Πληθωρισμός: Προς νέο ρεκόρ τον Μάιο - Τι θα γίνει με fuel pass, ΕΦΚ και ΦΠΑ

Metrosport Team22 Μαΐου 2022

Ο πληθωρισμός καλπάζει και είναι πολύ πιθανόν να καταγραφεί ένα ακόμα ρεκόρ τον Μάιο, ίσως και πάνω από το 11% μετά το 10,2% του Απριλίου.

Οι τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) παραμένουν πολύ υψηλές, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών βρίσκονται και οι τιμές των υγρών καυσίμων λόγω του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών και της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών συνθηκών είναι η αλυσιδωτή επιβάρυνση του συνόλου των τομέων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από τον πρωτογενή, τη μεταποίηση έως και τις υπηρεσίες.

Εκτός των λογαριασμών για ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο αλλά τα έξοδα για καύσιμα, που κινούνται συνεχώς ανοδικά, αυξάνονται και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς το υψηλότερο κόστος παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Fuel pass και τον Ιούνιο

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε «παραθυράκι» για επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο.

«Μήνα μήνα βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο αλλά απέκλεισε, για δημοσιονομικούς λόγους, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

«Το έχουν πράγματι κάνει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως οι περισσότερες. Τέσσερις χώρες το έχουν κάνει. Οι υπόλοιπες δεν το έχουν κάνει, για τους ίδιους λόγους που δεν το κάνουμε και εμείς. Δεν γίνεται να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και να αυξήσουμε τις δαπάνες τη στιγμή που η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός.

Νέες αυξήσεις

Η ακρίβεια καλπάζει και αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών το προσεχές διάστημα. Σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι ανατιμήσεις σε προϊόντα με βάση το αλεύρι και το ηλιέλαιο, καθώς η τιμή του σταριού έχει υπερτετραπλασιαστεί, τα γαλακτοκομικά και το κρέας λόγω της εκτίναξης των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, ενώ και τα φρέσκα οπωροκηπευτικά διατηρούν την ανοδική τροχιά. Ανατιμήσεις αναμένονται και στις μπίρες, στα αναψυκτικά, στα όσπρια, στα ζαχαρώδη, ενώ την ίδια στιγμή η εκτόξευση στο κόστος πλαστικού, αλουμινίου, χαρτιού που επιβαρύνει τα υλικά συσκευασίας συμπαρασύρει τις τιμές των καθαριστικών ειδών και λοιπών ειδών οικιακού εξοπλισμού, αλλά και των ειδών προσωπικής φροντίδας.

Πληροφορίες

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.