Πέρεθ: «Δεν είναι λίγκα πλουσίων, σώζουμε το ποδόσφαιρο»

Παναγιώτα Χαλκιά20 Απριλίου 2021

Η βόμβα έσκασε και ο Φλορεντίνο Πέρεθ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και σίγουρος ότι πάρθηκε η σωστή απόφαση για τη «σωτηρία» του ποδοσφαίρου. Ο πρώτος πρόεδρος της European Super League μίλησε δημόσια στον τηλεοπτικό σταθμό «Chiringuito» και την εκπομπή «Jugones» για το εγχείρημα αυτό. 

Ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός, την ανάγκη για υψηλότερα έσοδα και χαρακτήρισε τη λίγκα ως το μοναδικό τρόπο να σωθεί το ποδόσφαιρο. 

«Πολλοί σημαντικοί σύλλογοι στην Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να βρουν μια λύση σε μια πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Οι σύλλογοι έχουν καταστραφεί, ειδικά στη μέση της πανδημίας COVID-19, και η Super League θα σώσει το ποδόσφαιρο.  

Έχουμε χάσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πολύ άσχημο. Πέρυσι είχαμε μπάτζετ 800 εκατομμυρίων και έσοδα 700 εκατ. και φέτος με 900 εκατ. προϋπολογισμό θα δούμε αν θα βγάλουμε πάνω από 600. Σε δύο σεζόν 400 εκατ. λιγότερα, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης. Βιώνουμε μια πολύ άσχημη κατάσταση.

 Όταν δεν υπάρχει κέρδος, ο μόνος τρόπος είναι να παίξουμε πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η SuperLeague θα σώσει οικονομικά τους συλλόγους. 

Δεν είναι μια ένωση για τους πλούσιους, είναι μια ένωση για να σώσει το ποδόσφαιρο. Είναι λάθος να πούμε ότι οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Θα είναι μια βυθισμένη πυραμίδα για όλους. Εάν έχουμε περισσότερα χρήματα, θα είναι καλύτερο για όλους, γιατί μπορούμε να προσλάβουμε παίκτες από μικρότερα κλαμπ για πολλά χρήματα. Θα τους βοηθήσει επίσης οικονομικά»

Αναφέρθηκε στην απουσία της Παρί Σεν Ζερμέν από τη νέα λίγκα: «Δεν έχουμε προσκαλέσει την Παρί Σεν Ζερμέν προς το παρόν, ούτε τις δύο γερμανικές. Θα είμαστε 15 και 5 ακόμη εναλλακτικά μέλη. Κανείς νοήμων δεν θέλει να καταστρέψει τα πρωταθλήματα. Δεν μπορεί να είναι για 50 ομάδες η Super League. Και η Ρόμα και η Νάπολι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, αλλά τα fixed έσοδα θα πηγαίνουν στις 15 που θα παίζουν μεταξύ τους κάθε εβδομάδα»

Μίλησε για εξέλιξη του ποδοσφαίρου: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί όπως όλα στη ζωή. Πρέπει να προσαρμοστεί στις εποχές που ζούμε τώρα. Χάνει το ενδιαφέρον, τα τηλεοπτικά δικαιώματα μειώνονται. Θέλαμε να κάνουμε τη SuperLeague και λόγω της πανδημίας φάνηκε ως επιτακτική ανάγκη καθώς όλοι καταστρεφόμαστε. 

Θα λειτουργήσει σαν μια πυραμίδα, επειδή εμείς οι μεγάλοι σύλλογοι θα έχουμε περισσότερα χρήματα και θα μπορέσουμε να τα επενδύσουμε αργότερα αγοράζοντας παίκτες. Αν τα μεγάλα κλαμπ χάσουν τα χρήματά τους όπως συμβαίνει, ολόκληρο το σύστημα ποδοσφαίρου καταρρέει όπως και στο Champions League. 

Για αυτές τις ομάδες η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά στο να πηγαίνει καλά η ομάδα αγωνιστικά. Δεν γίνεται οι μεσαίες ομάδες στην Ισπανία να κερδίζουν χρήματα και η Μπαρτσελόνα να χάνει. Είμαστε σε μια παράξενη εποχή και δεν μπορεί να συμβαίνει. Δεν γίνεται στην Αγγλία αυτές οι 6 ομάδες να χάνουν χρήματα και οι άλλες 14 να κερδίζουν. Όταν λέμε αλληλεγγύη το εννοούμε πραγματικά».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην UEFA: «Η UEFA είναι ένα μονοπώλιο, αλλά πρέπει να είναι πιο διαφανές. Θέλουμε να σώσουμε το ποδόσφαιρο για τα επόμενα 20 χρόνια, είναι σε μια εποχή σοβαρού κινδύνου. Εάν κερδίσουμε, θα λάβουμε 120 έως 130 εκατομμύρια ευρώ από την UEFA, αλλά με τη SuperLeague θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα».

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν είναι κλειστή και πως όλες οι ομάδες έχουν δυνατότητα πρόσβασης ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα αποβληθεί από την ημιτελική φάση του Champions League. 

«Η Ρεάλ Μαδρίτης και άλλοι σύλλογοι της SuperLeague ΔΕΝ θα αποκλειστούν από αυτό το Champions League 2020-21. Δεν θα συμβεί, ο νόμος μας προστατεύει. Αυτό είναι αδύνατο».

Τέλος, προανήγγειλε ότι η διοργάνωση θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο αν έρθουν σε συμφωνία, διαφορετικά μάξιμουμ σε έναν χρόνο.

«Θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό. Ας μιλήσουμε με την UEFA και τη FIFA, δεν ξέρω γιατί πρέπει να είναι θυμωμένοι. Η UEFA δούλεψε σε άλλη μορφή που, πρώτον, δεν κατάλαβα και μετά δεν έχω το απαραίτητο εισόδημα για να σώσω το ποδόσφαιρο. Όταν λέω σώζω ποδόσφαιρο, σημαίνει να τους σώζεις όλους.

Αυτό που θέλουμε, αυτό που κληροδοτήσαμε από τον Μπερναμπέου, είναι να σώσουμε το ποδόσφαιρο έτσι ώστε στα επόμενα 20 χρόνια να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική. Απειλούν τους παίκτες. Μπορούν να είναι ήσυχοι, διότι οι απειλές δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Αλλά εκείνοι που συντηρούν το μονοπώλιο, πρέπει να είναι διαφανείς. Η UEFA δεν βγάζει καλή εικόνα προς τα έξω. Πρέπει να κάνει διάλογο και όχι απειλές. Παρουσίασαν ένα format που κανείς δεν καταλαβαίνει και λένε θα αρχίσουν από το 2024. Το 2024 θα είμαστε νεκροί. Υπάρχουν κλαμπ που έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.