόλη της Λέτσε είναι γνωστή και για την ποδοσφαιρική της ομάδα.


Η πόλη Σασσουόλο (40.000 κατ.) στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνα είναι γνωστή για δύο πράγματα στην Ευρώπη. Για τη βιομηχανία κεραμιδιών και την ποδοσφαιρική ομάδα που έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2016-2017.

Γερμανία: Βόλφσμπουργκ, Λεβερκούζεν, Ντόρτμουντ, Χοφενχάιμ

Το Βόλφσμπουργκ μπορεί να μην ήταν καν στο χάρτη πριν η ποδοσφαιρική ομάδα να έχει επιτυχίες. Με τη συνεχή στήριξη της εταιρείας Volkswagen, η ομάδα έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2009 και το Κυπέλλου το 2015. Η πόλη των 120.000 κατοίκων θα ήταν φάντασμα χωρίς το εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας αυτοκινήτων και χωρίς την ποδοσφαιρική ομάδα.

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν κάνει μια εξαιρετική πορεία τη φετινή χρονιά στη Μπουντεσλίγκα υπό τις οδηγίες του Τσάμπι Αλόνσο. Ωστόσο την ομώνυμη πόλη των 160.000 κατοίκων, λίγοι θα την ήξεραν. Το 1891 η φαρμακευτική εταιρεία Bayer πήρε τα ηνία του εργοστασίου που υπήρχε στην πόλη Βισντόρφ και το 1912 μετέφερε τα γραφεία της εκεί. Η πόλη μετονομάστηκε «Λεβερκούζεν» προς τιμήν του χημικού, Καρλ Λέβερκους, που έχτισε εργοστάσιο βαφής στην περιοχή το 1860.


Το Ντόρτμουντ είναι μια μεγάλη πόλη (600.000 κατοίκους) στη Βεστφαλία, αλλά γνωστό στο ευρύ κοινό έγινε από την ποδοσφαιρική ομάδα. Το καμάρι της πόλης. Την Μπορούσια. Με οκτώ πρωταθλήματα Γερμανίας, πέντε Κύπελλα και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, είναι από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες γερμανικές ομάδες.

Αμφιβάλλω αν το Σινσχάϊμ το ξέρουν οι Γερμανοί πολίτες, πλην όσων ζουν στην ευρύτερη περιοχή Βάδης-Βυτερμβέργης. Η κωμόπολη των 35.000 κατοίκων έγινε γνωστή λόγω της ποδοσφαιρικής ομάδας, Χόφενχαϊμ που το γήπεδό της εδρεύει εκεί, από το 2008 και έπειτα που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας. Τη σεζόν 2017-2018 τερμάτισε στην 3η θέση και έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Γαλλία: Λανς

Η πόλη Λανς των 32.000 κατοίκων στον γαλλικό βορρά δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή. Εκτός αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος και γνωρίζεις την ποδοσφαιρική ομάδα και το γήπεδο «Μπολάρτ» που χωράει 38.000 θεατές, περισσότερους δηλαδή από τους κατοίκους της πόλης. Πρωτάθλημα Γαλλίας το 1998, Λιγκ Καπ το 1999 και πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ουέφα το 2000 είναι μερικά από τα επιτεύγματα της Λανς που φέτος έπαιζε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.


Ολλανδία: Αϊντχόφεν, Αλκμάαρ

Σίγουρα αν δεν ξέρεις από ποδόσφαιρο και θέλεις να ταξιδέψεις στις Κάτω Χώρες, δεν θα σκεφτείς το Αϊντχόφεν. Η ολλανδική πόλη των 235.000 κατοίκων, η 5η μεγαλύτερη στην Ολλανδία, έγινε κυρίως γνωστή από την εταιρεία Philips. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τις παλαιότερες με ηλεκτρονικά είδη στον κόσμο και η ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής, η PSV, ιδρύθηκε για τους εργαζόμενους της εταιρείας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το γράμμα «Ρ» από το PSV προέρχεται από την εταιρεία Philips και τα άλλα δύο γράμματα σημαίνουν αθλητικός σύλλογος. Άρα Philipps Αθλητικός Σύλλογος και το γήπεδο ονομάζεται «Philips Stadion». Η PSV έχει κατακτήσει 24 πρωταθλήματα Ολλανδίας, 11 Κύπελλα, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.


Κάτι ανάλογο ισχύει και για το Αλκμάαρ. Μια πόλη 110.000 κατοίκων, γνωστή κυρίως για το τυρί της. Η ποδοσφαιρική ομάδα μάλλον είναι περισσότερο γνωστή από την πόλη, με την AZ όπως είναι το όνομα της ομάδας, να έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Ολλανδίας, 4 Κύπελλα ενώ έχει φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου Ουέφα το 1981 όπου ηττήθηκε από την Ίπσουϊτς. Στην ΑΖ αγωνίζεται ο Βαγγέλης Παυλίδης. 

Πορτογαλία: Μπράγκα

Στην Πορτογαλία αν ταξιδέψεις, σίγουρα το πρώτο μέρος που θα σου έρθει στο μυαλό είναι η πρωτεύουσα Λισσαβώνα. Στη συνέχεια η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Πόρτο. Δύσκολα θα σκεφτείς το ταξίδι λίγο πιο βόρεια, στην πόλη Μπράγκα των 190.000 κατοίκων. Βέβαια, αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος θα γνωρίζεις πως η ποδοσφαιρική ομάδα είναι η 4η δύναμη της χώρας πίσω από τους τρεις μεγάλους (Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτινγκ). Το πρωτάθλημα δεν το έχει κατακτήσει ποτέ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα προόδου και είναι πιο ξακουστή από την ομώνυμη πόλη. Έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα και 2 Λιγκ Καπ τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ στο ίδιο διάστημα έχει σπάσει δύο φορές την τριάδα και έχει τερματίσει στην 3η θέση και έχει συνεχή ευρωπαϊκή παρουσία.


Βέλγιο: Γκενκ

Μεταξύ Αμβέρσας και Λιέγης, στην περιοχής της Φλάνδρας στο Βέλγιο, υπάρχει η πόλη Γκενκ των 66.000 κατοίκων. Η περιοχή ήταν γνωστή για τα μεταλλεία κάρβουνου, το τελευταίο έκλεισε το 1987. Ωστόσο η ποδοσφαιρική ομάδα είναι ιδιαιτέρως γνωστή στο ποδοσφαιρικό κοινό, έχοντας κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Βελγίου, 5 Κύπελλα ενώ έχει συνεχή παρουσία στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων.


Τσεχία: Μλάντα Μπόλεσλαβ

Η Τσεχία έχει πανέμορφα μέρη, όπως η πρωτεύουσα Πράγα αλλά και το Κάρλοβι Βάρι, μια λουτρόπολη. Αν δεν ασχολείσαι με ποδόσφαιρο ή με μάρκες αυτοκινήτων, σίγουρα δεν θα ξέρεις τη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Είναι μια πόλη κοντά στην Πράγα, με 45.000 κατοίκους, η οποία έχει βάση το εργοστάσιο της εταιρείας αυτοκινήτων «Skoda». Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι συνυφασμένη με την πόλη και με την ομάδα, που έχει το ίδιο όνομα. Έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα Τσεχίας και την τελευταία 20ετία συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας. Έχει συμμετάσχει πολλές φορές στα προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων.


Σλοβακία: Ντουνάισκα Στρέντα

Η Σλοβακία είναι μια μικρή χώρα και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο την πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Μια πόλη που έγινε πιο γνωστή στην Ευρώπη λόγω της ποδοσφαιρικής της ομάδας είναι η Ντουνάισκα Στρέντα. Δεν έχει ιδιαίτερους τίτλους, αλλά τα τελευταία 6-7 χρόνια είναι εντός 4άδας και παίζει στα προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η πόλη έχει 22.000 κατοίκους και το ιδιαίτερο είναι πως το 72% του πληθυσμού είναι Ούγγροι. Για να καταλάβετε, η ομάδα έχει το σάιτ της σε τρεις γλώσσες, σλοβάκικα, ουγγρικά και αγγλικά. Ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Όσκαρ Βιλάγκι, ουγγρικής προέλευσης, και λέγεται πως έχει φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πάντως χρηματοδοτεί με διάφορους τρόπους περιοχές με ουγγρικό πληθυσμό εκτός Ουγγαρίας.


Αυστρία: Βόλφσμπεργκ

Το Βόλφσμπεργκ είναι μια μικρή πόλη 25.000 κατοίκων στην Αυστρία και εκτός χώρας δεν είναι γνωστή. Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η ΒΑΚ Πέλετς, με λίγα λόγια ο αθλητικός συλλόγου του Βόλφσμπεργκ είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια στο αυστριακό ποδόσφαιρο. Τίτλο δεν έχει, αλλά στην Ευρώπη έχει καταφέρει να συμμετάσχει δύο φορές σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ την τελευταία τετραετία. Σπουδαίο επίτευγμα για μια ομάδα που το γήπεδο 7.300 θεατών εδρεύει σε μια τόσο μικρή πόλη.


Ελβετία: Σεν Γκάλεν

Η πόλη Σεν Γκάλεν δεν είναι από τις πιο γνωστές στην Ελβετία. Ζυρίχη, Βασιλεία, Γενεύη και Βέρνη σίγουρα τις ξέρει περισσότερος κόσμος. Με πληθυσμό 75.000 κατοίκους, η Σεν Γκάλεν, είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού. Με μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν το Αββαείο του Saint Gall που έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην πόλη υπάρχει και η ποδοσφαιρική ομάδα. Έχει ιδρυθεί το μακρινό 1879 και είναι ο παλαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Ελβετία. Έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επανέλθει στο ευρωπαϊκό στερέωμα.


Ουγγαρία: Σεκεσφέχερβαρ

Το Σεκεσφέχερβαρ δεν το λες και γνωστή πόλη στην Ουγγαρία. Σε καμία περίπτωση δεν έχει τη φήμη της Βουδαπέστης, ούτε καν του Ντέμπρετσεν. Η ποδοσφαιρική ομάδα σίγουρα είναι πιο γνωστή από την πόλη και το όνομά της αυτή την περίοδο είναι Φέχερβαρ. Παλιότερα ονομαζόταν Βιντεοτόν ή Βίντι. Χορηγός της ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2023 η πετρελαϊκή εταιρεία MOL, ιδιοκτήτης της ομάδας ο Ιστβάν Γκαράνσι. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι επιστήθιος φίλος του Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, και είναι στο τιμόνι της από το 2007. Τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα μετράει η Φέχερβαρ, μόνο ένα ήταν πριν την εποχή Γκαράνσι.


Βουλγαρία: Ράζγκραντ

Το Ράζγκραντ δεν είναι καμιά γνωστή πόλη της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκων και η πόλη έγινε ιδιαιτέρως γνωστή από το 2010 και μετά. Γιατί; Ο λόγος είναι απλός. Η ποδοσφαιρική ομάδα Λουντογκόρετς εξαγοράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον Βούλγαρο επιχειρηματία, Κιρίλ Ντομουτσίεφ, ο οποίος ήθελε να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Τον Μάιο του 2011 πανηγύρισε την άνοδο και έκτοτε πανηγύρισε 12 διαδοχικά πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Επίσης, συμμετείχε τις περισσότερες χρονιές σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης με αποκορύφωμα τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τις σεζόν 2014-2015 και 2016-2017.


Μολδαβία: Τιράσπολ

Το Τιράσπολ είναι η πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, ενός ανεξάρτητου μη αναγνωρισμένου, κράτους σε έδαφος της Μολδαβίας. Με πληθυσμό 130.000 κατοίκων, είναι γνωστό ανά την Ευρώπη για την ιδιαιτερότητα της ανεξαρτησίας του αλλά χωρίς να έχει αναγνωριστεί. Είναι γνωστό για την παραγωγή επίπλων και ηλεκτρονικών ειδών. Βέβαια πιο γνωστό το έκανε η ποδοσφαιρική ομάδα, η Σέριφ. Τα τελευταία 23 χρόνια έχει κατακτήσει 21 πρωταθλήματα Μολδαβίας και 12 Κύπελλα. Συμμετέχει σταθερά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τη χρονιά 2021-2022 που συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.