Οι πιστωτές της ΠΑΕ Άρης που δικαιούνται το 50%

Βασίλης Μάστορας31 Ιανουαρίου 2020

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη του Αρη με το… παρελθόν του και του τη θυμίζει εκτός από την απόφαση της FIFA/UEFA με την επιβολή ΒΑΝ για τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ και η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας «για την προθεσμία γνωστοποίησης των οφειλών των ΠΑΕ από πιστωτές». Αφορά κάθε νέα Π.Α.Ε., που ιδρύεται (με την ίδια ή ανάλογη επωνυμία και το ίδιο ή ανάλογο σήμα και χρώματα) με αυτή που υποβιβάστηκε και έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ΕΠΟ, θα πρέπει οι πιστωτές της προηγούμενης εταιρείας μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2020 να γνωστοποιήσουν τις υφιστάμενες οφειλές προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά (τελεσίδικες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων, συμφωνίες διακανονισμού/ εκχώρησης, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, εντολές πληρωμής κλπ). Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να διεκδικήσουν το 50% των οφειλομένων.

Δεν αγγίζει την ΠΑΕ Αρης

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι «κίτρινοι» αν έχουν τακτοποιημένες τις οφειλές που προέκυψαν από τις οικονομικές χρήσεις της νέας ΠΑΕ δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Κι αυτό γιατί χρονικά το άρθρο του νόμου που έγινε κανονισμός της ΕΠΟ, για την υποχρέωση καταβολής του 50% των οφειλών στους πιστωτές, ακολούθησε της ίδρυσης τής νέας ΠΑΕ οπότε δεν αγγίζει τους «κίτρινους».

Σε αντίθετη περίπτωση προκειμένου μία νέα ΠΑΕ να πάρει τη νέα αγωνιστική περίοδο πιστοποιητικό συμμετοχής στο Πρωτάθλημα θα πρέπει να έχει φροντίσει τη ρύθμιση τής υποχρέωσης απέναντι στους πιστωτές. Το υπόλοιπο 50% δεν παραγράφεται, αλλά έχουν το δικαίωμα να το διεκδικήσουν οι πιστωτές από τα αστικά δικαστήρια, εντός πέντε χρόνων από την ημέρα που δημιουργήθηκε η οφειλή. Αυτή η οικονομική διαφορά όμως δεν επηρεάζει την αθλητική λειτουργία της ΠΑΕ.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένας πιστωτής δικαιούται να προσφύγει στα αθλητικά δικαστήρια, διεκδικώντας το δίκαιο του, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων από την ημέρα που γεννήθηκε η οφειλή. Αν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα χάνει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει τα χρήματα του.

Πάντως σε κάθε περίπτωση έχει αξία να πληροφορηθεί η ΠΑΕ Αρης στο τέλος του μήνα αν υπάρχουν πιστωτές που θα προσκομίσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις.

Η προσφυγή στο CAS

Πέραν όμως των πιστωτών που προσέφυγαν στα εγχώρια αθλητικά δικαστήρια, υπάρχουν κι αυτοί οι οποίοι προσέφυγαν στη FIFA/UEFA και δικαιώθηκαν. Ο Ντιόγκο Σιστόν και ο Οριόλ Λοθάνο είναι δύο απ’ αυτούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τελεσίδικες αποφάσεις ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Η ΠΑΕ Αρης μετά την ανάκληση του δελτίου του Ντουρμισάι και την απόφαση του διαιτητικού απέκτησε δικαίωμα να προσφύγει στο CAS και να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης επιβολής του ΒΑΝ.

Το δικαίωμα αυτό, καθώς είχαν εκπνεύσει οι προθεσμίες, αποκτήθηκε με δεδομένο ότι προέκυψαν νέα στοιχεία. Το αποτέλεσμα της εκδίκασης της υπόθεσης στο CAS είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά η ΠΑΕ Αρης δεν είχε καλύτερη επιλογή. Μέχρι πάντως να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση η αγωνία θα συνεχίσει να χτυπάει «κόκκινο».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.