Πέλκας: Η εντυπωσιακή εκκίνηση, το stop του Περέιρα και …ο Μπουλούτ 

Παναγιώτα Χαλκιά22 Απριλίου 2022

Με άδοξο τρόπο θα κλείσει η φετινή αγωνιστική περίοδος για τον Δημήτρη Πέλκα καθώς ο Έλληνας μεσοεπιθετικός θα αναγκαστεί να μείνει εκτός δράσης για περίπου ένα μήνα.

Ο 28χρονος τραυματίστηκε στην αναμέτρηση της Φενερμπαχτσέ με την Γκεζτέπε και αποχώρησε υποβασταζόμενος και με δάκρυα στα μάτια. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.

Υπέστη ρήξη πελματιαίας περιτονίας στο δεξί του πόδι και θα χρειαστεί να μείνει στα πιτς για ένα μήνα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προλάβει να αγωνιστεί σε άλλο παιχνίδι καθώς οι υποχρεώσεις των Τούρκων ολοκληρώνονται στις 22 του Μάη.

Άνυδρη η περίοδος Περέιρα

Μια δύσκολη περίοδο βίωσε ο Δημήτρης Πέλκας υπό τις οδηγίες του Βίτορ Περέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός φαινόταν ότι δεν τον υπολόγιζε και το σύστημα που επέλεγε να παίξει δεν ταίριαζε στον Έλληνα μεσοεπιθετικό.

Έχασε τη φανέλα του βασικού, που είχε κερδίσει με το σπαθί του την προηγούμενη χρονιά, και περίμενε με αγωνία τον φωτεινό πίνακα του τέταρτου να δείξει τον αριθμό της φανέλας του για να πατήσει χορτάρι.

Κατέγραψε μόλις 13 συμμετοχές, ένα καθαρό 90λεπτο ενώ τέσσερις φορές βρέθηκε στο αρχικό σχήμα. Αγωνίστηκε συνολικά 471’ λεπτά και κατά μέσο όρο 36. Δεν σημείωσε κανένα τέρμα ή ασίστ.

Ο παραγκωνισμός του Πέλκα δεν πέρασε απαρατήρητος από κανέναν και ιδιαίτερα, από τα μέσα τους τουρκικού συλλόγου που συχνά – πυκνά αναρωτιόντουσαν γιατί δεν παίζει βασικός ένας παίκτης που είχε γίνει «ήρωας» την προηγούμενη σεζόν. Οι φήμες για κόντρα των δύο ανδρών γινόταν πιο έντονες και οι τάσεις φυγής εμφανίστηκαν.

Αλλαγή με Καρτάλ

Η αποχώρηση του Πορτογάλου τεχνικού και η άφιξη του Ισμαΐλ Καρτάλ κράτησε τον Πέλκα στο δυναμικό της Φενερμπαχτσέ και του έδωσε τις ευκαιρίες που του είχε στερηθεί. Ο χρόνος του άρχισε να αυξάνεται και εκείνος να αποκτά και πάλι εμπιστοσύνη στις ικανότητες του.

Μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 16 συμμετοχές και αγωνίζεται κατά μέσο όρο 36 λεπτά. Έχει πάρει φανέλα βασικού σε πέντε παιχνίδια ενώ μετρά και ένα καθαρό 90λεπτο. Η ψυχολογία του έχει αλλάξει και είναι πιο αποδοτικός. Συμμετέχει ενεργά στο δημιουργικό παιχνίδι και έχει σημειώσει και τέσσερα γκολ.

Χρονιά απογείωσης

Ο Δημήτρης Πέλκας το 2020 αποφάσισε να αφήσει πίσω του την οικογένεια που μεγάλωσε, γαλουχήθηκε και έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο, τον ΠΑΟΚ. Είχε ενεργό ρόλο στην κατάκτηση των τροπαίων τα τελευταία χρόνια ενώ πανηγύρισε και την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου.

Η απόφαση να ανοίξει τα φτερά του για… άλλες πολιτείες δεν ήταν εύκολη. Την πήρε, όμως. Ετοίμασε τις βαλίτσες του και έβγαλε εισιτήρια για τη γειτονική χώρα. Εκεί, η Φενερμπαχτσέ τον περίμενε και εκείνος όταν προσαρμόστηκε, φρόντισε να δικαιώσει τους ανθρώπους της που τον επέλεξαν.

Η προσθήκη του Μεσούτ Οζίλ δημιούργησε ερωτηματικά καθώς είναι δύο παίκτες που κινούνται στον ίδιο χώρο. Αγωνίζονται στην αριστερή πτέρυγα ή ως επιτελικοί πίσω από τον φορ. Συγκλίνουν προς την αντίπαλη περιοχή και εκεί δημιουργούν ή τελειώνουν τις φάσεις. Ο Ερόλ Μπουλούτ έπρεπε να βρει τον κατάλληλο τρόπο να κουμπώσει έναν παίκτη, όπως ο Οζίλ, σε ένα δομημένο σύνολο.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν έδειξε να πτοείται και δεν έχασε και τη θέση του. Βελτιωνόταν συνεχώς και έδινε λόγους στον προπονητή του να τον επιλέγει.

Έκανε μια εξαιρετική χρονιά και έγινε «ήρωας» της τουρκικής κερκίδας συμβάλλοντας αποτελεσματικά στο δημιουργικό παιχνίδι της ομάδας. Κατέγραψε 34 παιχνίδια, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα οχτώ φορές ενώ μοίρασε και ισάριθμες ασίστ.

Επένδυσε ο Μπουλούτ

Στα χέρια του Τούρκου προπονητή ο Πέλκας απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Είναι ο προπονητής που του έδωσε τις περισσότερες ευκαιρίες με τη φανέλα της Φενερμπαχτσέ. Μέτρησε 24 συμμετοχές και αγωνιζόταν κατά μέσο όρο 76 λεπτά. Στα χέρια του ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός καθώς σημείωσε έξι γκολ και δημιούργησε άλλα επτά.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΓΚΟΛ

ΑΣΙΣΤ

ΛΕΠΤΑ

Ερόλ Μπουλούτ

24

6

7

1820

Ισμαίλ Καρτάλ

16

4

0

567

Βίτορ Περέιρα

13

0

0

471

Ζεκί Μουράτ Γκολέ

4

1

0

228

Εμρέ Μπελόζογλου

10

2

1

718

54 μέρες στα πιτς

Είναι η πέμπτη φορά που το όνομα του βρίσκεται στο ιατρικό δελτίο. Έχει χρειαστεί άλλες τέσσερις φορές να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για κάποιες ημέρες λόγω τραυματισμού.

Οι περισσότερες (26) ήταν στις αρχές της φετινής περιόδου όταν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε στον ώμο. Έτσι, έμεινε εκτός για 26 ημέρες και έχασε πέντε παιχνίδια.

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2021 σόκαρε την ποδοσφαιρική κοινότητα όταν μεταφέρθηκε με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου στο παιχνίδι της Φενερμπαχτσέ με την Κόνιασπορ. Στο 79ο λεπτό είχε μια σφοδρή σύγκρουση με έναν αντίπαλο παίκτη, δέχθηκε γονατιά στο στέρνο, σωριάστηκε στο έδαφος και χρειάστηκε η παρέμβαση του ιατρικού επιτελείου. Το θετικό, πάντως, είναι πως οι εξετάσεις του ήταν «καθαρές».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.