Παραμένει ανησυχητική η κατάσταση -Στο επίκεντρο της πανδημίας Θεσσαλονίκη-Ημαθία

Metrosport Team25 Νοεμβρίου 2020

Το επίπεδο των κρουσμάτων κορωνοϊού παρουσιάζει καλύτερη εικόνα τα τελευταία 24ωρα, αν και δεν είναι η εικόνα που θα ήθελαν οι ειδικοί, από την στιγμή που η χώρα είναι σε lockdown για δύο εβδομάδες στο σύνολο και τρεις εβδομάδες η Θεσσαλονίκη. 

Ωστόσο, τα 2.135 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ είναι σαφώς μία βελτίωση μπροστά στα 3.000 και πλέον κρούσματα που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, όχι αυτή, όμως, που ανέμεναν οι ειδικοί.  

Οι θάνατοι έφτασαν για τρίτη φορά χθες σε τριψήφιο αριθμό (101), ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι, που έφτασαν τους 565, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ. 

Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα μειώνονται, η επιδημία, όμως, θα δίνει υψηλό αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων ως αποτέλεσμα των πάρα πολλών κρουσμάτων που καταγράφηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. 

Απαντες συμφωνούν ότι θα χρειαστούν μία-δύο εβδομάδες μετά την πτώση κρουσμάτων για να δούμε την πίεση να μειώνεται στα νοσοκομεία.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα, η οποία παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας. Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (607 χθες), ενώ η πόλη μπήκε σε καθεστώς lockdown νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα. 

Μόνη της, μάλιστα, η Θεσσαλονίκη, είχε περισσότερα κρούσματα απ’ ότι η Αθήνα και η Λάρισα μαζί, που κατέγραψαν χθες 401 και 129 κρούσματα αντίστοιχα.  

Μεγάλο το πρόβλημα και στην Ημαθία


Στη δίνη της πανδημίας, όμως, βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας, όπου μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με όλο το προηγούμενο διάστημα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα.  

Η Ημαθία είχε χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο στο μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας, με εξαίρεση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα πολλά κρούσματα σε δύο κονσερβοποιίες της περιοχής, αλλά και στο αντίστοιχο εργοστάσιο των Γιαννιτσών, όπου επίσης εργάζονταν κάτοικοι της περιοχής. 

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, με τα κρούσματα κάποιες ημέρες να πιάνουν τριψήφιους αριθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι και τον περασμένο μήνα το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 367, με τα 146 να καταγράφονται τον Οκτώβριο, στις πρώτες 12 μέρες του Νοέμβρη διαπιστώθηκαν 639 και άλλα 548 μόνο την εβδομάδα από τις 17 έως τις 23 του μηνός, φθάνοντας τα 1.187 στον τρέχοντα μήνα!. 

Γεγονός το προκαλεί έντονη ανησυχία στις τοπικές αρχές, που τονίζουν ότι, αν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τα δύο νοσοκομεία της περιοχής, στη Βέροια και στη Νάουσα, όπου οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού είναι γεμάτες, ενώ στα όρια της πληρότητας είναι και οι κλινικές COVID. 

Υψηλό παραμένει το επίπεδο κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί σε Μαγνησία (93), Χαλκιδική (44), Πέλλα (68) και Πιερία (60), Εβρο (48), Σέρρες (31) και Φλώρινα (37)

 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.