Ολοκλήρωσε το «έργο» του ο Ερντογάν με 350.000 μουσουλμάνους - Πένθος για τον Χριστιανισμό

Metrosport Team24 Ιουλίου 2020

Πένθος για τον Χριστιανισμό, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό η σημερινή ημέρα. Επισήμως η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, με μια προκλητική φιέστα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μέσα στο Ορθόδοξο μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού.

Ο  Ερντογάν φρόντισε να προκαλέσει στις δηλώσεις του και μετά το τέλος της προσευχής στην Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα, ο «σουλτάνος» δήλωσε στις κάμερες των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων ότι «η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», δηλώνοντας, μάλιστα, πως έξω από τον ναό βρέθηκαν τουλάχιστον 350.000 πιστοί. Εν συνεχεία ο Ερντογάν αποχώρησε για να επισκεφθεί τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. 

Ακάθιστος Υμνος στην Τήνο

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν ιερείς και πιστοί την Πέμπτη το βράδυ στην Τήνο ενόψει της σημερινής «φιέστας» που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι και ακολούθησε την περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Από την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι «θα αντέξει και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Δυσαρέσκεια Τραμπ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Όπως τόνισε o αντιπρόεδρος Πενς με ανάρτησή του στο twitter, οι ΗΠΑ θα σταθούν σταθερά στο πλευρό της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο κάλεσμά της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης.

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

«Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αγγίξουν την Αγία Σοφία»

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος τοποθετήθηκε αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ώρες με την «βεβήλωση» της Αγιάς Σοφιάς από τον Ερντογάν.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Metropolis 95.5:

«Η Αγιά Σοφιά δεν είναι ένα κτήριο μόνο και δεν αγγίζεται, είναι ένα υπέρτατο σύμβολο για όλο τον κόσμο. Η βεβήλωση αυτή έχει αγγίξει όλο τον κόσμο και έχει καθαρά μικροπολιτικά κίνητρα για τον ίδιο καθώς έχει χάσει αρκετό έδαφος και μέσα από αυτή την κίνηση θέλει να το ανακτήσει.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αγγίξουν ούτε την Κωνσταντινούπολη καθώς συγκεντρώνει τον πολιτισμό της Ελλάδας. Εβαλαν τιρκουάζ χαλί λες και είναι πισίνα. Είμαστε πολύ θνητοί μπροστά σε όσα μας συμβαίνουν στον κόσμο και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία».

«Ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, αλλά η ΕΕ του δίνει πεσκέσι πάνω από 10 δις»

«Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ δίνει στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ» επισημαίνει με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα - 0 άλλος δρόμος», Καθηγητής, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Ατυχές το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου για την Αγία Σοφία»

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος - ανταποκριτής στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος, και μίλησε για την αντιμετώπιση των Ρώσων στο θέμα της Αγίας Σοφίας και χαρακτήρισε το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου για την Αγία Σοφία ως ατυχές.

Μεταξύ άλλων όσα είπε:

Για το πως αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι το θέμα της Αγίας Σοφίας: «Παίζει σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η είδηση για την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε τζαμί μετά από 85 χρόνια. Για τους Ρώσους πιστούς δεν είναι καλή αυτή η μέρα, το ρωσικό Πατριαρχείο αντέδρασε σκληρά πριν από 15 μέρες. Από 1η Αυγούστου ανοίγουν οι πτήσεις της Ρωσίας για Αγγλία και άλλες τριάντα χώρες. Οσον αφορά το θέμα της Ελλάδας εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα».

«Ο Ερντογάν βρίσκεται υπό την επιρροή ισλαμικού φανατισμού και στην Ρωσία οι αναλυτές θεωρούν πως είναι κινήσεις ηγέτη που φτάνει στα όριά του. Τα ρωσικά συμφέροντα είναι αντίθετα με τα τουρκικά οπότε δεν είναι καλό να λέμε πως δεν στήριξε η Ρωσία την Ελλάδα. Το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου για την Αγία Σοφία με το δωρεάν αντίτιμο ήταν ένα ατυχές σχόλιο».

Ρακιτζής για Ελλάδα-Τουρκία: «Ξαμολήστε τον κ.Φλώρο μπας και γίνει τίποτα»

Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, αλλά και με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολίασε ο τραγουδιστής, Μιχάλης Ρακιτζής.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης βρέθηκε καλεσμένος το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Αταίριαστοι» και κλήθηκε από τους παρουσιαστές να σχολιάσει την επικαιρότητα και συγκεκριμένα τα ελληνοτουρκικά.

«Επειδή η πολιτική διαχρονικά τα τελευταία χρόνια δεν το έχει πάει καλά το θέμα, ξαμολήστε τον κύριο Φλώρο μπας και γίνει τίποτα! Με ενοχλούν ορισμένα πράγματα. Το να περιμένουμε τη βοήθεια από τους ξένους δεν είναι τιμητικό για τον Έλληνα. Ο Έλληνας πιο παλιά βοηθούσε τους άλλους, δεν περίμενε κανέναν να τον βοηθήσει. Πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και να μην ψαρώνουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Ρακιτζής σχετικά με το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών, μετά την ανακοίνωση Navtex από την πλευρά της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Ακόμα μίλησε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την προσευχή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.