Ποιες είναι οι 9 αθλητικές ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα

Metrosport Team09 Απριλίου 2024

Οι αθλητικές ταινίες που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες συχνά αποτελούν ένα προσφιλές είδος για μικρούς και μεγάλους, με τις χιλιάδες νίκες και ήττες που διαδραματίζονται στη ζωή ενός αθλητή να μετατρέπονται σε πρώτης τάξεως «τροφή» για χολιγουντιανή διασκευή.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δύσκολο να επινοηθούν σπουδαίες αθλητικές ιστορίες, η δέσμευση για την αφήγηση της αληθινής ιστορίας ενός πραγματικού αθλητικού επιτεύγματος είναι ένα πιο φιλόδοξο εγχείρημα, που τις περισσότερες φορές στέφεται με απόλυτη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη.

Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες sport drama ταινίες που επιτυγχάνουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό των γεγονότων και τη μετατροπή της ιστορίας σε μια ουσιαστική κινηματογραφική εμπειρία;

Rush (2013)

Με φόντο τη λαμπερή χρυσή εποχή των αγώνων της Formula 1 τη δεκαετία του 1970, η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας μεγάλης αθλητικής αντιπαλότητας μεταξύ του Άγγλου πλέιμποϊ Τζέιμς Χαντ (Chris Hemsworth) και του μεθοδικού, πανέξυπνου αντιπάλου του, του Αυστριακού οδηγού Νίκι Λάουντα (Daniel Bruhl).

Η ιστορία παρακολουθεί το καταφανώς διαφορετικό προσωπικό στυλ τους εντός και εκτός των αγωνιστικών αυτοκινήτων τους, τους έρωτές τους και την εκπληκτική σεζόν του 1976, κατά την οποία και οι δύο οδηγοί είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τα πάντα για να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές σε ένα άθλημα χωρίς περιθώρια λάθους.

Miracle (2004)

Βασισμένη σε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού, το "Miracle" μας μεταφέρει στο 1980, όταν ο προπονητής της ομάδας χόκεϊ επί πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών, Χερμπ Μπρουκς (Kurt Russell) προετοιμάζει μια κατακερματισμένη ομάδα κολεγιόπαιδων, που θα αγωνιστεί εναντίον του θρυλικού κολοσσού της Σοβιετικής Ένωσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρά τις ισχνές πιθανότητες, η αμερικανική ομάδα καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προκαλώντας την περίφημη πλέον ερώτηση του παρουσιαστή Αλ Μάικλς προς τα εκατομμύρια τηλεθεατών: «Πιστεύετε στα θαύματα;»

Remember the Titans (2000)

Μια ομάδα ποδοσφαίρου αναγκάζεται να ενσωματωθεί, συγκεντρώνοντας παίκτες με διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο. Ο προπονητής Μπουν (Denzel Washington) αναλαμβάνει την ευθύνη και βοηθά την ομάδα να ξεπεράσει τις διαφορές της και να συνεργαστεί.

Εν μέσω προκλήσεων, οι παίκτες μαθαίνουν να σέβονται και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και, μέσα από σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, γίνονται μια αρραγής ομάδα, αποδεικνύοντας ότι αθλητισμός μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες.

Rudy (1993)

Ο Ρούντι (Sean Astin) μεγάλωσε σε μια πόλη χαλυβουργίας, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι κατέληγαν να εργάζονται, αλλά ο ίδιος ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο στο πανεπιστήμιο "Notre Dame". Ωστόσο, υπήρχαν μόνο μερικά προβλήματα...

Οι βαθμοί του ήταν χαμηλοί, οι αθλητικές του ικανότητες κακές, ενώ ο ίδιος είχε μόνο το μισό ύψος από τους άλλους παίκτες. Παρόλα αυτά, ο Ρούντι είχε την ορμή και το πνεύμα πέντε ανθρώπων, γι’ αυτό και έβαλε στόχο να ενταχθεί στην ομάδα.

Cobb (1994)

Ο Αλ Σταμπ (Robert Wuhl) είναι ένας διάσημος αθλητικογράφος που επιλέχθηκε από τον Τάι Κομπ (Tommy Lee Jones), ο οποίος θέλει να αποκαταστήσει τα πράγματα για τον «μεγαλύτερο παίκτη που υπήρξε ποτέ», για να συγγράψει την επίσημη αυτοβιογραφία του πριν από το θάνατό του.

Ωστόσο, όταν ο Σταμπ αρχίζει να γράφει, συνειδητοποιεί ότι η γενική κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή. Έτσι, διχασμένος ανάμεσα στο να αποτυπώσει την αλήθεια και στο να υποκύψει στην πίεση του Κομπ για μια ωραιοποίηση του χαρακτήρα του και μια απλή ιστορία μπέιζμπολ για το μεγαλείο του, ο Σταμπ γράφει δύο διαφορετικά βιβλία: το ένα βιβλίο είναι για τον Κομπ, το άλλο για το κοινό.

Invincible (2006)

Το καλοκαίρι του 1976, ο 30χρονος Βινς Πάπαλ (Mark Wahlberg) έχει μια δύσκολη ζωή: εργάζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος για δύο ημέρες την εβδομάδα, αλλά τελικά μαθαίνει ότι η δουλειά του καταργήθηκε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό.

Όταν η σύζυγός του τον εγκαταλείπει, ο Βινς αποφασίζει απρόθυμα να δοκιμάσει την τύχη του για τα ανοιχτά δοκιμαστικά για την ομάδα των Philadelphia Eagles.

Brian's Song (1971)

Ο Γκέιλ Σέιγιερς (Billy Dee Williams) εντάσσεται στους Chicago Bears και γίνεται φίλος με τον Μπράιν Πίκολο (James Caan), έναν υπερβολικά φιλόδοξο επιθετικό της ομάδας.

Αν και ανταγωνίζονται για την ίδια θέση στην ομάδα και παρά το γεγονός ότι ο Σέιγιερς είναι μαύρος και ο Πίκολο λευκός, γίνονται συγκάτοικοι στο δρόμο και πολύ στενοί φίλοι, ειδικά όταν ο Σέιγιερς τραυματίζεται και ο Πίκολο βοηθάει στην ανάρρωσή του, με τη σχέση τους να μη δοκιμάζεται ούτε όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα του καρκίνου του Πίκολο.

Eddie the Eagle (2015)

Μια αισθαντική ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία μας δείχνει την ιστορία του Μάικλ «Έντι» Έντουαρντς (Taron Egerton), ενός απίθανου μα θαρραλέου Βρετανού άλτη του σκι που δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στον εαυτό του - ακόμα και όταν ένα ολόκληρο έθνος δεν τον υπολόγιζε.

Με τη βοήθεια ενός επαναστάτη και χαρισματικού προπονητή (Hugh Jackman), ο Έντι τα βάζει με το κατεστημένο και κερδίζει τις καρδιές των φίλων του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο, κάνοντας μια απίθανη και ιστορική εμφάνιση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στο Κάλγκαρι.

The Blind Side (2009)

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Λι Αν Τουόχι (Leigh Anne Tuohy) και του Σον Τουόχι (Sean Tuohy) που φιλοξενούν έναν άστεγο έφηβο Αφροαμερικανό, τον Μάικλ Όχερ, ο οποίος δεν έχει ιδέα για την τύχη της αληθινής του οικογένειας.

Η Λι Αν σύντομα αναλαμβάνει την κηδεμονία του, εξασφαλίζοντας ότι ο νεαρός θα έχει κάθε ευκαιρία να πετύχει κι όταν εκείνος εκδηλώνει ενδιαφέρον για το αμερικανικό ποδόσφαιρο, κάνει τα πάντα για να τον βοηθήσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.