Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το νέο lockdown

Metrosport Team03 Νοεμβρίου 2020

Το lockdown, αν και όχι καθολικό, επέστρεψε, όπως και οι ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Μπορεί στη χώρα μας οι καταναλωτές να μην έχουν δείξει τον πανικό του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα), παρόλα αυτά "στοκάρουν” προϊόντα φοβούμενοι την εξέλιξη της πανδημίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ταμείο των σούπερ μάρκετ.

Aπό την Παρασκευή, οπότε και αναμενόταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) τόσο στο φυσικό όσο και στο ηλεκτρονικό δίκτυο, παρουσιάζουν αύξηση 20-30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Τάση η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή χρονιά θα "κλείσει” με αύξηση του τζίρου τουλάχιστον 8% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που μεταφράζεται σε επιπλέον 850 εκατ. ευρώ στο ταμείο των σούπερ μάρκετ.

Οι χαμένοι από το lockdown και οι παράπλευρες απώλειες

Εκτός από τους κερδισμένους στην τρέχουσα συγκυρία, δηλαδή τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, υπάρχουν και οι χαμένοι. Και αυτοί δεν είναι μόνο όσοι δραστηριοποιούνται άμεσα με τον κλάδο της μαζικής εστίασης στις 27 περιφερειακές ενότητες της χώρας, που αν δεν έχουν take away και delivery θα παραμείνουν κλειστοί για ένα μήνα, αλλά και του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που έκλεισαν για 14 ημέρες.

Είναι και όλοι όσοι εφοδιάζουν αυτό το δίκτυο, δηλαδή τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια, με τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, υλικά συσκευασίας, οι χονδρέμποροι, οι μεταφορείς, οι τεχνίτες, τα cash & carry, οι κάβες κ.ά.

Αλλά και όλοι όσοι από τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού κλάδου, που επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η μια μετά την άλλη χώρα, με την οποία η Ελλάδα έχει εμπορικές σχέσεις.

Εκτός όμως από το τι συμβαίνει σήμερα, διάχυτη είναι η ανησυχία για το αύριο. Πόσες και ποιες εταιρείες θα αντέξουν, αλλά και πόσοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν ενεργοί την επόμενη ημέρα.

Με την Παγκόσμια Τράπεζα να προειδοποιεί ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.