Περί (φθηνής κι και μη) μαγκιάς ο λόγος σήμερα…

Αρις Νικολάκης21 Νοεμβρίου 2020

Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι, τελικά! Στα χρόνια μας – στις δυο πρώτες ηλικίες, δηλαδή – ξέραμε πως υπάρχουν μάγκες. Κι ας άδει, με την θεική φωνάρα του, περί του αντιθέτου ο υψηλότατος Στράτος Διονυσίου πως τους πάτησε το τρένο.

Μάγκες είναι όσων η ψυχή είναι πάνω από το πνεύμα. Όσων η εντιμότητα κι ακεραιότητα προέχουν του συμφέροντος. Κι όσων η θέληση λυγίζει σίδερα. Όσοι βγαίνουν μπροστά. Αναλαμβάνουν ευθύνες. Δεν χρωστούν. Και καθαρίζουν (με την καλή έννοια, μη μας περάσετε και για …αιμοβόρους!) στα ίσια και παλικαρίσια. Αυτοί ξέρουμε εμείς πως είναι μάγκες. Είπαμε: Το ξέρουμε από τις πρώτες ηλικίες μας, ήτοι την πρώτη και την δεύτερη αλλά… Μαθαίνουμε τώρα (καθώς διαβήκαμε το κατώφλι της τρίτης ηλικίας) πως μάγκες είναι κι όσοι με πονηριά βγαίνουν μπροστά προς ίδιον όφελος. Κυρίως δε, εκ του ασφαλούς…

Αυτοί όμως – κατά την πάντα ταπεινή άποψη μας – δεν είναι μάγκες. Δηλώνουν απλά, πως είναι. Και στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Ναι αλλά η μαγκιά τους είναι φθηνή. Τσίπικη είναι. Δε μετρά.

Τέτοιους ντεμέκ μάγκες, πλημμύρισε ο τόπος μας. Δεν είναι πολλοί. Θόρυβο πολύ κάνουν. Σαν τους άδειους τενεκέδες. Μειοψηφία. Υπάρχει επειδή η πλειοψηφία σιωπά.

Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί μάγκες. Δεν είναι αυτοί οι οποίοι χλευάζουν, διχάζουν τον τόπο μας. Δεν είναι οι ντεμέκ επώνυμοι οι οποίοι με σαπουνόφουσκες επιχειρούν, να εντυπωσιάσουν. Κι εκφράζουν άποψη για όλα και για τον κορωνοϊό. Δικαίωμα τους, να την εκφράζουν. Δεν είναι δικαίωμα τους, να θέλουν να την επιβάλλουν. Δεν είναι δικαίωμα τους όσους διαφωνούν, να προσβάλλουν.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί μάγκες; Είναι όσοι ρισκάρουν τη ζωή τους για τη ζωή μας. Είναι όσοι ξενυχτούν στο προσκεφάλι θυμάτων του κορωνοϊού τα οποία είναι στα τελευταία τους. Είναι όσοι στερούνται την οικογένεια τους και καθίστανται οικογένεια όσων πλέουν στον Αχέροντα. Κι όλων των άλλων οι οποίοι μάχονται, για να ζήσουν…

Τα λέγαμε και χθες.

Και ποιο είναι το αποκορύφωμα της γνήσιας και της μαϊμού μαγκιάς. Εάν αύριο, μεθαύριο νοσήσουν (το απευχόμαστε εκ βάθους ψυχής…) οι ντεμέκ μάγκες… Στη ζωτική βοήθεια των ντεκλαρέ θα προστρέξουν. Σε αυτούς θα στηριχθούν, για να επιζήσουν. Τι ειρωνεία;

Στην Ελλάδα το ψιθύριζαν αλλά στην Ελβετία το βροντοφωνάζουν. Δε συμφωνούμε επειδή δικαίωμα αφαίρεσης ζωής δεν έχει ο άνθρωπος αλλά… Στην Ελβετία θέλουν, να στερήσουν από τους αρνητές του Κορωνοϊού την δυνατότητα της Εντατικής και της διασωλήνωσης. Εκεί βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια είναι νόμιμη και μάλιστα, συνήθης η ευθανασία σε ανθρώπους…

Τέλος πάντων.

Αυτά σήμερα περί μαγκιάς φθηνής και μη. Περί καλώς και κακώς εννοούμενης. Και αυτή την κακώς εννοούμενη πληρώνουμε σήμερα διάγοντας εποχή Αρμαγεδδώνα!

Τούτο δε, δίχως στάλα σεβασμού από τους ντεμέκ μάγκες σε όσους φεύγουν από τη ζωή με τον σκληρότερο τρόπο όντες μόνοι κι έρημοι στην ψυχρή εντατική. Δίχως ίχνος κατανόησης σε όσους μένουν και δεν αποχαιρετούν καν προσφιλή τους πρόσωπα. Δεν προλαβαίνουν μήτε ματιά να αλλάξουν.

Κι όλα αυτά με μέγιστη ευθύνη Πολιτείας και πολιτών. Όλα κι όλα...

ΥΓ : Άντε επιτέλους, ξεκινούν τα Πρωταθλήματα. Να ξεχνιόμαστε λίγο βλέποντας μπάλα. Την έχουμε ανάγκη ως διέξοδο στο αδιέξοδο μας!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.