«Πιθανώς τον χειμώνα να έχουμε αποτελέσματα για το εμβόλιο»

Metrosport Team17 Μαρτίου 2020

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού απηύθυνε μέσω του Metropolis 95.5 ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Κάνω έκκληση προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν, να μείνουν στο σπίτι. Όσο περισσότερο περιοριστούμε εμείς στα άκρως απαραίτητα, τόσο πιο μικρή πόρτα ανοίγουμε στο να κολλήσουμε. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα μέτρο, το οποίο αρμόδιοι για να το εξετάσουν είναι η Πολιτεία και ο ΕΟΔΥ. Εμείς ως ιατρικοί σύλλογοι κάνουμε διάφορες προτάσεις και το Υπουργείο Υγείας τις εξετάζει με τους επιστήμονες που διαθέτει. Δεν θα υποδείξω εγώ δημόσια το τι πρέπει να γίνει. Αυτό που μπορώ να πω, και έχει αποδειχθεί σε Ιταλία και Ισπανία, είναι πως όσο περισσότερο δείξουμε υπευθυνότητα τόσο καλύτερα η χώρα μας θα ανταποκριθεί στην πανδημία. Αν δούμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία δεν είναι ικανά να ανακόψουν την πορεία του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει εκθετικά αυξανόμενος όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία, τότε ναι να ακολουθήσουμε και αυτό το μέτρο. Το λέω, όμως, ως μελλοντικό ενδεχόμενο. Αν δεν το κάνουμε από μόνοι μας θα το κάνει η Πολιτεία. Τώρα μπορούμε. Οι εικόνες του Σαββάτου με τη μισή Θεσσαλονίκη στην παραλία δεν συνάδουν με ατομική υπευθυνότητα».

Για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο: «Για να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες. Μαθαίνουμε ότι η διαδικασία είναι σε καλό δρόμο, όμως, πριν βγει πρέπει να είναι ασφαλές. Συνεπώς, ακόμη κι αν αύριο έχουμε έτοιμο το εμβόλιο θα χρειαστεί χρόνος για να κυκλοφορήσει. Ελπίζουμε ότι αποτελέσματα θα έχουμε μέσα στον επόμενο χειμώνα. Δεν είναι σίγουρο όμως».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.