Πάθος υπήρχε. Δυνάμεις, φρέσκες ιδέες και εναλλακτικό πλάνο;

Χάρης Δημαράς25 Φεβρουαρίου 2020

Μερικές φορές το να «έχεις πάθος» από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να έχεις αγωνιστικό πλάνο, πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις στο γήπεδο, να έχεις ιδέες και σχέδιο, για να εξωτερικεύσεις και σωστά το πάθος σου. Ο ΠΑΟΚ της Κυριακής δεν είναι πως δεν είχε πάθος. Τουλάχιστον δεν φάνηκε να έχει λιγότερο από τον Ολυμπιακό. Αυτό που φάνηκε να έχει λιγότερο από τους Πειραιώτες ήταν δυνάμεις. Δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος με λεπτομέρειες το τι συμβαίνει στο αγωνιστικό τμήμα και στις προπονήσεις, στο γήπεδο όμως όπου είναι ο «καθρέφτης», η ομάδα του Μαρτίνς, παρ’ ότι έπαιξε και την Πέμπτη με την Αρσεναλ, έδειχνε πιο «φρέσκια».

Στοιχείο που την έκανε ίσως «κατ΄αντανάκλαση» να δείχνει πως έχει και περισσότερο πάθος. Ο Ολυμπιακός είχε πίστη στο πλάνο του, μπλόκαρε τα ατού του ΠΑΟΚ και εκεί φάνηκε η ένδεια λύσεων από τον Φερέιρα και ιδεών από τους παίκτες. Έπαιρνε ο Μαουρίσιο την μπάλα και δεν ήξερε τι να την κάνει. Τρεις φορές τουλάχιστον έπεσε σε παγίδα παικτών του Ολυμπιακού, που έπαιζε με τρία χαφ γεμίζοντας τον χώρο. Πού ήταν το εναλλακτικό πλάνο από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι κατέβηκαν με έντεκα παίκτες πίσω από την άμυνα και 100% πιο υποψιασμένοι από το περσινό ματς;

Σωστά προέβλεψε ο Αγγελος Αναστασιάδης μιλώντας στο Metropolis ότι φέτος ο Ολυμπιακός δεν θα έπαιζε... χαζοχαρούμενα. Σωστή και η εκτίμηση του Νίκου Παπαδόπουλου ότι το βασικό μέλημα θα ήταν να μη χάσει το ματς και να κλείσει τους χώρους. Το θέμα όμως δεν είναι πώς το αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός, αλλά τι έκανε ο ΠΑΟΚ για να απαντήσει σε αυτό. Ο Φερέιρα δεν είχε επαρκείς απαντήσεις. Η «κλασική» πλέον αλλαγή του Πέλκα στο 60’, με την είσοδο μεν του δυναμικού Ακπομ αλλά την απώλεια ενός παίκτη που μπορεί με μια ενέργειά του να αλλάξει ένα ματς (βλέπε ΟΑΚΑ με Παναθηναϊκό).

Ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να κουβαλά την μπάλα χωρίς να είναι πραγματικά απειλητικός. Δεν είχε ενέργεια και κίνηση στο παιχνίδι του. Πνίγηκε στο αγωνιστικό πλάνο του αντιπάλου, δεν είχε και τις δυνάμεις και τις φρέσκιες ιδέες για να απαντήσει. Δεν είχε ασφαλώς και τύχη, αλλά αυτή συνήθως συνοδεύει και τους ικανούς.

YΓ1: Είναι κρίμα παικταράδες όπως ο Κώστας Τσιμίκας να κάνουν δηλώσεις καθ’ υπόδειξη για... τους δημιουργούς του πανό. Δε θα λέγαμε τίποτα αν ο Βορειοελλαδίτης μπακ, ο καλύτερος ίσως Ελληνας ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή, έκανε μια δήλωση λίγο πιο αυθόρμητη ίσως και για το «αντεθνικό» Βούλγαροι που ακούγεται σταθερά στο «Καραϊσκάκη».

ΥΓ2: Σκεφτείτε αν με τις αντίστοιχες φάσεις έχανε ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη. Ο κυρ-Σάββας τι θα έλεγε; Για πόσες μέρες θα μιλούσε; Από τον ΠΑΟΚ ούτε λέξη για τη διαιτησία και αυτό λέει πολλά για την διαφορά στην αντιμετώπιση του πρωταθλήματος και του «προϊόντος».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.