Ποδόσφαιρο, ρατσισμός, πολιτική και οι τεταμένες σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας

Δημήτρης Κανελλάκης10 Δεκεμβρίου 2020

Λένε πολλοί ότι δεν ήταν απλά μια αντίδραση σε μια -απολύτως καταδικαστέα- ρατσιστική συμπεριφορά αυτό που συνέβη στο Παρκ ντε Πρενς προχθές το βράδυ και οδήγησε την Μπασάκσεχιρ σε αποχώρηση από τον αγώνα, για το Τσάμπιονς Λιγκ, με την Παρί.

Το συνδέουν, και το βρίσκω λογικό να συμβαίνει, με την αστραπιαία ταχύτητα παρέμβασης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έστειλε μήνυμα μέσω των social media κατά του ρατσισμού, επιχειρώντας στην ουσία να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός.

Εξάλλου, η Μπασάκσεχιρ δεν είναι απλά μια τουρκική ομάδα. Είναι η ομάδα που όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα, από τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πορτρέτο του οποίου, σε τεράστιες διαστάσεις, δεσπόζει στο λόμπι του προπονητικού κέντρου της ομάδας. Μιας ομάδας που αγωνίζεται με πορτοκαλί και μπλε χρώματα από το 2014, έχοντας επί της ουσίας υιοθετήσει τα χρώματα του κόμματος του Ερντογάν.

Το AKP έχει τα ίδια χρώματα με την Μπασάκσεχιρ κι αυτό δεν είναι απλά μια… σύμπτωση.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Γκοκσέλ Γκιουμιουσντάγκ είναι πρώην αξιωματούχος του κόμματος του Ερντογάν, ενώ έχει παντρευτεί ανιψιά της συζύγου του Τούρκου προέδρου, Εμινέ.

Συνεπώς, όταν έγιναν τα εγκαίνια στο υπερσύγχρονο «Φατίχ Τερίμ», δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση το γεγονός πως στο φιλικό έπαιξε για λογαριασμό της Μπασάκσεχιρ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας τη φανέλα με το «12».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε χατ-τρικ, με τις κακές γλώσσες να λένε πως… τον άφησαν να το κάνει, και στη συνέχεια η φανέλα του αποσύρθηκε με τιμές που δεν έχουν γνωρίσει ιστορικοί ποδοσφαιριστές στην Τουρκία!

Ολα αυτά είναι γεγονότα που δύσκολα μπορεί κάποιος να τα προσπεράσει, δεν γίνεται να μην τα συνυπολογίσει όταν προσπαθεί να καταλάβει το μέγεθος της αντίδρασης που είχε η Μπασάκσεχιρ προχθές στο Παρίσι.

Διότι, όπως ήδη ξεκαθάρισα, κάθε ρατσιστική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα, αλλά να φτάσει στο σημείο μια ομάδα να αποχωρήσει από αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει λίγο υπερβολικό.

Ειδικά όταν αυτή η ομάδα είναι η Μπασάκσεχιρ, που έχει αυτή την σχέση με τον Ερντογάν κι αυτή την περίοδο ξέρουμε πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας.

Και να μην θέλεις να βάλεις υποψίες στο μυαλό σου, έρχονται από μόνες τους...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.