Ποινή χάδι στην «ΑΡΓΟΣ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Metrosport Team28 Ιανουαρίου 2021

H Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) όρθωσε το ανάστημά της στην «ΑΡΓΟΣ», αναγνωρίζοντας μεν ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι συμμόρφωσης που είχαν επιβληθεί στο πρακτορείο διανομής Τύπου καταλήγοντας δε στην επιβολή προστίμου 6.071 ευρώ(!) για τη μη συμμόρφωση. Οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις της Ολομέλειας για την ύπαρξη καρτέλ στη διανομή Τύπου μέσω του μοναδικού «οικογενειακού» πρακτορείου μετατρέπονται στη νέα εποχή της Ε.Α., μετά και τον επεισοδιακό διορισμό του κ. Λιανού, από ηχηρό χαστούκι -σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης του 2019- σε ποινή-χάδι το 2021.

Στο μεταξύ προχωρά παράλληλα η έρευνα της κυρίως υπόθεσης κατά του πρακτορείου για διάφορες καταχρηστικές συμπεριφορές που πιθανολογήθηκαν ήδη στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων. Για την υπόθεση αυτή ορίστηκε -μετά από αναβολή- δικάσιμος στις 10/2/2021. Θα συνεκδικαστεί και η παρακώλυση ελέγχου που διαπιστώθηκε στην επιτόπια έρευνα της Επιτροπής στα γραφεία της «ΑΡΓΟΣ» και των μετόχων της, ιδίως της Alter Ego.

Η απόφαση

Α. Η Ολομέλεια σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές συμπεριφορές με βάση το διατακτικό (687/2019 Απόφαση Ε.Α.) και σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 αποφάσισε, σε φανερή ψηφοφορία, ότι η «ΑΡΓΟΣ» δεν συμμορφώθηκε και δεν τήρησε τους συγκεκριμένους όρους που επέβαλε η απόφαση του 2019 για το χρονικό διάστημα (κατά περίπτωση) από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε:

Καθυστέρηση επιστροφής των παρακρατηθεισών εισφορών για δεκαέξι (16) εκδοτικές επιχειρήσεις

Μη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την εκδοτική επιχείρηση Ντοκουμέντο ΙΚΕ

Μη λήψη υπόψη, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, της παραμέτρου της βιωσιμότητας της εκδοτικής επιχείρησης Εντυποεκδοτική ΑΕΒΕΤ

Μη τήρηση και μη προσκόμιση πρακτικών όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με επτά (7) εκδοτικές επιχειρήσεις

Μη διανομή με όρους ισχύουσας εμπορικής πολιτικής κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης των ασφαλιστικών, για την εκδοτική επιχείρηση Black & White.

Β. Επιβάλλει, κατά πλειοψηφία, πρόστιμο, στην «ΑΡΓΟΣ» για μη συμμόρφωση με τους όρους κατά τα χρονικά διαστήματα που αφορούν [τις επιχειρήσεις], συνολικό πρόστιμο 6.071,19.

Γ. Απειλεί, κατά πλειοψηφία, την ΑΡΓΟΣ με πρόστιμο και χρηματική ποινή, αν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιώνεται η συνέχιση ή η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων.

Δ. Δεν επιβάλλει (παρά τον σαφή όρο) πρόστιμο στην ΑΡΓΟΣ για τη μη διενέργεια και ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την εκδοτική επιχείρηση Ντοκουμέντο IKE.

Σημειώνεται εδώ ότι το Documento είχε αποκαλύψει στοιχεία για την παρακράτηση, σε βάρος του Δημοσίου, των ασφαλιστικών εισφορών από το τίμημα των πωλήσεων εφημερίδων και περιοδικών, που είχαν καταργηθεί με νόμο από το 2017. Η εφημερίδα είχε αποστείλει εξώδικη δήλωση προς το πρακτορείο διανομής Τύπου «ΑΡΓΟΣ» ενώ έχει καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των στελεχών του για πολύ σοβαρά αδικήματα που αναφέρονται σε αυτήν.

Το χρονικό διερεύνησης

■ Τον Ιούλιο 2017 πτωχεύει το πρακτορείο «Ευρώπη» και τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Παππάς και Παπαδημητρίου υποβάλουν αίτημα διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής αναφορικά με το διαφαινόμενο μονοπώλιο στην αγορά διανομής Τύπου.

■ Ο τότε πρόεδρος κ. Κυριτσάκης (επιλογή Ν.Δ.) δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα.

■ Στις 11.10.2018 εκδίδεται η απόφαση 669/2018 μετά από διαδικασία διευθέτησης αναφορικά με το επί 15 έτη καρτέλ των δύο πρακτορείων Τύπου και επιβάλλονται μειωμένα πρόστιμα λαμβάνοντας υπόψη την πτώχευση του «Ευρώπη» και την επικαλούμενη οικονομική κρίση στην «ΑΡΓΟΣ».

■ Στις 26.11.2018 οι Ν. Παππάς και Λ. Κρέτσος επαναλαμβάνουν το αίτημα για γνωμοδότηση της Επιτροπής επί του οποίου εκδίδεται τελικά απόφαση στις αρχές του 2020 η οποία προτείνει στην Πολιτεία σειρά διαρθρωτικών μέτρων για την εξυγίανση της εξεταζόμενης αγοράς.

■ Στις 29.11.2018 ο Γ. Δραγασάκης υποβάλλει αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της «ΑΡΓΟΣ» για τη μονομερή επιβολή της νέας εμπορικής πολιτικής στους εκδότες.

■ Η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εκδίδεται στις 4/6/2019 με αρ. 687/2019. Επιβάλλει αναστολή ισχύος της νέας εμπορικής πολιτικής, διανομή όλων των εντύπων και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τους εκδότες μετά από διενέργεια πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με τη βιωσιμότητα του πρακτορείου.

■ Τέλος, στις 14/1/2021 η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την εκκίνηση διαδικασίας κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο διανομής Τύπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση σειρά προτεινόμενων μέτρων που στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν και θα γίνουν δεσμευτικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Με το χθεσινό δελτίο Τύπου η Επιτροπή ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης επί του αυτεπάγγελτου ελέγχου συμμόρφωσης της «ΑΡΓΟΣ» με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί. Ολόκληρη η απόφαση θα γίνει γνωστή μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ.

Ηδη το έργο της Επιτροπής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, καταγράφεται και σε άλλες περιπτώσεις όπως η αντιφατική έκθεση που βρήκε ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα στις τιμές των τεστ για τον κορονοϊό ή η... απροθυμία της να επιβάλει πρόστιμο στις διαπιστωμένες υπερτιμολογήσεις των σκευασμάτων της Novartis. Η Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού, π.χ., επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 385 εκατ. ευρώ!

Πηγή: Efsyn.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.