Πίσω από τη βιτρίνα της Γενεύης…

Αρις Νικολάκης30 Μαρτίου 2021

Σεμνά και ταπεινά κι ως εκ τούτου - για τα δεδομένα της εποχής - επιβλητικά γιόρτασε ο ΠΑΟΚ τα τριάντα χρόνια από τον θρίαμβο της Γενεύης.

 Η στέψη του ως Κυπελλούχου Ευρώπης είναι από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του αγωνιστικά. Είναι συνάμα και από τις σημαντικότερες του διάβα του στην ιστορίας του. Τούτο δε, όχι επειδή είναι περισσή η δόξα του κι η τιμή. Είναι επειδή εκεί, παραμονές του Τελικού, ο Νίκος Βεζυρτζής με την ωραία του τρέλα (εξελίχθηκε σε… αυτοθυσία για τον ΠΑΟΚ) έβαζε τον θεμέλιο λίθο της πραγματοποίησης του οράματος κλειστού γηπέδου μπάσκετ.

Μπορεί, λίγο νωρίτερα να χαμογελούσαν στις φωτό της τοποθέτησης πλάκας θεμελίων ρομαντικοί πρωταγωνιστές του ΠΑΟΚ και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης πετώντας από χαρά στους ουρανούς αλλά… Εκείνη ήταν θεμελίωσης ονείρου κι ουχί πραγματοποίησης του. Η θεμελίωση της πραγματοποίησης… Η προσγείωση της κατασκευής επί της γης ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1991 στη Γενεύη.

Εκεί στις όχθες της λίμνης της έπαψε, να αποτελεί όνειρο. Αποτέλεσε θέμα. Μπορεί από τότε να πέρασαν κάπου εννέα χρόνια, για να διαβούν οι πρώτες γενιές ΠΑΟκτσήδων τις πύλες του «στολιδιού» (το αδικεί η συνήθης αναφορά του ως «παλατάκι», είναι πολλά παραπάνω) στον Φοίνικα. Μπορεί, να εξήγγειλαν την κατασκευή στα εγκαίνια της ΔΕΘ οι αείμνηστοι πρωθυπουργοί – κατά χρονική σειρά - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι Ανδρέας Παπανδρέου. Μπορεί, να πέρασε από σαράντα πέντε κύματα η κατασκευή του. Μπορεί ο Γιώργος Βασιλακόπουλος να έβαλε το νερό στ’ αυλάκι κι έτσι ώστε το ποτάμι του, να μη γυρίσει πίσω απαιτώντας (το 1999) από τη ΦΙΜΠΑ για τη Θεσσαλονίκη την διοργάνωση Final Four της Ευρωλίγκας 2000. Αναγκάζοντας έτσι (στριμώχνοντας την τινά τρόπω) την πολιτική ηγεσία του τόπου, να σπεύσει, στην ολοκλήρωση κατασκευής σε χρόνο dt αλλά…

Εάν κι εφ’ όσον δεν έθετε τότε, τον θεμέλιο λίθο της πραγματοποίησης του ονείρου ο Νίκος Βεζυρτζής… Εάν κι εφ’ όσον ο ΠΑΟΚ δεν στεφόταν Κυπελλούχος Ευρώπης… Εάν κι εφ’ όσον τα παιδιά τού εκ των ιδρυτών του ΠΑΟΚ, του Γιάννη και του Θανάση Δεδέογλου δεν δώριζαν την έκταση… Κι εάν κι εφ’ όσον δεν ήταν τέτοια η αστείρευτη δυναμική του κόσμου του ΠΑΟΚ (το σπουδαιότερο!) για να ασκεί πίεση στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου… Δεν θα καυχιόταν ο ΠΑΟΚ για το «στολίδι» του στον Φοίνικα. Το «παλατάκι» του.

Γι’ αυτό σας μιλάμε σήμερα. Για την δόξα και την τιμή πίσω από τη βιτρίνα της Γενεύης!

ΥΓ: Φυσικά κι είναι πολλοί οι μαχητές με σημαντική προσφορά στο «μέτωπο» της κατασκευής αλλά… Υπό το φόβο να λησμονήσουμε και να αδικήσουμε οποιονδήποτε, δεν τούς αναφέρουμε σήμερα!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.