Πιάνουν πάτο στο ποτό οι Έλληνες: Προτελευταίοι σε έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ

Metrosport Team06 Δεκεμβρίου 2022

Τελικά άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη... Οι Βρετανοί που κρατούσαν επί χρόνια τα σκήπτρα στην μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, όχι απλά εκτοπίστηκαν από τους Λετονούς αλλά κατρακύλησαν πολλές θέσεις στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχετικά με τις χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνεύματος την τελευταία δεκαετία (2010- 2020).


Η Ελλάδα πάντως κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας
, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ (-32%) εκτός από την εμπόλεμη Ουκρανία που βρέθηκε τελευταία στη λίστα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη μέση της λίστας... με τη Λετονία να κατακτά επάξια την πρώτη θέση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Οι Βρετανοί κατανάλωσαν 9,7 λίτρα αλκοόλ ανά ενήλικα το 2020, δηλαδή 0,1% λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο αριθμός είναι ισοδύναμος με περίπου εννέα μπίρες χαμηλής περιεκτικότητας την εβδομάδα. Οι Γάλλοι, άνω των 15 ετών, καταναλώνουν πλέον 10,4 λίτρα αλκοόλ ετησίως ενώ οι Γερμανοί 10,6 λίτρα.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Την ίδια ώρα, η Λετονία έρχεται πρώτη στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Ασφάλειας και Συνεργασίας σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ την εβδομάδα, με 12,1 λίτρα ανά ενήλικα κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, έτσι και στη Βρετανία, οι δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν μετά την πανδημία της νόσου Covid. Αν και στις περισσότερες χώρες της γηραιάς Αλβιώνας, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο κατά μέσο όρο από αυτό της χώρας.
 Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στην «τρομακτική αύξηση των δαπανών» σε test Covid και αναπνευστήρες, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.