Πάτρικ Σικ: Ο Τσέχος επιθετικός, το πρόβλημα καρδιάς και… ο Κόλερ

Παναγιώτα Χαλκιά21 Ιουνίου 2021

Στην πρώτη θέση του τέταρτου ομίλου και με το ένα πόδι στην επόμενη φάση του Euro βρίσκεται η Τσεχία. Οι Τσέχοι κέρδισαν τη Σκωτία (2-0) και αναδείχθηκαν ισόπαλοι με την Κροατία (1-1) ενώ εκκρεμεί ένα παιχνίδι με την Αγγλία.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Πάτρικ Σικ. Ο 25χρονος επιθετικός εντυπωσίασε τους πάντες στην πρεμιέρα της διοργάνωσης πετυχαίνοντας ένα φανταστικό γκολ. Χωρίς να το σκεφτεί και μακριά από κάθε προπονητική λογική. Πάτησε τη γραμμή του κέντρου, σήκωσε το κεφάλι, είδε τον Μάρσαλ εκτός θέσης, έκανε μερικά βήματα και με ένα απίθανο αριστερό σουτ από τα 45 μέτρα παραβίασε την εστία του.

Έχει πετύχει άλλα δύο τέρματα. Άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη επί της Σκωτίας με μια κεφαλιά έπειτα από γέμισμα του Τσούφαλ ενώ πέτυχε ένα ματωμένο τέρμα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο παιχνίδι με την Κροατία.

Είναι ο πρώτος σκόρερ της χώρας του στο Euro και εάν και έχει μεγάλη απόσταση να καλύψει για να φτάσει τα επιτεύγματα του Μπάρος και πολύ περισσότερο του Κόλερ, φαντάζει ιδανικός για να πετύχει. Η πορεία του δεν μοιάζει σταθερή αλλά όταν βρει εμπιστοσύνη και χρόνο, ξεδιπλώνει το ταλέντο του.

Τα χαρακτηριστικά του

Είναι ένας γρήγορος, εργατικός και ευέλικτος παίκτης. Είναι γνωστός για την ικανότητα του να χρησιμοποιεί το σώμα του για να κρατά ψηλά την μπάλα. Διαθέτει εξαιρετική τεχνική και δεξιότητες. Ντριμπλάρει και μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι. Συμμετέχει στο δημιουργικό κομμάτι. Σκοράρει και μοιράζει ασίστ.

Τα πρώτα βήματα στην Τσεχία

Γεννημένος στην Πράγα στις 24 Ιανουαρίου του 1996, έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Σπάρτα. Πήρε γρήγορα το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα αλλά εκεί έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα και κατέγραψε μόλις 10 παιχνίδια. Έπειτα, δόθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Μποέμιανς, όπου και βρήκε δίχτυα οχτώ φορές σε 29 παιχνίδια.

Οι ικανότητες του εντυπωσίασαν τους ανθρώπους της Σαμπντόρια, οι οποίοι έβγαλαν από το ταμείο τους το ποσό των έξι εκατομμυρίων για τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Η Ιταλία φάνηκε, εξαρχής, ότι του ταίριαξε και άρχισε να σκοράρει. Συνολικά πέτυχε 13 τέρματα και δημιούργησε άλλα τέσσερα.

Απέτυχε δυο φορές στα ιατρικά της Γιουβε

Το επόμενο καλοκαίρι η Γιουβέντους θέλησε να τον κάνει δικό της και φαινόταν διατεθειμένη να δώσει τη ρήτρα των 30 εκατομμυρίων που είχε μπει στο συμβόλαιο του. Η μεταγραφή χάλασε καθώς ο Τσέχος επιθετικός δεν κατάφερε να περάσει με επιτυχία τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Έτσι, η Ρόμα βρήκε την ευκαιρία να τον κάνει δικό της με τη μορφή δανεισμού. Στην πρώτη του χρονιά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς είχε μόλις τρία γκολ σε 26 συμμετοχές αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη διοίκηση των Ιταλών που κινήθηκε για την απόκτηση του.

Εξάλλου, ο Μόντσι τον θεωρούσε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Δεν τον δικαίωσε καθώς κατάφερε να αρπάξει την ευκαιρία ούτε τη δεύτερη σεζόν και λήφθηκε η απόφαση να δοθεί δανεικός στη Λειψία.

Βρήκε το αντίδοτο

Το ταξίδι του στη Γερμανία λειτούργησε ως αντιβίωση για εκείνον καθώς θυμήθηκε την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα. Βοήθησε την ομάδα να φτάσει έως την ημιτελική φάση του Champions League και σημείωσε 10 τέρματα σε 22 ματς.

Το ταλέντο και οι επιδόσεις του έκαναν τους ανθρώπους της Μπάγερν Λεβερκούζεν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δώσουν 26.5 εκατομμύρια ευρώ στη Ρόμα για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του. Δεν το μετάνιωσαν ποτέ! Ο Σικ έχει δικαιώσει τις προσδοκίες τους καθώς έκανε μια γεμάτη σεζόν (36 ματς), σημείωσε 13 γκολ και μοίρασε δύο ασίστ.

Το πρόβλημα στην καρδιά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς ένας τόσο νεαρός παίκτης δεν κατάφερε να περάσει τα ιατρικά στη Γιουβέντους και μάλιστα, να κοπεί δύο φορές. Όντας, μόλις 21 ετών ο Πάτρικ Σικ ενθουσιάστηκε όταν ήρθε στα χέρια του η πρόταση της «μεγάλης κυρίας» και αφού ικανοποιήθηκε οικονομικά και η ομάδα του δεν υπήρχε λόγος να μην φορέσει τη φανέλα της.

Λίγο πριν μεταβεί στα γραφεία των Ιταλών για να υπογράψει το συμβόλαιο του, έπρεπε να ελεγχθεί από το ιατρικό επιτελείο. Εκεί, οι γιατροί διέγνωσαν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά και εισηγήθηκαν να μην γίνει η μεταγραφή. Ο ιατρικός του φάκελος, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν καθαρός. Εκεί διαγνώσθηκε με μυοκαρδίτιδα.

Οι άνθρωποι της Γιουβέντους ζήτησαν και μια δεύτερη γνώμη αλλά τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να μην ρισκάρουν. Ο Σικ απογοητεύτηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Άνοιξε την πόρτα στη Ρόμα, της οποίας οι γιατροί δεν βρήκαν κάτι ανησυχητικό και άναψαν το πράσινο φως για την απόκτηση του.

Μοιάζει λίγο με τον Κόλερ

Ο Γιάν Κόλερ είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Εθνική Τσεχίας με 55 γκολ σε 91 εμφανίσεις. Όπως και ο Σικ, άρχισε την καριέρα του από την Σπάρτα Πράγας και έπειτα αγωνίσθηκε σε Μονακό, Λόκερεν, Άντερλεχτ, Ντόρτμουντ, Νυρεμβέργη και Κρίλια Σοβέτοφ.

Διακρίθηκε για το ύψος, τη δύναμη και τις κεφαλιές του. Ήταν πολύ ικανός και με τα πόδια, όπως και ο νεαρός άσος, και δεν ήταν απλά ένας παίκτης που γέμιζε την περιοχή αλλά βοηθούσε και στο δημιουργικό κομμάτι.

Το 2001 πήρε μεταγραφή στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα και κατάφερε να βρει 73 φορές δίχτυα σε 167 επίσημα παιχνίδια.

Όσα θα πρέπει να γνωρίζεις

1. Η αδερφή του, Κριστίνα, είναι ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της Τσεχίας

2. Οδηγεί μια Mercedes Benz

3. Αγαπά τα ζώα και έχει για κατοικίδιο ένα σκύλο

4. Τον ελεύθερο του χρόνο τον περνά με την οικογένεια και τους φίλους του ή παίζοντας PlayStation

5. Το αγαπημένο του φαγητό είναι το μπιργιάνι. Ένα ινδικό πιάτο που παρασκευάζεται με ινδικά μπαχαρικά, ρύζι και κρέας. Μερικές φορές προσθέτουν αυγά ή λαχανικά ή πατάτες.

6. Εκτός από ποδόσφαιρο, του αρέσει να παρακολουθεί και Wrestling

7. Το αγαπημένο του χρώμα είναι του κερασιού

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.