Παρέμβαση Κατσαρού για την επόμενη μέρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Metrosport Team30 Μαΐου 2020

Με επιστολή του την οποία έστειλε και στην ΕΠΣΜ ενόψει της ΓΣ της Ενωσης, ο πρόεδρος του ΑΟ Καρδίας Κώστας Κατσαρός καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την επόμενη μέρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ενώ παίρνει θέση και για την ηλεκτρονική καταγραφή των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων στην ΓΓΑ. Αναλυτικά:

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση και την σχεδόν καθολική πειθαρχία των Ελλήνων στις εντολές των ειδικών, μέσα στις συνέπειες που ήδη ζούμε και την ανησυχία για την επόμενη μέρα, θα πρέπει να μας δίνει και δύναμη για την συνέχεια του Εθελοντισμού και του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.

Η πανδημία πλέον δεν πρέπει να μας τρομάζει διότι το πρόβλημα θα είναι προσωρινό.

Είναι λοιπόν προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που επεξεργάζεται η ΕΠΣΜ για την οικονομική διευκόλυνση των Σωματείων ενόψει της νέας σεζόν.

Οπως είναι και προς την σωστή κατεύθυνση η πρόνοια του υπουργού κ Αυγενάκη για την περίφημη ηλεκτρονική καταγραφή των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων στην ΓΓΑ.

Σωστά δόθηκε παράταση εως 30/6 και πρέπει να δοθεί και εως 31/8 ώστε όλα τα Σωματεία να τακτοποιήσουν τα βιβλία τους, τα καταστατικά τους και όσα ορίζει ο Ν 2725/99 και οι μεταγενέστεροί του για την νόμιμη λειτουργία τους.

Ειναι προφανές ότι η ΓΓΑ θέλει να γνωρίζει πόσα Σωματεία λειτουργούν νόμιμα, απο ποιους εκπροσωπούνται, τι εκπροσωπούν (Χωριά, Συνοικίες, Γειτονιές) και το βασικότερο, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως γράφουν τα καταστατικά τους η λειτουργούν με τον μανδύα του Ερασιτεχνικού και στην ουσία ασκούν Κερδοσκοπική Δραστηριότητα?

Κατά την προσωπική μου γνώμη αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.

Εδω και χρόνια ξεφυτρώνουν Ακαδημίες Ποδοσφαίρου με Επώνυμο (Ακαδημία Κατσαρού, Δημητριάδη, Αλεξίου για παράδειγμα) λειτουργούν ως Ερασιτεχνικά Σωματεία σύμφωνα με τον Ν.2725/99 αλλά επί της ουσίας είναι κερδοσκοπικά και δεν εκπροσωπούν όχι μόνο χωριά και τοπικές κοινωνίες αλλά ούτε καν παρέες φυσικών προσώπων.

Στα ιδρυτικά τους καταστατικά βάζουν γονείς, φίλους, συγγενείς, καταχρηστικά και μόνο στους τύπους τηρούν τα άρθρα του Ν 2725/99 περί Αθλητικών Σωματείων ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

Στην πραγματικότητα τα κέρδη αυτών των Ακαδημιών από την εκπαίδευση των αθλητών δεν διατίθενται για κοινωφελή σκοπό όπως προστάζει ο Ν 2725/99,αλλα καταλήγουν Αφορολόγητα στις τσέπες των διοικούντων της εκάστοτε Ακαδημίας Ποδοσφαίρου. Με απλά λόγια οι ιδρυτές των παραπάνω Ακαδημιών δεν είναι Εθελοντές στο Ποδόσφαιρο αλλά επιχειρηματίες.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η πολιτεία επιτρέπει την εκπαίδευση των αθλητών, ως επιχειρηματική δραστηριότητα και την εντάσσει στις φορολογικές και εργασιακές ασφαλιστικές διατάξεις των κοινών επιχειρήσεων. Αρα οι παραπάνω Ακαδημίες προφανώς μπορούν να λειτουργούν νόμιμα με επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στην ΕΠΣΜ εχουν ενταχθεί, φαντάζομαι και με το δικαίωμα ψήφου, παραπάνω από 30 Σωματεία ως Ακαδημίες Ποδοσφαίρου, εκ των οποίων τα περισσότερα και για ευνόητους λόγους δεν συμμετέχουν στα πρωταθλήματα με Ανδρική Ομάδα αλλά μόνο στα Παιδικά.

Λειτουργούν νομότυπα μεν αλλά δεν είναι μη κερδοσκοπικά.

Γνωρίζω ότι με τα προαναφερόμενα θα δυσαρεστήσω αρκετούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου με τους οποίους συνεργάστηκα και διατηρώ φιλικές σχέσεις, αλλά ως Εθελοντής στο Ποδόσφαιρο πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ο διαχωρισμός στο Ερασιτεχνικό, μεταξύ Εθελοντών και Επιχειρηματιών. Οφείλω δε να διαχωρίσω τα Αθλητικά Κέντρα στην Πόλη μας, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο ποδόσφαιρο, λειτουργούν νομότυπα ως κοινές επιχειρήσεις και διαθέτουν της Γηπεδικές τους Εγκαταστάσεις σε σύμπραξη με την ΕΠΣΜ για την διοργάνωση των Παιδικών Πρωταθλημάτων. Μια σύμπραξη που ξεκίνησε πέρυσι και την χειροκρότησα εξ αρχής. Πιστεύω όμως και αυτό το στηρίζει και ο Πρόεδρος κ Δημητριάδης ,ότι από φέτος πρέπει να ενταχθούν στην διοργάνωση και τα Δημοτικά Γήπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Ενα από αυτά είναι και το Δημοτικό Γήπεδο του ΑΟ ΚΑΡΔΙΑΣ (Σύχρονο Γήπεδο με άδεια, και εξαιρετικό συνθετικό χλοοτάπητα, Ενεργό Απινιδωτή, Κυλικείο με άδεια και

Δωρεάν Πάρκινγκ μεταξύ άλλων.

Συμπερασματικά και με βάση τα παραπάνω έχω να προτείνω τα κάτωθι:

1. Αν δοθεί η άδεια νωρίς από τις Υγειονομικές Αρχές τα Πρωταθλήματα να ξεκινήσουν κανονικά από Σεπτέμβριο και τα Παιδικά από 1/10.

Δεν πρέπει να δείξουμε φόβο από τον COVID 19 διότι θα δημιουργηθούν ανασφάλειες στους εθελοντές παράγοντες, στους αθλητές και στους γονείς. Για μένα η ανασφάλεια είναι χειρότερη από τα οικονομικά μεγέθη.

2). Πέραν των μέτρων για την οικονομική βοήθεια των Σωματείων που επεξεργάζεται η ΕΠΣΜ, να καταργηθούν τα προσωρινά Δελτία στα Παιδικά Πρωταθλήματα, αφού πλέον υπάρχουν οι κάρτες υγείας των αθλητών με τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας (Φωτογραφία, ΑΜΚΑ κ.λ.π). Θα διευκολυνθούν πολύ τα Σωματεία.

3). Να τακτοποιήσουν σε εύλογο χρονικό Διάστημα τα Σωματεία την προεγγραφή τους στο Μητρώο της ΓΓΑ ώστε μετά από τον προφανή έλεγχο από την Αρμόδια Αρχή να πάρουν την αναγκαία επιχορήγηση που ανακοινώθηκε από τον υπουργό κ. Αυγενάκη η οποία πρέπει να δίδεται κάθε χρόνο.

4). Οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου που έκανα θέμα με το παρών σημείωμα, να υποχρεωθούν σε πρώτη φάση να συμμετέχουν και με ανδρική ομάδα στα Πρωταθλήματα ξεκινώντας από την Γ’ κατηγορία την οποία έτσι θα κάνουμε ανταγωνιστική.

Το σημαντικότερο όμως θα είναι ότι όλα τα σωματεία θα είμαστε ισότιμα μέλη της ΕΠΣΜ. Κατανοητό φαντάζομαι είναι ότι όποιο Σωματείο συμμετέχει μόνο στα Παιδικά έχει μηδενικά έξοδα σε σχέση με σωματείο που συμμετέχει και με ανδρικό τμήμα.

5). Διεκδίκηση από την Ενωσή μας και βασικά από την ΕΠΟ ποσοστού, από τα κέρδη του ΟΠΑΠ για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο και έναρξη μιας σοβαρής κουβέντας για πιθανή ένταξη της Α1 ΕΠΣΜ στο κουπόνι του Στοιχήματος, χωρίς κραυγές και αναχρονιστικά αναθέματα.

Οι παραπάνω σκέψεις μου θέλω να πιστεύω ότι εκφράζουν και άλλους Εθελοντές του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου και επιθυμώ να καταγραφούν μόνο ως πηγή προβληματισμού για τους Αρμόδιους και όλους όσους αγαπούν το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.

Στη νέα δύσκολη εποχή μετά την Πανδημία που ήδη έχουμε εισέλθει, ας μην απογοητευόμαστε, μην δείξουμε φόβο. Ισως είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε τα κακώς κείμενα του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου και να αδράξουμε ευκαιρίες που σίγουρα θα προκύψουν.

Με σεβασμό στον Εθελοντή, στον Αθλητή, στον Γονέα, στον Διαιτητή, στον Φίλαθλο.

Στο Ποδόσφαιρο όλοι μας χρωστάμε. Δεν μας χρωστά!!!

Κώστας Κατσαρός.

Πρόεδρος ΑΟ ΚΑΡΔΙΑΣ(ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.