Παπακωνσταντίνου: Αναγκαιότητα, η άθληση των παιδιών

Metrosport Team23 Φεβρουαρίου 2021

Ο κορωνοιός έχει νικήσει κατά κράτος το ποδόσφαιρο το 2020 κάτι που συνεχίζεται και το 2021. Συμπληρώσαμε σχεδόν τρεις μήνες χωρίς αγώνες καθώς τα τελευταία παιχνίδια στην ΕΠΣΜ έγιναν στις 18 Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου είναι υπεύθυνος της Ακαδημίας Ντίνου Κούη από την ίδρυση της το 2008, μια ακαδημία με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. 

Επαιξε για είκοσι χρόνια ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο και από την στιγμή που σταμάτησε ασχολήθηκε με τις ακαδημίες. Με δηλώσεις του στη Metrosport αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άθλησης των παιδιών για την αποφυγή δυσάρεστων ψυχολογικών καταστάσεων προσθέτοντας ότι όπως και το σχολείο έτσι και ο αναπτυξιακός αθλητισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός για την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί επισήμανε: 

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσω μηνυμάτων και διαδικτυακών δραστηριοτήτων να διατηρήσουμε τα παιδιά σε όσο το δυνατό καλή κατάσταση. Τα παιδιά βλέπουμε έχουν κουραστεί και δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα όπως στην πρώτη καραντίνα. Θέλουν έρθουν στο γήπεδο και εκεί να εκτονωθούν. Τα βλέπουμε εκτός σπιτιού να προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο σε δημοτικά γήπεδα και πάρκα. Ευελπιστώ ότι κάτι θα συμβεί και θα επανέλθουμε στα γήπεδα με τα πρωτόκολλα που εμείς ως αθλητικά κέντρα τα τηρήσαμε στο απόλυτο. Υπήρχε σε εμάς η χρήση της μάσκας πριν καν γίνει υποχρεωτική, οι θερμομετρητές, η καταγραφή των ανθρώπων που ερχόταν στα αθλητικά κέντρα, τηρούσαμε τις αποστάσεις αλλά και όλα τα μέτρα που είχε βγάλει ο ΟΕΔΥ κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού.

 Σίγουρα δεν αμφισβητεί κανείς ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία όλων και πρέπει να την προφυλάξουμε, αλλά κάποια πράγματα που συμβαίνουν, μας προβληματίζουν. Όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και στη φάση που βρισκόμαστε ο αθλητισμός δεν βρισκόταν στο «κάδρο, είτε για την σούπερ λιγκ 2 και κάτω, είτε για τον αναπτυξιακό αθλητισμό. Εμείς έχουμε μείνει κλειστοί από τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τους εννέα, και έχουν μείνει και τα παιδιά χωρίς αθλητικές δραστηριότητες για εννέα μήνες.  


Από την άλλη έχουν ανοίξει άλλα πράγματα που συμμετέχουν παιδιά. Π.χ. το άνοιγμα των σχολείων και ο συνωστισμός σε μια αίθουσα και με ότι αυτό συνεπάγεται, γίνεται από την πολιτεία και δεν γίνεται να έρθει ένα παιδάκι σε ένα ανοιχτό χώρο να παίξει ποδόσφαιρο με όλα τα μέτρα που εμείς τηρούσαμε από την πρώτη φάση της πανδημίας. Τα παιδιά πειθαρχούν στο σχολείο, αλλά πειθαρχούν και σε αυτές τις δραστηριότητες και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα ιδιωτικά κέντρα αλλά σε όλα τα γήπεδα και το λέω αυτό γιατί μιλάω πολύ συχνά με προπονητές και υπεύθυνους ακαδημιών.

▶ «Εχουμε ακυρώσει μια ολόκληρη χρονιά»  

«Παιδιά με ταλέντο, τα έχουμε κόψει τα φτερά» επισημαίνει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Αναλυτικά: «Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι ότι υπάρχουν παιδιά που θέλουν να αθληθούν και βρίσκουν διεξόδους σε άλλους χώρους για να το κάνουν. Υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει σε μια ηλικία που θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα με ταλέντο και εμείς τα έχουμε κόψει τα φτερά και τα πόδια και έχουμε ακυρώσει μια χρονιά ολόκληρη».  

- Ποια θα πρέπει να είναι η συνέχεια;  

«Θεωρώ με βάση το άνοιγμα των σχολείων, βλέποντας και τι επίπτωση θα έχει σε κρούσματα, πρέπει στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αν τα πράγματα είναι ομαλά να ξεκινήσουν οι ακαδημίες με αυστηρά μέτρα, γιατί οι ακαδημίες είναι χώροι που μπορούν να τα τηρήσουν. Πρέπει να βγουν τα παιδιά από τα σπίτια. Τα έχουμε δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα, γιατί τα παιδιά θέλουν να παίξουν».  

Τι σας λένε οι γονείς και τα παιδιά;

 «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους γονείς είναι πολλά, οι ερωτήσεις είναι πολλές και οι αμφισβητήσεις πάρα πολλές. Από τη στιγμή που το πάμε το παιδί στο σχολείο, το αφήνουμε στο πάρκο, γιατί να μην έρθει σε έναν οργανωμένο αθλητικό χώρο να κάνει την προπόνηση του και να φύγει. Εμείς ως Ενωση αθλητικών κέντρων αλλά και οι υπόλοιπες ακαδημίες έχουμε την δυνατότητα να τηρήσου- με το πρωτόκολλο στον απόλυτο βαθμό και τα παιδιά να αθληθούν και να προστατεύσουμε και τα παιδιά και τους γονείς τους από την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Είμαι στο χώρο από 16 ετών, έπαιξα 20 χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο. Από την στιγμή που σταμάτησα ασχολούμαι με τον αναπτυξιακό αθλητισμό και πονάω γιατί πολλά παιδιά με όνειρα δεν μπορούν να τα πραγματοποιήσουν. Το βιώνω καθημερινά αυτό και δεν μιλάω μόνο για παιδιά της δικής μου ακαδημίας αλλά και άλλων ακαδημιών που έχουν δυνατότητες, περίμεναν κάτι και δεν μπορούν να το πάρουν».  

- Για τα ανδρικά πρωταθλήματα ποια είναι η άποψη σου;  

«Είναι θέμα της πολιτείας και της Ενωσης, αν θα παίξουν. Σίγουρα και αυτοί οι ποδοσφαιριστές πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και αυτά τα Πρωταθλήματα να ξεκινήσουν κάποια στιγμή»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.