Βαγγέλης Παυλίδης: Συνεχίζει την παράδοση που έγινε λατρεία

Κωστής Παναγιώτου13 Μαΐου 2022

Από τον Μαχλά και τον Αναστασίου στον Γιακουμάκη και τώρα στον Βαγγέλη Παυλίδη, η παράδοση των Ελλήνων επιθετικών στη χώρας της τουλίπας κρατάει από το 1998, όταν ο Νίκος Μαχλάς πέτυχε 34 τέρματα και κατέκτησε το χρυσό παπούτσι, όντας ο πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη.

Η σκυτάλη ανάμεσα στα ελληνόπουλα που αγωνίστηκαν στην Ολλανδία άλλαξε χέρια και φέτος πέρασε στον επιθετικό της Άλκμααρ, οποίος διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, έχοντας 21 γκολ και 7 ασίστ σε 45 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Το γερμανικό ταξίδι… με προορισμό τη Βίλεμ

Ο Παυλίδης σε ηλικία 16 ετών αποχώρησε από την Ελλάδα, χωρίς να φορέσει ποτέ κάποια φανέλα ελληνικής ομάδας. Οι ακαδημίες της Μπόχουμ του έδωσαν την ευκαιρία να ξεκινήσει το όνειρό του.

Στην U-17 της γερμανικής ομάδας κατέγραψε 9 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 6 τέρματα, ενώ μοίρασε και 5 ασίστ. Στο τέλος της σεζόν ακολούθησε την αποστολή της πρώτης ομάδας, κάνοντας προετοιμασία. Στο γερμανικό σύλλογο παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και στη συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στη U-23 της Ντόρτμουντ.

Παρότι οι Βεστφαλοί ήθελαν να κρατήσουν τον Έλληνα επιθετικό στο δυναμικό τους, οι συζητήσεις με τη Μπόχουμ δεν προχώρησαν και επέστρεψε για να παραχωρηθεί εκ νέου δανεικός στη Βίλεμ.

Το πρώτο εξάμηνο στην Ολλανδία ο 23χρονος φορ αγωνίστηκε σε 17 αναμετρήσεις, βρίσκοντας το δρόμο προς τα δίχτυα 6 φορές και συνέβαλε σε 5 γκολ ακόμα, δίνοντας την τελική πάσα στους συμπαίκτες του. Στο τέλος της χρονιάς η Βίλεμ ενεργοποιεί τη ρήτρα αγοράς του και γίνεται μόνιμος κάτοικος Τίλμπουργκ.

Έχοντας βρει το ρόλο του μέσα στην ομάδα καταφέρνει να πετύχει διψήφιο αριθμό τερμάτων (13) σε 28 αγώνες. Η χρονιά της πανδημίας λειτούργησε ευνοϊκά για την ομάδα του Παυλίδη, καθώς διακόπηκε την 26η αγωνιστική, με ορισμένες ομάδες να μην έχουν ίδιο αριθμό αγώνων. Ύστερα από συζητήσεις επί συζητήσεων η ομοσπονδία της χώρας δίνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο στη Βίλεμ.

Στην πορεία της ομάδας ο Έλληνας επιθετικός βοήθησε στα μέγιστα, καθώς ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ είχε 11 τέρματα στο πρωτάθλημα σε 25 παιχνίδια, ξεκινώντας σε όλα ως βασικός.

Τα στατιστικά του Παυλίδη στην Eredivisie τη σεζόν 2019-20:

Σύνολο

Ανά αγώνα

xG

12.6

0.5

Τελικές

70

2.8

Τελικές εντός εστίας

31

1.24

xA

3.3

0.13

Επιτυχημένες πάσες

474/686 (69%)

19/27.4

Ο Φαν Σιπ τον σύστησε στο ελληνικό κοινό

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, Τζον Φαν Σιπ, ήταν ο άνθρωπος που κάλεσε για πρώτη φορά τον Έλληνα επιθετικό στην Εθνική ομάδα, καθώς ως γνώστης του ολλανδικού ποδοσφαίρου προσπάθησε να εντάξει στην ομάδα παίκτες που αγωνιστεί στους ρυθμούς της Eredivisie.

Προηγουμένως ο 23χρονος είχε περάσει από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της γαλανόλευκης. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2019 πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συμμετοχή στο παιχνίδι με τη Φιλανδία. Τι πρώτο επίσημο γκολ ήρθε στην τρίτη του συμμετοχή με την Εθνική, απέναντι στη Βοσνία.

Μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε 23 αναμετρήσεις με τη γαλανόλευκη φανέλα σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και τα φιλικά , έχοντας 5 τέρματα, εκ των οποίων τα δύο σε επίσημους αγώνες.

Η αποχώρηση του Ολλανδού τεχνικού από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έφερε ανάμεικτα συναισθήματα, με τον Βαγγέλη Παυλίδη να δείχνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Φαν Σιπ.

«Το ευχαριστώ δεν αρκεί που μου δώσατε την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Καλή τύχη στην καριέρα σου», είχε γράψει ο Έλληνας επιθετικός.

Το τηλεφώνημα του Ραϊόλα και η Άλκμαρ

Ο Παυλίδης συνέχισε να πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Βίλεμ και τότε ήρθε το τηλεφώνημα από το Μίνο Ραϊόλα. Ο γυμναστής του 23χρονου, Απόστολος Μαστρανέστης, μιλώντας στο Metropolis 95.5 αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες από την επαφή του μεγάλου ατζέντη με τον Έλληνα επιθετικό.

«Ο Βαγγέλης ήταν στην Ολλανδία και κάποια στιγμή, όταν ήταν στη Βίλεμ, χτύπησε το τηλέφωνό του και ήταν ο Ραϊόλα. Μάλιστα, ο Βαγγέλης στην αρχή νόμιζε ότι κάποιος του κάνει πλάκα. Παρόλα αυτά πείστηκε μετά ότι είναι ο Μίνο Ραϊόλα και έτσι τον κάλεσε να γνωριστούν από κοντά.

Την πρώτη φορά πήγε ο Βαγγέλης μόνος του να τον γνώρισε και πέρυσι στα πλαίσια της μεταγραφής πήγαμε μαζί. Το σημαντικό σε όλη την συνεργασία ήταν ότι ο Βαγγέλης δεν είχε εκπρόσωπο από κάποιο γραφείο και ήθελε με τον άνθρωπο που θα συνεργαστεί να έχει απευθείας επαφή με τον ίδιο.

Όταν πήρε τηλέφωνο ο Ραϊόλα του είπε ότι τον θεωρεί ένα πολύ καλό πρότζεκτ και ότι ήθελε να τον αναλάβει. Ο Βαγγέλης δέχτηκε και του είπε ότι είναι μεγάλη τιμή αλλά εγώ θέλω να μιλάω μόνο μαζί σου και ο Ραϊολα το δέχτηκε εύκολα», ανέφερε ο Απ.Μαστρανέστης.

Η σεζόν 2020/21 ολοκληρώθηκε με τη Βίλεμ να δίνει μάχη για την παραμονή της μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Ο Παυλίδης, όμως, ξεχώρισε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και έφτασε πάλι σε διψήφιο αριθμό τερμάτων, με 14 γκολ σε 37 εμφανίσεις, εκ των οποίων τα 12 στο πρωτάθλημα.

Τα στατιστικά του Παυλίδη στην στην Eredivisie τη σεζόν 2020-21:

Σύνολο

Ανά αγώνα

xG

10.4

0.3

Τελικές

94

2.76

Τελικές εντός εστίας

38

1.12

xA

4.9

0.15

Επιτυχημένες πάσες

695/1016 (68%)

20.4/29.9

Το περασμένο καλοκαίρι η Μονακό απέκτησε το βασικό επιθετικό της Άλκμααρ, Μάιρον Μποαντού, έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ και η αντικατάστασή του με ήταν μείζον θέμα για τον προπονητή της ομάδας, Πασκάλ Γιάνσεν. Ο 49χρονος τεχνικός ήθελε έναν ποδοσφαιριστή με έφεση στο σκοράρισμα και μεταπολιτική αξία, με τον Παυλίδη να πληροί τα παραπάνω στοιχεία. Ο Έλληνας επιθετικός έχει δικαιώσει την επιλογή της ομάδας του και με το παραπάνω, πετυχαίνοντας 23 τέρματα, εκ των οποίων τα 16 στο πρωτάθλημα, ενώ έχει μοιράσει 7 ασίστ σε 46 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Τα στατιστικά του Παυλίδη στην στην Eredivisie τη σεζόν 2021-22:

Σύνολο

Ανά αγώνα

xG

13.4

0.42

Τελικές

83

2.6

Τελικές εντός εστίας

31

0.97

xA

3.4

0.11

Επιτυχημένες πάσες

522/749 (70%)

16.3/23.4


Ο Βαγγέλης Παυλίδης συνεχίζει την παράδοση των Ελλήνων επιθετικών στην Ολλανδία και οι "σειρήνες" από μεγαλύτερα πρωταθλήματα ξεκίνησαν να ηχούν στα αυτιά του.

Data: infogol

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.